Дитина сидить у соцмережах? Усвідомте їх користь!

Світ змінюється останніми роками надшвидко. І в той час, коли одні не встигають за новинками, інші — на 100% інтегруються у процеси. Батьки підлітків відчувають це на собі найгостріше. Ви дивитесь на власних дітей і усвідомлюєте, що вони зовсім інші, ніж були ви у їх віці. Напевно, вас можуть лякати певні захоплення вашої дитини, так само деякі ваші вподобання свого часу лякали ваших батьків.

Одним із самопроголошених ворогів сучасних дітей і підлітків зараз називають соціальні мережі. Ті, хто не розібрався у процесах, стверджують, що соціальні мережі поглинули весь вільний час і замінили дітям живе спілкування, багато хто вбачає небезпеку через сумнівні групи, або аферистів, які прикриваючись фейковими ніками можуть зашкодити дитині.

Але якщо періодично говорити з дитиною на тему безпеки поводження у соцмережах, то можна нівелювати можливий шкідливий вплив, натомість отримати від нового інструменту чимало користі. Не будьте сліпими послідовниками масової істерії нелюбові соцмереж! Для початку розберіться, як вони можуть стати у нагоді вам і вашій дитині.

1. Ви можете дізнатися про власну дитину майже все.

У віці 10-13 років дитина починає віддалятися від батьків. Навіть у ласкавих, чесних і прив’язаних до родини підлітків починають з’являтися перші секрети. Натомість, як не дивно, у соціальних мережах дитина найчастіше залишається дуже відвертою, ділиться наболілим і транслює власний емоційний стан.

Спостерігайте, а не підглядайте. Якщо ви побачили у постах чи репостах тривожні симптоми, не нападайте на дитину з розпитуваннями, будьте делікатні й обережні з оцінками. Усвідомте, що у соцмережі ви можете побачити свою дитину дуже відвертою і побачити переживання, які заховані від батьківських очей. Але у такому випадку треба боротися не з соціальною мережею, а працювати над довірою.

2. Діти завжди на зв’язку.

Іноді простіше написати дитині повідомлення через месенджер, у дірект Інстаграму чи повідомленням у Телеграм, ніж зателефонувати — реакція буде швидшою.

Користуйтеся всіма відомими вам соціальними мережами на рівні з дитиною, але це не має бути у форматі шпигування. Просіть у дитини поради щодо тої чи іншої соціальної мережі.

3. Соціальні мережі можуть навчати.

Вже минув час, коли соціальні мережі несли тільки розважальну функцію. Зараз блоги і канали ведуть цікаві особистості з різних областей, педагоги, публічні особистості, актори і співаки. Діліться з дитиною цікавими, на ваш погляд, репостами, заохочуйте дружбу з викладачами, стимулюйте підписуватися на цікавих англомовних блогерів (заодно буде стимул підтягнути мову). Сучасні діти із задоволенням беруть участь у воркшопах, ходять на майстер-класи і тренінги. Про них, зазвичай, вони теж дізнаються із соціальних мереж.

Навіть якщо вам здається, що дитина тільки беззмістовно переглядає картинки і переписується з однокласниками, не примушуйте її проводити у мережі час з більшою вигодою. Рано чи пізно таке дозвілля перейде з кількості в якість: дитині захочеться писати більш грамотно, щоб не падати в багно перед старшими друзями, слідкувати за цікавими особистостями і дізнаватися нове.

4. Це стимулює дітей фантазувати, писати, читати і бути уважними.

Багато підлітків ведуть власні блоги. Завдяки їм вони вчаться аналізувати, порівнювати і систематизувати інформацію — це те, чому, на жаль, не вчили нас. Зараз дитина може транслювати свої думки на весь світ, і часто це стимулює творче сприйняття світу.

Виділіть вечір, щоб ознайомитися з блогами підлітків — ви будете вражені, що деякі з них — дуже сформовані особистості. Почитайте матеріали або подивіться відео-блоги про формуванні особистого бренду і обговоріть це питання з дитиною. Наприклад, краще заздалегідь пояснити підлітку, що викладати спільні закохані фотографії через 3 дні з початку відносин — не найкращий варіант, так само як і проголошувати про розрив стосунків після кожної сварки.

5. Соціальні мережі роблять дітей відкритими світу.

За секунду можна дізнатися, що зараз відбувається в Парижі, Мельбурні чи якомусь тихому американському штаті — ваша дитина вільна обрати друзів з усього світу. Це також дозволить підтримати зв’язок зі старими друзями у разі переїзду чи переведення до іншого навчального закладу, значить, трохи полегшить емоційний тиск від розлуки.

Якщо ваша дитина вивчає іноземну мову, підкажіть їй подружитися з іншими користувачами у групах та форумах, де можна спілкуватися обраною мовою. Дружба може заохотити вивчати мову ще глибше.

6. Ви можете відкритися для дитини з іншого боку.

Звичайно, ви дасте вашій дитині мало цікавого, якщо ваша стрічка новин складається тільки з репостів калорійних страв, банальних цитат і фотографій з відпустки. З розумом підходьте до ведення соцмережі. Діліться думками, переживаннями, емоціями — будьте трохи іншою людиною, ніж та, якою вас звикли бачити син чи дочка.

Всі підлітки трохи насторожено відносяться до батьків, але все ж є категорія мам і тат, які викликають у них захоплення. Це легкі на підйом, розкуті, творчі і трохи дивні батьки з почуттям гумору. Це не означає, що ви маєте перейняти всі вподобання вашої дитини, зовсім ні. Просто не будьте занудою в соцмережі, на вас має бути цікаво дивитися.

7. Дитина може знайти однодумців за будь-якими інтересами.

Навіть якщо у вашої дитини ну дуже унікальний інтерес, вона все одно зможе знайти у мережі принаймні ще 100 людей, які цікавляться тим же. Це значно полегшує її соціалізацію. Якщо ваша дитина стикалася з якоюсь проблемою, то у мережі вона знайте принаймні ще 1000 людей, які так само через це пройшли.

Ставтесь до інтересів дитини дбайливо, навіть якщо ви їх зовсім не поділяєте. За можливості обговорюйте. Не імітуйте, що ви у захваті, якщо це не так: дитина відчує фальш. Подавайте інформацію так: «Я не у захваті, але поважаю твій вибір». Якщо ж градус захвату і у вас, і у дитини однаковий з приводу одного і того ж захоплення, то ви можете навіть ініціювати зустрічі однодумців з соцмережі на вашій території. Наприклад, можете влаштувати вечірку любителів скелелазіння у вас вдома.

 

Сподіваємося, ці поради трохи послаблять вашу настороженість щодо соціальних мереж. З усього можна отримати користь, якщо цим правильно користуватися, тож при правильному підході навіть такий пожирач часу, як соціальні мережі, може перетворитися на союзника.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *