Складнощі читання: дислексія у дитини

Читання – це основа навчального процесу, і неможливо вдало закінчити школу, не маючи цього навику. Втім, останнім часом, значно частіше зустрічаються такі дітки, які, вже будучи першокласниками, ніяк не можуть потоваришувати з літерами. Якщо Вашій дитині ніяк не вдається навчитись читати, вона плутає букви в словах та не може переказати те, що щойно з трудом прочитала – не спішіть записувати її в ряди неуків та ледарів. Можливо, її невдачі пов’язані з неприємною хворобою, про яку сьогодні йде так багато мови – дислексією.

Що таке дислексія

Дислексія – це достатньо нове «захворювання», яке тільки у 2015 році отримало своє офіційне визначення. Згідно нього, дислексією називають специфічну неможливість до навчання, що має нейрологічне походження. Її основні характеристики: утруднення при точному та біглому розпізнаванні слів, зниження здібностей до читання та письма.

На сьогоднішній день спеціалісти виділяють п’ять різновидів дислексії:

  1. Фонематична. Дані порушення найчастіше зустрічаються у малюків дошкільного віку. Дітки плутають схожі звуки: голосні та дзвінкі, тверді та м’які, шиплячі та свистячі. Читання відбувається по літерах, які в словах дитина пропускає та міняє місцями.
  2. Оптична. Усі літери складаються з рисочок, паличок, кружків, крючків. Малята з оптичною дислексією плутають схожі на вид букви: В і З, Т і Г, Н і П та інші.
  3. Семантична (або механічне читання). Труднощів безпосередньо із процесом читання дитина не має, але зрозуміти те, що щойно прочитала, не може. Кожне слово сприймається як окреме, і з’єднати їх у повне речення не виходить.
  4. Мнестична. Дитині важко запам’ятати, якій букві відповідає той чи інший звук. Через це, читати звісно вона не може.
  5. Аграматична. У малюка не виходить узгоджувати в словах відмінок, рід, число (жовтий сонце, хлопчик написала і т.д.).

Основні причини

Фахівці наголошують на тому, що дислексія – це зовсім не хвороба, а лише особливість формування, розвитку та праці структур мозку. Існує думка про те, що ці розлади виникають ще з народження, і їх причиною можуть стати:

  • нестача кисню у немовляти в момент пологів;
  • травми шийного відділу хребта;
  • генетичні порушення;
  • тяжко перенесені хвороби (коклюш, грип, застуда, тощо).

Потрібно пам’ятати, що усі ці обставини не обов’язково призводять до дислексії. Вони лише підвищують ризик її виникнення у дитини.

Як розпізнати дислексію у малюка

Сучасні батьки є більш обізнаними у медичній сфері, чим попередні покоління. Їх страхи що до виникнення дислексії у дитини, яка погано читає, частіше за все є марними. Річ у тому, що цей діагноз зустрічається на практиці значно рідше, аніж про нього говорять. Якщо Ви підозрюєте у власного чада дислексію – не поспішайте з висновками. Насправді, цей стан має велику кількість особливостей, за якими висновок «дислексія» легко спростувати.

✔ Перш за все, важливо розуміти, що дислексія не є психічним захворюванням, і у малят, що мають такий діагноз, із інтелектом усе гаразд.

✔ Виникають проблеми з читанням та письмом.

✔ Порушується зір: малюк часто тре очі, може косити або закривати одне око під час читання.

✔ Після читання у дитини може боліти голова, вона швидко стомлюється, тому це заняття є досить небажаним.

✔ Проблеми починаються не тільки з читанням, а й з розпізнаванням та запам’ятовуванням геометричних фігур.

✔ Дитина не орієнтується де права, а де ліва сторона.

✔ Має порушення координації рухів, часто поводить себе незграбно.

✔ Можуть виникати реакції з боку нервової системи: підвищена роздратованість, емоційність, імпульсивність.

✔ Маля має загострений естетичний смак.

✔ Бажає справедливості у всьому.

✔ У малюка часто змінюється настрій.

✔ Він почуває себе невпевнено, розсіяний, боїться зробити помилку.

✔ Виникають проблеми із пам’яттю та увагою, дитині важко сконцентруватись на певному завданні, тому вона швидко втрачає до нього цікавість.

Коли звертатись до спеціаліста

Дитина, що тільки освоює основи читання, безперечно, має право на помилку. Вона може плутати букви, звуки, погано з’єднувати склади – і це буде абсолютно нормально при умові відсутності інших розладів (з фонетичним слухом та мовленням). Дитячі спеціалісти стверджують, що бити тривогу до закінчення першого півріччя першого класу не варто. Проблеми з читанням можуть бути викликані банальною особливістю роботи мозку та нервової системи, і у більшості випадків вони ніяк не пов’язані із дислексією.

Проте, коли лікарі кажуть про затримку мовленнєвого розвитку та порушення фонетичного слуху – лікування варто починати негайно. Також, важливо звернути увагу на те, чи добре дошкільник орієнтується у навколишньому просторі. Дітки, які у 5-6 років досі не розуміють де право, а де ліво, відносяться до групи підвищеного ризику розвитку дислексії в шкільному віці.

Корекцією мовлення та лікуванням займається логопед. Також, можна проконсультуватись із дефектологом або психоневрологом. В залежності від різновиду захворювання та скарг батьків пацієнта, лікар підбере терапію і засоби навчання.

Дорогі батьки! Дислексія – це не страшно, і це зовсім не вирок для Вашої крихітки. Ця недуга не заважає розвиватись талановитим й творчим особистостям, навіть навпаки, їх здібності розкриваються значно яскравіше та сильніше. Врешті решт, людині із дислексією можна обрати професію, що не пов’язана ні з читанням, ні з письмом, та мати успіх по життю. Величезна кількість відомих людей, такі як Генрі Форд, Уолт Дісней, Альберт Ейнштейн, Мерлін Монро, Кіану Рівз та багато інших змогли збудувати чудову кар’єру, і ніхто навіть не підозрює, що вони мали або мають складнощі з письмом і читанням.

Тому, не переймайтесь, якщо Ваше маля ще не освоїло цей навик, і не ігноруйте лікування, коли є явні симптоми. Бажаємо Вам та Вашим малятам міцного здоров’я та успіхів у житті!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність