Раціон після пологів: що можна їсти мамі, яка годує

Впевнені, багато хто з легким жахом згадує свою «дієту» під час годування грудьми. Крок у бік — і на горизонті кольки, гази або занепокоєння дитини. А скільки звинувачень мами, що годують, вислуховують від оточення, яке вважає, що тільки їхнє харчування — причина нетравлення в малюка.

Час читання: 7 хвилин та одне яблучко 🍏

статья доступна на русском языке

Молода мама з дитиною на руках

Зараз паралельно існує дві точки зору щодо здорового раціону після пологів:

  1. Думка перша: жінка повинна жорстко обмежити себе в їжі, щоб не нашкодити малюкові. З раціону мами, що годує, виключаються всі можливі алергени, спеції, гіпотетично шкідливі продукти. Виходить практично пісне дієтичне меню, і набрати необхідні калорії на ньому складно.
  2. Думка друга: змінювати раціон кардинально не варто, достатньо виключити 100% шкідливі позиції.

Сьогодні в EVA Blog ми спробуємо розібратися в цьому питанні та вивчити всі актуальні рекомендації щодо харчування мами, що годує.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Які продукти не можна їсти під час грудного вигодовування: «червоний» список

Фруктовий салат

Серед небажаних продуктів:

  1. Екзотичні фрукти, які мама ніколи не куштувала. Є ризик алергії в матері й малюка.
  2. Жирна риба, наприклад, червоний лосось. У його м’ясі можуть бути шкідливі добавки, тому краще відмовитися від частого вживання.
  3. Коров’яче молоко. Несподівано, але часто воно викликає в немовлят алергію, тому порад бабусь про пиття молока безпосередньо з-під корови дотримуватися не варто.
  4. Газовані напої з барвниками та добавками, енергетики.
  5. Копченості, квашені продукти, консерви — в них багато добавок, ароматизаторів і бактерій.
  6. Алкоголь у будь-яких проявах не буде корисним для раціону мами, що годує.

Стакан з газованим напоєм

Стандартно до «червоного» списку включають алергени: від меду та арахісу до цитрусових і приправ. Але пам’ятайте, що всі люди різні, тому ці продукти можуть і не викликати негативної реакції організму або проблем з лактацією. Навіть більше, існують дослідження, які доводять, що поступове введення арахісу в раціон мами під час грудного вигодовування (ГВ) зменшує ризик виникнення алергії на нього в дитини в майбутньому.

Цікаво по темі: Партнерські пологи: що потрібно знати

Горіхи та мед

В Азії звичним раціоном вважається гостра і пряна їжа. Мами, що годують грудьми, там спокійно їдять звичну їжу, і це не заважає їхнім дітям рости здоровими. На підставі медичної практики можна вивести формулу:

Звичний продукт у раціоні мами + помірна кількість + хороша енергетична цінність = дозволений продукт

Якщо ви до вагітності не їли гарбуз і кабачки, то під час вигодовування можлива індивідуальна реакція вашого організму, що автоматично означає і реакцію в немовляти.

На які продукти варто звернути увагу мамі під час вигодовування: «жовтий» перелік

Пропонуємо таблицю з продуктів, що знаходяться в «жовтому» списку. Їх можна їсти в обмеженій кількості, якщо у вас і малюка немає негативних реакцій.

ПродуктЧастота вживання
Яйцяварене яйце/яєчня на пісній олії/яйце пашот — одна порція на день
Сирдо 50 г
Рослинна оліяяк заправка до овочевого салату
Хрестоцвіті овочі (білокачанна і червона капуста, редис, рукола, шпинат)невелика кількість у салаті
Бобові (квасоля, сочевиця)бажано включати в раціон після досягнення дитиною шести місяців
Кофеїн1-2 чашки фільтрованої кави або 4 чашки неміцного чаю
Жирна рибадо 140 г на тиждень за відсутності специфічної реакції
Солодощі (цукерки, печиво)в обмеженій кількості через низьку поживну цінність, можна як швидкий перекус до 50 г
Сезонні фрукти та ягоди (абрикоси, груші, вишня, полуниця, малина, смородина)помірні порції (до 100 г)
Авокадоодин середній плід раз на 3-4 дні

Цілком імовірно, що звичні продукти під час лактації та ГВ викличуть індивідуальну реакцію у мами, що годує: здуття, метеоризм, печію. Виключайте їх з раціону на деякий час, а потім куштуйте малими порціями, оскільки реакція може виявитися тимчасовою.

«Зелений» список продуктів

Молочні продукти

Якщо вивчити консервативні рекомендації педіатрів, то такий перелік корисних продуктів для меню мами, що годує, вкрай мізерний:

1. Пастеризовані молочні та кисломолочні продукти без добавок.

2. Нежирні види м’яса (яловичина, кролятина, індичка) і риби, приготовані на пару, тушковані або запечені.

3. Овочі: кабачок, гарбуз, морква, цвітна капуста, картопля.

Овочевий суп

4. Фрукти: банани, персики, яблука без шкірки. Причому в перші місяці яблука рекомендують їсти тільки після термічної обробки.

5. Будь-які каші та злаки, крім пшона.

6. Сире або сушене насіння соняшника і гарбуза.

7. Приправи та зелень: петрушка, кріп, листя салату, трохи солі.

8. Цільнозерновий або житній хліб.

Хліб

Одночасно з цим рекомендують відмовитися від несезонних овочів і фруктів, а також корисних перекусів у вигляді горіхів. Але що ж тоді їсти мамі, що живе в помірному кліматі?

Цікаво по темі: «Якщо дитина не добирає вагу: інструкція для матусь»

А ще лякає одноманітність і відсутність звичних овочів, фруктів, ягід. Не врахована й особливість багатьох дорослих — непереносимість лактози. А мами-вегетаріанки та вегани й поготів потребують насиченої овочевої та бобової дієти.

Записник біля овочів

Золота середина — скласти власне меню із «зеленого» і «жовтого» списків, вибираючи продукти з високою енергетичною цінністю, які не викликають негативних реакцій у мами та малюка.

Скільки калорій на день вживати?

Овочевий салат та калькулятор калорій

Якщо ви хочете підтримувати себе у формі, то додайте до вашої звичайної норми 500 калорій. Зазвичай мамам, що годують грудьми, вистачає близько 2000 калорій на добу. Але конкретна цифра залежить від того, годуєте ви поки тільки грудьми або ввели прикорм, кількості немовлят, вашого ІМТ і загальної активності впродовж доби. Вживати менше за 1500 калорій однозначно не варто — на думку дієтологів, це стандартна норма для дорослої жінки.

Раціон за місяцями

Скласти збалансоване меню молода мама може самостійно, спираючись на свої відчуття, потреби та ритм життя. Наведемо кілька корисних рекомендацій.

Перші дні після пологів

Мама з немовлям на руках

Рекомендується пісна дієта, оскільки організм відновлюється після пологів. Краще не навантажувати шлунок і кишківник, не пити багато води через набряклість. Раціон варто складати на основі «зеленого» списку, вживаючи продукти маленькими порціями.

Після кесаревого розтину, як і при інших порожнинних операціях, особливістю режиму харчування буде поступове повернення навантаження на систему травлення. Через добу в пологовому будинку можуть дозволити бульйон (найчастіше курячий, рідше яловичий). Наступними будуть джерела білка: нежирне м’ясо та сир. Далі можна розглянути пюре, запечені яблука. І так після кесаревого поступово повертатимуться інші продукти, щоб відновити збалансований режим харчування.

Перший місяць

Поки триває адаптація мами та малюка до нового розкладу і відбувається налагодження лактації та графіка ГВ, беремо на озброєння «зелений» список і мініпорції продуктів із «жовтого». Це пробний період, коли ви можете зрозуміти, які продукти оптимальні конкретно для вас.

3 місяці

Дитина у слінгу

Графік грудного вигодовування налагоджений, дитина міцніє і росте. Можна урізноманітнити раціон і готувати страви з інгредієнтами із «зеленого» і «жовтого» списків. Обмежуємо експерименти з новими продуктами, потроху куштуємо солодощі, шоколад, цитрусові та інші алергени.

5 місяців

Спробуйте урізноманітнити раціон продуктами, які вводять як перший прикорм: тоді малюк через грудне молоко познайомиться з їхнім смаком. Можна приправляти страви спеціями, до яких ви звикли. Наприклад, використовуйте орегано, базилік, чебрець, часник.

Цікаво по темі: «Догляд за шкірою дитини у перші місяці життя»

6 місяців

Мама готує смузі

У пів року, за рекомендацією ВООЗ, починають вводити прикорм. Також у цей період можна послабити обмеження, пробувати нові продукти в невеликій кількості. Зазвичай до шестимісячного віку мами шляхом проб уже добре знають, що можна вживати, а що ні.

Які висновки можна зробити:

  1. Вплив грудного молока на харчові алергії дитини дуже переоцінений.
  2. На тлі недосипання, безперервної турботи про немовля і стресу сувора дієта може бути навіть шкідливою! Усі обмеження мають рекомендаційний характер: не дозволяйте оточенню тиснути на вас. Якщо ви та дитина на ГВ комфортно почуваєтесь, коли їсте легкий борщ, волоські горіхи або трохи апельсинів, немає сенсу відмовлятися від них. Враховуйте особливості свого організму і дотримуйтеся помірності в розмірі порцій.
  3. Непереносимість може сформуватися в будь-якому віці, а висипання або кольки іноді зовсім не пов’язані з харчуванням матері.
  4. Найсуворіша дієта без нагальної потреби шкодить фізичному і психічному здоров’ю матері, яка змушена обмежувати себе в харчуванні як у родинному колі, так і в гостях або в будь-якому закладі.

Як бачите, меню мами, що годує, не обов’язково має бути строго дієтичним. Збалансоване здорове харчування корисніше і для психологічного стану, і для лактації.

Стаття була корисною? Приєднуйтесь до Клубу Щаслива мама, читайте інші наші матеріали, дізнавайтеся про акції та беріть участь у програмі лояльності від EVA!

 

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Julia

    Thank you for the useful information

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA