Усі на лижню! Коли знайомити дітей з лижами

Зима – найчудовіша пора року: яскраве сонечко, колючий морозець і, звісно ж, пухнастий сніжок, що дає нам так багато перспектив для розваг. Активні зимні ігри на свіжому повітрі – не тільки цікаві та жваві, а й надзвичайно корисні, особливо для зростаючого дитячого організму. Багато сучасних батьків обирають для себе та своїх малюків лижі в якості спортивних розваг у сніжну погоду.

При цьому, усіх нас цікавить питання – коли можна починати знайомити дітлахів з лижами, та у якому віці такі вправи дійсно підуть на користь? Тож, сьогоднішня наша тема – бігові лижі для малят.

Коли ставити дитину на лижі

На думку спеціалістів, найкращий вік для знайомства з біговими лижами – 4 роки. Саме у цей період зв’язки дитини вже є добре розвинутими, а хребет достатньо міцний. Проте, існує немало батьків, які ставлять дитину на лижі значно раніше, починаючи буквально з дворічного віку. Не можна сказати, що подібне рішення в корені не вірне, однак таким мамам і татам слід розуміти, що деякі рухи та прийоми дадуться маленькій дитинці значно важче, і на їх освоєння піде набагато більше часу.

Коли Ви вже твердо вирішили покататись усією родиною на лижах, будьте готові до того, що у найменших «спортсменів» далеко не все вийде з першого разу. Радимо батькам запастись неабияким терпінням, бо знімати лижі та одягати їх доведеться знову і знову. Деякі дітки починають дуже нервувати, якщо в них щось не клеїться, коли лижі стають одна на одну, коли вони не ковзають так, як хочеться. Тож, намагайтесь бути вкрай люб’язними, аби цим першим тренуванням не відбити жагу до лиж малюкові назавжди.

Підготовка до катання

Екіпіровка – найважливіший момент у лижному спорті. Тож, до вибору першого спорядження підійдіть відповідально. Проте, це зовсім не означає, що потрібно обирати дорогі та супермодні моделі. Адже, може виявитись так, що дитині такий вид розваг зовсім не сподобається, і куди в такому разі подіти недешеві придбання?

Отже, в якості перших лиж цілком підійдуть доступні пластикові моделі, для яких не потрібне спеціальне взуття. Малюк може пробувати кататись і в своїх повсякденних черевиках, головне – щоб вони були зручними та не промокали. Що стосується довжини самих лиж, то тут все просто: вони повинні бути приблизно на 10 сантиметрів довшими за зріст дитини. Для більш старших малят, висота яких більше 1,2 метри, діє доросле правило: довжина лиж дорівнює відстані між полом та піднятою над головою долонею. Лижні ж палки навпаки, мають бути десь на 10 сантиметрів коротшими за зріст лижника. Хоча, на першому тренуванні, цей вид спорудження навряд чи знадобиться.

Обравши безпосередньо лижі, продумайте, у якому одязі буде пробувати кататись Ваш непосида. Бажано, аби це був комбінезон чи комплект з куртки та півкомбінезону, що виконані з непромокаючої тканини. Радимо відмовитись від джинсів та трикотажних брюк, бо на них швидко налипне сніг і тренуватись буде зовсім не комфортно.

Якщо в якості лижні Ви обрали парк або ліс, орієнтуйтесь обов’язково на погоду за вікном. Ідеальні умови – від 1 до 10 градусів нижче нуля. При більшому морозі є шанс достатньо швидко змерзнути. Коли ж погода плюсова – сніг дуже мокрий, він буде налипати на лижі, які просто перестануть ковзати.

Перше заняття: як навчити дитину ковзати

Основна задача батьків – навчити дитину виконувати ковзаючи рухи. В перший раз малюкові буде достатньо складно це виконати, адже такі дії є неприродними для звичайної ходьби. Тож, просто поставте малюка на протоптану стежку, візьміть його за руку та спробуйте тихенько йти, щоб лижі не чіплялись одна за одну. Трохи згодом, можна пробувати походити по занесеним сніжним доріжкам. Головне, щоб дитя зрозуміло, як переступати так, щоб ліва лижа не ставала на праву, і навпаки.

Якщо Ви бачите, що Ваше маля робить успіхи і йому подобається, можна запропонувати виконати декілька навчальних вправ. Наприклад, розбігтися та ковзати на одній нозі до повної зупинки. Або, їхати на двох ногах, тримаючи руки за спиною. Обов’язково контролюйте це виконання, адже лижі – спорт травмонебезпечний. Декілька вдалих тренувань – і от Ваш лижник вже здатний пройти 1-1,5 кілометри по лісу чи парку, а це означає, що можна сміливо планувати сімейний похід на лижах.

І на останок, декілька порад батькам.

По-перше, не нав’язуйте своєму малюкові саме цей вид спорту. Заняття лижами подобаються не всім, і якщо Ви бачите, що у дитини душа до них не лежить – не засмучуйтесь. Існує величезна кількість цікавих активних зимових розваг, які можуть сміливо стати альтернативою лижному спорту.

По-друге, не вимагайте від маленького спортсмену все і одразу. Згадайте свій перший раз на лижах: хіба вам було легко? Тож, терпеливо та потроху пробуйте йти до мети, бо тільки таким чином Ви досягнете успіху.

І по-третє, якщо бачите в очах малюка жагу до цього виду спорту – спробуйте відвести його до професійного тренера. Можливо, саме у Вашій родині зростає майбутній чемпіон!

Бажаємо Вам успіхів та вдалих тренувань!

15 Січня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки