Зайва вага у дитини – як не допустити ускладнень

Як правило, більшість батьків переймаються через те, що їх дитя погано їсть, виглядає худим та блідим. Однак, існують і такі матусі й татусі, котрих турбує зовсім протилежна проблема – це зайва вага дитини. Тож, до чого може призвести таке відхилення у розвитку малюку, та що потрібно робити батькам, аби не допустити ожиріння свого чада – про це сьогодні і поговоримо.

Причини появи зайвої ваги у дітей

Ожиріння малюка може бути як причиною, так і наслідком певних дій. Пусковим механізмом для розвитку надлишкової ваги здатні стати наступні фактори:

  • Неправильне харчування. Нажаль, на сьогоднішній день, саме цей фактор є найбільш поширеним та небезпечним. Фаст-фуд, чіпси, пиріжки, солодощі, газовані напої – ось основний раціон майже половини всіх малюків, і що ще гірше – їх батьки зовсім не бачать проблеми в такому харчуванні. Добре, якщо у дитини все гаразд із травленням та обміном речовин, тим не менш, такі страви не підуть на користь ані малим, ані дорослим.

  • Відсутність фізичних навантажень. Лінь – вагома причина появи зайвої ваги. Комп’ютери, планшети, смартфони, ігрові приставки – це найпопулярніші варіанти захоплень сучасних малюків та тинейджерів, які зовсім не передбачають активний спосіб життя.
  • Психологічний фактор. Діти, так само як і дорослі, здатні «заїдати» проблеми та стрес, і ця звичка однозначно не призводить до гарних наслідків. Навіть відсутність батьківської уваги або розуміння може спровокувати надмірний апетит, і як результат – збільшення маси тіла.
  • Спадкова схильність до надмірної ваги. Діти «важких» мам і тат скоріш за все також будуть мати великі розміри. І тут мова навіть не про генетику, а про те, що батьки показують поганий власний приклад, який діти із задоволенням переймають.

Наслідки надмірної ваги

Маленькі діти – це зазвичай жваві, активні непосиди, які витрачають дуже багато енергії. Через це зустріти вгодованого малюка віком 2-6 років достатньо складно, і тому, батьки таких діточок повинні насторожитися.

На превеликий жаль, зайва вага у дитини може стати причиною багатьох складних захворювань. В наслідку її порушується процес обміну речовин, виникають збої в роботі ендокринної, травної, серцево-судинної та нервової системи. Результатом збільшення маси тіла можуть стати такі патології, як: цукровий діабет, викривлення хребта, плоскостопість, сечокам’яна та жовчнокам’яна хвороби, і навіть гіпертонія. Погодьтесь, усі ці захворювання є далеко не дитячими, і у ранньому віці можуть значно зашкодити якості життя та знизити працездатність. З цих причин, батьки, діти яких схильні до надмірного апетиту, мають обов’язково контролювати процес набору ваги у малечі, і в разі необхідності, звернутись за допомогою до спеціаліста.

Як не допустити появу ожиріння у дитини

Перш за все, необхідно налагодити режим харчування, і краще його встановлювати однаковим для всієї сім’ї. Нехай «правильні», дієтичні продукти та страви стануть традицією Вашої родини, бо однозначно, такий спосіб харчування піде на користь абсолютно усім. Підтримувати його зовсім не складно:

  • Обов’язково снідайте, бо сніданок – то найголовніший прийом їжі.
  • Спробуйте повністю виключити з раціону шкідливі страви: фаст-фуд, смажене, соління, копченості, солодощі, газовані солодкі напої. Усіх їх можна замінити більш корисними продуктами: замість ковбаси – варене або запечене м’ясо, замість солоних овочів – свіжі, замість газованої води – натуральні соки, компоти, узвари. Що стосується покупних солодощів, то їх виготовити можна і самостійно. Домашні цукерки обов’язково сподобаються Вашим малюкам. Наприклад, візьміть улюблені сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив) та лимон, пропустіть крізь м’ясорубку, добавте меду. Перемішайте і сформуйте цукерки, можна навіть покрити їх розтопленим шоколадом.
  • Намагайтесь снідати, обідати та вечеряти завжди в один і той же час.
  • Якщо Ваш малюк не може без перекусів, нехай вони як мінімум будуть корисними (свіжі фрукти та ягоди, горішки, сухофрукти).

Важливий момент – це регулярні фізичні навантаження. Намагайтесь усією родиною робити щодня зарядку, а якщо такий варіант не є можливим – присвячуйте фізкультурі хоча б декілька годин на вихідних. Гуляйте із дітьми на свіжому повітрі, грайте у рухливі ігри на спортивному майданчику, ходіть у маленькі турпоходи. Окрім того, що таке проведення часу є корисним, воно ще й надзвичайно цікаве та веселе, об’єднує родину і дарує незабутні враження.

Любі батьки! Здоров’я дітей – це найголовніше, що турбує кожну матусю та кожного татуся, і підтримувати його – то їх основна задача. Ми бажаємо Вашим малюкам завжди мати тільки добре самопочуття і бути гарними у всіх розуміннях!

19 Лютого / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки