Другий триместр вагітності: розмір і вага плода, аналізи, стан вагітної

Живіт у другому триместрі значно збільшується. Дитина починає активно зростати. Лікарі називають цей період відносно спокійним, адже всі важливі системи вже закладено. А ще один приємний бонус — саме в другому триместрі можна відчути перші рухи дитини.

Застереження для вагітної в другому триместрі

Нудота під час вагітності в цей період найчастіше зникає. Тому в майбутньої мами є всі шанси насолодитися своїм станом. Матка починає збільшуватися. Потреби плода зростають, він набирає вагу та видовжується. 

Через це виникає явище гіпертонусу матки. Вагітна відчуває біль, схожий на передменструальний. Одразу зверніться до лікаря за консультацією: він може призначити знеболювальне та спазмолітики.

Застуда та температура в другому триместрі вагітності менш небезпечні, ніж у першому. Однак у разі захворювання вагітна повинна відразу звернутися до свого лікаря. Він допоможе переконатися, що справа у звичайному вірусі чи переохолодженні, і призначить правильні ліки.

Можливі проблеми в другому триместрі:

  • набряки;
  • розтяжки;
  • пігментація шкіри;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • задишка;
  • навантаження на спину;
  • анемія.

Найчастіше це є нормою під час вагітності, проте, якщо ці проблеми заважають у побуті, слід відвідати жіночу консультацію.

Планові аналізи

УЗД у другому триместрі призначають із 20-го до 24-го тижня. Лікар досліджує, як закладено основні тканини для органів, чи немає патологій. Тепер на УЗД можна майже на 100% точно визначити стать майбутнього немовляти.  

Другий скринінг передбачає кілька аналізів:

  • у 15-19 тижнів — скринінг трисомій (допологова оцінка ризику патологій розвитку, синдромів Дауна й Едвардса);
  • у 24-26 тижнів — коагулограма (оцінка якості згортання крові).

Крім нового аналізу в скринінгу, лікар під час кожного вашого візиту вимірює діаметр живота, тиск і слухає серцебиття дитини. Залишаються контрольні аналізи сечі та планові відвідування гінеколога. До 20-го тижня — 1 раз на місяць, після — 2 рази. Також гінеколог може призначити індивідуальний графік, якщо до цього є показання.

Харчування вагітної

Через високу ймовірність закрепів і геморою радять вживати більше клітковини. Це свіжі фрукти та овочі. Бажано виключити продукти зі штучними барвниками та підсилювачами смаку. Також слід обережно вживати мед, цитрусові, шоколад — все, що може викликати алергію.

Попри поширений стереотип, не потрібно їсти за двох. Зберігайте помірні порції, звертаючи увагу на якість, а не кількість їжі. Разом із лікарем варто підібрати вітамінний комплекс. Найчастіше призначають необхідні на цьому етапі кальцій, магній, йод і залізо.

Усі вітаміни можна отримати з продуктів. Не займайтеся самолікуванням, призначаючи собі народні методи або препарати з аптеки самостійно.

Основні протипоказання

Категорично заборонено:

  • вживати алкоголь;
  • курити;
  • піднімати важке (понад 3 кг);
  • паритися в бані чи сауні більше ніж 15 хвилин;
  • носити тісний одяг.

Радимо обмежити рухову активність, замінивши спорт на довгі прогулянки, фізкультуру чи йогу. Секс під час вагітності — вибір партнерів. Якщо статеве життя не заборонив гінеколог, то протипоказань немає. Ви можете обрати комфортні пози, враховуючи розмір живота.

Небажано вагітним нервуватися: це впливає не тільки на емоційний стан майбутньої мами. Від стресу може погіршуватися імунітет, змінюватися гормональний фон тощо.

Розвиток плода за тижнями

Другий триместр — це фаза активного росту. З основних клітин, які було закладено в першому триместрі, формуються органи в такому вигляді, який вони матимуть після народження немовляти. 

14-й тиждень

Починають працювати печінка, підшлункова залоза та гіпофіз. 

15-й тиждень

Вага малюка вже досягає 50 грамів. Зʼявляються папілярні лінії на пальцях, малюк активно рухається, але поки мама цього не відчуває. 

16-й тиждень

У 4 місяці закладаються майбутні яйцеклітини в дівчат. Скелет твердіє, кістки продовжують розвиватися і стають більш міцними.

17-й тиждень

У цей період базові статеві органи, за якими можна визначити стать, уже сформовано. Під шкірою формується шар жиру. Вага досягає 150 грамів.

18-й тиждень

Перші відчутні рухи! Малюк уже вміє чути, і йому не подобаються гучні звуки. У крові зʼявляються особливі білки, які «створюють» групу крові.

19-й тиждень

Тіло дитини вкривається спеціальною речовиною, яка захищає його від амніотичної рідини. Запускається своєрідне «травлення». Під зачатками молочних зубів закладаються постійні.

20-й тиждень

У 5 місяців активні рухи стають постійними. Формуються різні зони головного мозку, які відповідатимуть за всі процеси в організмі. Вага збільшується ще на 100 грамів.

21-й тиждень

Максимальна вага становить 400 грамів, зріст — аж 22 см! Мозок продовжує формуватися, однак звивин ще немає. Значно збільшується живіт.

22-й тиждень

Малюк починає жити за режимом. 

23-й тиждень

Сформувалися кісточки внутрішнього вуха, тому малюк чує краще.

24-й тиждень

Цей тиждень — час формування легень та крові. У ній виникають лейкоцити, які захищатимуть тіло від інфекцій.

25-й тиждень

Вага малюка вже 700 грамів. Змінюється шкіра, стаючи більш пігментованою, а не прозорою.

26-й тиждень

Закінчується вдосконалення легень: тепер в організмі є спеціальна речовина, яка не дозволяє їм злипатися на видиху. Остаточно формуються очні яблука, проте повіки ще стулені.

27-й тиждень

Сформована сітківка. Тепер малюк може розрізняти світло й темряву. Вага у 27 тижнів досягає приблизно 1000-1200 грамів.

Ознаки завмерлої вагітності в другому триместрі

У другому триместрі насторожити мають такі симптоми:

  • виділення кровʼянистого характеру, темні виділення;
  • біль у животі;
  • припинення активних рухів малюка або зменшення їхньої інтенсивності;
  • відсутність руху впродовж доби.

Ці ознаки — привід терміново звернутися до лікаря. Тільки увага до себе й свого стану допоможе вчасно виявити проблему та розв’язати її. Будь-які незвичні симптоми мають турбувати жінку. Звертатися за допомогою не соромно. Краще зайвий раз переконатися, що все нормально, ніж ставити під загрозу власне здоровʼя та майбутньої дитини.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як визначити колір очей дитини
1 Березня / 2023 Вагітність та пологи
Як дізнатися точний термін вагітності
4 Грудня / 2023 Вагітність та пологи
КЩМ знижки