Як ти там, малюк: 9 місяців у животику.

Що може бути прекрасніше і водночас таємничіше, ніж поява нового життя! Внутрішньоутробний розвиток дитини протягом усіх 9 місяців — це захоплююча історія про те, як з однієї непомітної клітинки виростає ваш майбутній малюк. У новій статті ми підготувати для вас розповідь про те, як розвивається дитина всередині матусиного животика. Тож влаштовуйтесь зручніше — вам неодмінно буде цікаво!

Перший місяць

Саме в перший місяць життя майбутній малюк розвивається найбільш інтенсивно. З малесенької клітинки ембріон виростає аж до 13 мм, а це майже в 10 тис. разів! В цей час у нього вже є кровоносні судини, якими циркулює кров, та крихітне сердечко, яке б’ється з частотою біля 60 уд./хв. Пройшов лише один місяць, а у майбутньої дитини вже є зачатки нервової та травної систем. Починає розвиватися пуповина — ваш зв’язок з дитиною протягом усіх 9 місяців.

Другий місяць

Наприкінці 2 місяця вагітності розмір майбутнього малюка складає вже 2,5 см, а вага — близько 2 г. В цей час активно формуються основи органів відчуття, рук, ніг, зубів. Якщо добре придивитися, вже можна побачити крихітні пальчики та перши й тоненький шар шкіри, який вже відчуває дотики. Мозок ембріона вже виконує певні функції, керує розвитком інших органів. Печінка вже формує нові клітини крові, а нирки очищують її.

Третій місяць

Наприкінці третього місяця вага майбутнього малюка складає близько 30 г, а розмір — 75 мм. Починають формуватися малесенькі нігтики, повіки прикривають очі, формуються крихітні губки. У цей період під час УЗД лікар вже може сказати стать майбутньої дитини, але поки що є певний відсоток помилки, тож краще почекайте до наступного УЗД. На третьому місяці розвитку маля вже може ковтати рідину, в якій знаходиться, рухати губками, ніжками, ручками.

Четвертий місяць

На цьому етапі майбутня дитина виростає аж до 20 см. А ще формуються рефлекси, розвиваються м’язи та посилюється рухливість. Саме на 4 місяці матуся вперше може відчути рухи маляти. Тепер малесенькі пальці на руках і ногах вже повністю сформовані, з’являються крихітні вії, брови, а тільце росте швидше, ніж голівка.

П’ятий місяць

На п’ятому місяці малюк вже вміє відкривати очі. Тепер організм дитини вже має свій нескладний імунітет та починає виділяти гормони, які регулюють подальше її зростання та розвиток. А ще в цей час дитина вже дотримується режиму сну.

Шостий місяць

На 6 місяці темп зростання дитини знижується: її зріст становить в середньому 35 см, а вага — близько 0,56 кг. Наприкінці шостого місяця у дитини вже сформований зір, слух, пальчики стискаються в крихітні кулачки. В цей період дитина вже чує матусин голос та інші звуки. Наприкінці 6 місяця дитина вже має таку саму поведінку, як і перед самим народженням.

Сьомий місяць

Вага маляти – близько 1500–2000 г, а зріст — 40 см. Дитина багато рухається, ковтає, смокче пальчики. Кровоносна та інші системи органів вже сформовані та готові до народження.

Восьмий місяць

До кінця восьмого місяця вага малюка складає біля 2500–3000 г, а зріст — 50 см. Він добре підріс, а тому простору для рухів лишається все менше. Малюк вже зайняв положення голівкою донизу і готується до свого народження. Його серце б’ється з частотою 120–160 уд./хв.

Дев’ятий місяць

За тиждень до народження дитина перестає рости: її зріст складає 50–55 см, а вага — 2,8–4 кг. У цей період закінчується формування всіх органів, шкіра стає світлішою, і малюк займає своє фінальне положення. Кістки черепа у новонароджених дітей дуже м’які — це необхідно для полегшення пологів.

Зустріч з дитиною може відбутися в будь-який момент, тож будьте готові до неї: зовсім скоро ви вперше візьмете на руки свого малюка, поцілуєте і нагодуєте його! А малюк неодмінно відчує ваше тепло, любов та впізнає голос.

Бажаємо легких пологів і щасливого дитинства!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як доглядати за швом після кесаревого розтину
20 Березня / 2023 Вагітність та пологи
Що потрібно знати про пізню вагітність
27 Вересня / 2023 Вагітність та пологи