Чому весна — ідеальний час для планування вагітності?

Багато пар замислюються над найбільш сприятливим для зачаття періодом, щоб майбутня мама і новонароджена дитина почували себе максимально комфортно. Наприклад, деякі жінки погано переносять спеку, холод або схильні до осінніх застуд. Подібних проблем можна уникнути, якщо відповідально поставитися до планування вагітності.

Загальні поради для тих, хто планує вагітність

Репродуктологи радять, що підготовка до вагітності повинна здійснюватися обом партнерами.. Саме тому, плануючи вагітність, слід особливу увагу звернути на стан здоров’я пари, щоб підвищити шанси на зачаття дитини. Підготовчі заходи допоможуть поліпшити якість сперматозоїдів чоловіка, нормалізувати цикл жінки і збільшити її можливості виносити дитину.

Корисні рекомендації, як підготуватися до вагітності:

  • За півроку або щонайменше за 3 місяці до бажаної вагітності відмовтеся від паління, вживання алкоголю та інших токсичних речовин. Перед зачаттям організм має вивести отруйні залишки й почати відновлення. Особливо це важливо для чоловіків, у яких статеві клітини повністю оновлюються протягом 3 місяців. У жінок яйцеклітини закладені з народження, але шкідливі звички впливають на перебіг циклу та життєздатність клітин.
  • Правильно харчуйтесь. Організм, що отримує всі необхідні вітаміни, мінерали, мікроелементи, краще підготовлений до вагітності. Позбавтеся зайвої ваги, робіть помірні фізичні навантаження — це допоможе нормалізувати рівень статевих гормонів.
  • Дбайте про сон. Відпочивати потрібно мінімум 6-8 годин на добу.
  • Уникайте побутових стресів і не переймайтеся через дрібниці. Повністю уберегтися від таких ситуацій навряд чи вдасться, але й постійне перебування на межі емоцій шкодить здоров’ю.
  • Бережіть себе. Якщо ваша робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями або вимагає контактування з хімічними речовинами, намагайтеся не дихати токсичними парами, не піднімати важке. Плануйте свої щоденні справи так, щоб побільше бувати на свіжому повітрі, довше гуляти пішки.
  • Відвідайте стоматолога.
  • Пам’ятайте про регулярну консультації гінеколога.

Якщо ви ставите питання, як завагітніти самостійно — то тут допоможуть фахівці. Зверніться до центрів планування сім’ї, проконсультуйтеся з лікарем, за потреби — здайте необхідні аналізи. Майте на увазі, що шкідливі звички мають великий вплив на активність і кількість статевих клітин. Радимо також переглянути корисне відео про те, як образ життя впливає на зачаття.

Чому варто планувати зачаття навесні?

Насправді, якщо проблем зі здоров’ям немає, то пора року не має вирішального значення для планування вагітності. Але для деяких жінок виносити дитину навесні чи влітку значно легше, ніж восени та взимку.

Одна з перших причин — комфортна погода, коли одяг не заважає вільно рухатися, і можна довго гуляти на свіжому повітрі й не мерзнути. До того ж наприкінці весни — на початку літа починають дозрівати перші ягоди та фрукти, з’являються якісні овочі та зелень. Вони — джерело необхідних вітамінів для майбутніх мам.

Важливим для нашого організму є сонце. Саме під його променями ми виробляємо вітамін D, який майже неможливо отримати іншими шляхами. А весною сонячного світла вже достатньо!

За таким сценарієм останні місяці вагітності припадуть на осінь, коли дозріває багато корисних овочів. Ба більше, період весна-літо-осінь максимально безпечний для прогулянок: немає ожеледиці та сильних морозів, тому вагітна може багато часу проводити поза межами оселі. А ще не потрібно носити теплий одяг, що значно економить сили майбутньої мами.

Психологи радять звернути увагу й на емоційний стан: в очікуванні літа, коли все розквітає, ми радіємо життю, наш настрій значно поліпшується. Тому навесні гарантовано безліч чудових та позитивних емоцій для майбутніх батьків. А фотосесія на тему «Очікування крихітки» випаде на кінець жовтня чи листопад, що гарантує красиві кадри.

Яким буде ваш малюк?

Залежно від того, в який саме місяць весни відбулося запліднення, дитина може народитися в кінці осені чи вже взимку. Формування його організму, закладення нервової системи та й усіх органів відбувається в перші місяці вагітності, проте цей процес є постійним і триває майже до пологів.

Ось деякі цікаві факти про дітей, народжених восени:

  1. Дослідники вважають, що вони мають високі шанси бути довгожителями.
  2. Такі діти менше хворіють на застуду, проте деякі з них можуть бути схильні до астми.
  3. Вони активніші за інших малюків.
  4. На жаль, серед «осінніх» малюків вистачає алергіків на побутові подразники: шерсть тварин, пил і т.ін.

Психологи стверджують, що народжені восени діти врівноважені, їм подобається розмірковувати і в майбутньому вони стають перфекціоністами. Загалом не дуже емоційні, їм подобається навчатися та дізнаватися щось нове. Зовсім не конфліктують з іншими дітьми, прагнуть спілкуватися, допомагати друзям.

Малюки, які з’явилися на світ взимку, зазвичай такі:

  1. Мають міцне здоров’я, адже вагітність припала на «вітамінні» пори року.
  2. Схильні до поганого настрою, в майбутньому є загроза психічних захворювань.
  3. Існує вірогідність, що дитина не матиме проблем з очима протягом життя.
  4. Ці діти народжуються на декілька днів раніше призначеного терміну.

Щодо психологічних характеристик, то зазвичай «зимові» діти мають високий рівень інтелекту, але їм не подобається спілкуватися з однолітками. Дуже працелюбні, з них виростають люди, які досягають успіхів у обраній сфері. Про  таких кажуть, що вони «самі по собі», інтроверти. Інколи мають завищену самооцінку, але завжди раді допомогти і зробити добру справу.

Зрозуміло, що це лише припущення дослідників, які не доведені на 100%. Тому не відмовляйтеся від народження малюка: більшою мірою здоров’я та характер дитини залежать від турботи люблячих батьків, їх виховання, а не від дати народження.

Кому не варто планувати вагітність навесні

Незважаючи на переваги зачаття у весняну пору року, існують також недоліки цього. Варто відкласти планування вагітності на літо чи осінь, якщо:

  • Взимку ви вживали мало вітамінів, мали проблеми зі станом волосся, нігтів або часто хворіли. Нестачу важливих для організму елементів потрібно відновити, інакше вагітність буде складною.
  • Маєте метеозалежність. У березні-квітні погода дуже мінлива: то дощить, то підморожує, а вже наступного дня можна виходити в легкій кофтині. Такі коливання впливають на тиск, тому відкладіть планування вагітності на більш стабільну пору року.
  • Ви схильні до травматизму, а це особливо небезпечно в перші та останні місяці вагітності. До того ж на період підвищеної вологої погоди припадає пік простудних захворювань, тож краще уникати великого скупчення людей і не переохолоджуватися.
  • Ви – алергік. Це системне захворювання, що має аутоімунний характер. Під час вагітності боротися з проявами алергії буде набагато складніше, доведеться відмовитися від багатьох препаратів. А це становить загрозу безпосередньо для вашого здоров’я. Тому всім алергікам для планування вагітності варто обирати інший сезон.
  • Спека для вас — справжнє випробування. Середина вагітності пройде у найспекотніші літні місяці. З одного боку, це сонце, вітаміни, а з іншого – значні навантаження на серце та судини, ризик сонячних та теплових ударів. Влітку обов’язково необхідно слідкувати за достатнім рівнем спожитої води: її нестача в організмі призводить до зневоднення, а надлишок — до набряків.

Перераховані пункти здебільшого стосуються жінок, але важливі також для чоловіків. Адже погода, харчування та хронічні захворювання впливають на стан статевих клітин і загалом на самопочуття. Деякі люди навесні переживають депресію, мають пригнічений настрій. Зважте самостійно всі «за» і «проти» планування вагітності навесні і оберіть варіант, який є найбільш прийнятним особисто для вас.

1 Березня / 2021 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті