Розмова з донькою про місячні

І коли вона встигла вирости? Тільки но ви купували ляльок в магазині, а зараз підбираєте перший бюстгальтер. Підлітки ростуть дуже швидко. Тому, варто підготуватися до розмови про зміни в її дівочому тілі та про перші місячні заздалегідь. В середньому, місячні у дівчаток починаються в період з 12 до 14 років. Але початок місячних і в 9 років, і в 16 – норма, якщо немає інших порушень.

Разговор с дочерью о месячных

Як зрозуміти, що місячні почнуться вже скоро?

Дівчатка починають швидко рости (до 12 см в рік), округлюються стегна, з’являються груди. На лобку та під пахвами починає рости волосся. Зазвичай, ці зміни починаються за 2-3 роки до настання перших  місячних. Приблизно за рік до початку місячних можна помітити білі виділення з піхви. Всі ці ознаки сигналізують про те, що дівчинка має дізнатися що відбувається з її організмом.

Як підготуватися до розмови?

Для початку, потрібно вивчити жіночу фізіологію, щоб бути готовою до всіх запитань. Діти ростуть і їх «Чому?» ростуть разом з ними. Необов’язково починати з того, що менструація – це процес відторгнення функціонального шару ендометрія, який супроводжується кровотечею. Але корисно розуміти і вміти пояснити те як проходить менструальний цикл. Щомісяця в матці потовщується слизова оболонка, а з яєчників виходить так зване «яйце» — яйцеклітина. Якщо яйцеклітину запліднює сперматозоїд, тканина ендометрію залишиться на місці, і настає вагітність. Однак якщо запліднення не відбулося, слизова оболонка просто полишає твоє тіло через піхву. Так і виникає кров, яку ми бачимо під час місячних. Цей процес називається менструацією.

Важливо розповісти, що не відразу у дівчинки будуть рясні кровотечі. Швидше за все, в перші місячні (менархе) дівчинка побачить коричневі виділення на білизні, або крапельки крові в виділеннях. Вони тривають 4-5 днів. Наступні місячні можуть бути через місяць, а можуть і через 2-3. Вважається, що цикл встановлюється протягом року і потім може виглядати більш-менш регулярним: кожні 28-30 днів, тривати 4-6 днів. Перший день місячних – перший день циклу.

Как подготовиться к разговору?

Як вести розмову?

Ну і найскладніше, як же провести цю розмову? Важливо, обрати зручний момент. Ідеально, коли донька сама спитає вас. Але це рідко для підлітка. Тому, будьте готові використовувати всі свої навички конспірології, дипломатії і розмовного жанру. Розмову краще вести в невимушеному тоні, щоб не згущувати фарби. Адже це природній нормальний процес, який так, може бути не найприємнішим. Дуже допомагає в розмові приклад або смішна ситуація з вашого життя. Мою доньку, наприклад, дуже веселить історія про те, як раніше не було промислових прокладок і тому доводилося споруджувати їх з підручних матеріалів. Таким чином, ви якраз підведете дочку до правил використання гігієнічних прокладок. Як правильно їх клеїти до білизни, як часто міняти, як правильно обрати в залежності від інтенсивності виділень.

До речі, бренд Libresse перший відмовився від необхідності «рахувати краплі» біля полиці та використовує на упаковках більш інтуїтивно-зрозумілий індикатор виділень, що відображає те як стікає кров в жіночому організмі: чим більше червого в V – тим більший ступінь поглинання прокладки.

Как вести разговор?

Руйнуємо міфи!

На жаль, ми досі говоримо з дівчатами про місячні так, ніби їх очікує якась гігієнічна проблема, хоча насправді це початок важливої розмови про жіночий організм, сексуальність, здоров’я, дорослішання і старіння, а також про природнє уявлення власного тіла. Тому, найголовнішим висновком з розмови має бути те, що місячні – нормальний процес, який свідчить про дорослішання. Закликаємо не використовувати евфемізми як то «ці дні», «гості» і т.д. Місячні, менструація – не брудні слова. І прокладку не потрібно ховати, як ніби це цукерка, з’їдена до обіду, бо це такий самий засіб гігієни, як носова хустинка. Нехай дівчинка пишається тим, що у неї починаються місячні і це свідчить про те, що вона – жінка.

11 Травня / 2020 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA