Вибираємо няню: Як знайти гарного спеціаліста

Деякі матусі не тягнуть із виходом на роботу після народження малюка. Добре, коли поруч живе бабуся, яка погодиться виховувати дитину, доки батьки заробляють гроші. Та що робити тим жінкам, які проживають далеко від своїх родичів?

Вихід все ж таки є – найняти няню, яка буде не тільки доглядати немовля, а й навчати його правилам життя. А як вибрати гідну кандидатуру на роль вихователя власних дітей? Давайте спробуємо розібратись.

Обрати няню для малят – справа надзвичайної складності. Ідеальний варіант – це добре відома Вам людина, або жінка, яка вже доглядала дітей у Ваших родичів чи знайомих. Проте, найчастіше, приймаючи на роботу доглядальницю, батьки починають усе з чистої сторінки, тому надзвичайно важно бути ознайомленим із усіма правилами вибору.

Обирайте копітко

Пускаючи до хати людину, яка до того ж буде знаходитись тривалий час наодинці із вашим чадом, Ви повинні знати про неї абсолютно усе. Адже, скоріш за все, поведінка няні та її відношення до оточуючих залишить неабиякий відбиток на світогляді Вашої дитини. Тому намагайтесь з’ясувати якомога більше інформації ще до того, як розпочнете співпрацю.

Які питання варто задавати кандидатам

Чим більше даних про Вашу майбутню няню Ви будете знати, тим спокійнішим буде Ваше серце в майбутньому. Не соромтесь задавати найрізноманітніші питання, навіть дуже особисті, адже саме ця людина буде із Вашою дитиною один на один.

  • Перш за все, варто з’ясувати, який досвід роботи має людина, що прийшла до Вас влаштовуватись нянею. Спитайте, з дітками якого віку вона працювала, як довго вона їх виховувала та що входило до її обов’язків. Якщо Ви користуєтесь послугами агентства, у кандидата має бути рекомендаційний лист.
  • Обов’язково попросіть няню ознайомити Вас з методиками виховання, які вона використовує в своїй роботі. Можливо, в людини є педагогічна освіта або досвід роботи у навчальних закладах – це буде величезним плюсом.
  • Задайте питання про сім’ю та особисте життя кандидатки. Чи є в неї діти, а можливо, вже й онуки? Які відносини у її родині, та чи є особливості, про які варто знати (може, релігійні погляди або незвичайні традиції).
  • З’ясуйте можливість додаткових обов’язків няні (прибирання, приготування їжі, прання, прасування).
  • Неодмінно поспілкуйтесь про минулого роботодавця та відмітьте для себе, як няня про нього відзивається, чи схильна вона до пліток та обговорення людей «за спиною». Якщо Ви почуєте, що попередні батьки були поганими людьми, а дитиною займалась лише вона – це буде достатньо тривожним дзвоником, і варто буде добре поміркувати, перш ніж пустити таку особу в дім.
  • Спитайте, які заходи няня буде вживати у разі НП. Чи знає вона номери телефонів екстрених служб, де знаходиться поліклініка та як зателефонувати дільничному лікарю? У разі потреби, залиште папірець з усіма важливими телефонами та адресами.
  • Окремо з’ясуйте, чи знає вона як діяти, коли малюк захворів. Чим збивати температуру та що робити, якщо дитина отримає садно або забій.
  • Визначте відношення майбутньої няні до гігієни: чи вміє вона змінювати підгузок та мити дитя, якщо мова їде про немовля. Втім, для настільки маленьких діточок рекомендується наймати людину із медичною освітою або тривалим досвідом у сфері виховання найменших малюків.
  • Обов’язково спитайте про стан здоров’я людини та наявність шкідливих звичок.

Як бачите, переліковувати список питань та важливих тем можна нескінченно. Насправді, Ви можете, та навіть повинні з’ясовувати стільки нюансів, скільки Вас цікавить. Головна мета такої бесіди – визначити самопочуття, життєві погляди, навички та вміння людини, яка збирається зайнятись вихованням Вашого чада.

Де знайти гарну няню

Якщо ніхто із родичів та знайомих не може порадити Вам кваліфіковану людину, перше, що приходить на думку – це мережа Інтернет. І дійсно, задавши у пошуковій системі запит «де знайти няню» або «скільки коштує найняти няню», Вам відкриється надзвичайно широкий вибір джерел.

Коли Ви вже однозначно вирішили скористатись послугами доглядальниці, будьте готові викласти за це від 50 до 100 гривень за годину, якщо мова іде про звичайну денну роботу. Можна також зустріти об’яви, де Ви знайдете няню із знанням іноземної мови, або можливістю виконання додаткових робіт по дому – такі робітники коштують дорожче.

До того ж, спитати про людину, яка б могла виконувати роль няні, можна у дитячому садочку, поліклініці, на роботі, або скористатися послугами спеціального агентства.

На що необхідно звернути увагу при першому знайомстві

Якщо співбесіда проходить у Вашій оселі, зверніть обов’язково увагу на те, як людина ввійде до квартири, з ким поздоровається: тільки з Вами, або і з малюком також, буде сюсюкатись із дитиною, чи розмовлятиме, як з дорослою. Перше враження є надзвичайно важливим як для Вас, так і для майбутнього робітника. І навіть, коли Ваше перше спілкування заплановане на нейтральній території, візьміть із собою своє маля. Головне – зрозуміти, що з себе представляє няня, та чи зможе вона дати раду дитині.

Любі батьки, усі ми – різні, і в кожного з нас абсолютно різні розуміння про гарного вихователя. Дехто назве професіональною нянею ту, що приведе з прогулянки чисту, стерильну та цілу дитину. Інші ж вважатимуть за щастя, якщо їх малюк буде повертатись додому надзвичайно щасливим, хоча й замазаним по вуха, бо він настрибався у всіх калюжах у дворі.

Отже, обираючи доглядальницю для свого непосиди, приділіть особливу увагу з’ясуванню абсолютно усіх тонкощів та нюансів Вашого співробітництва. Задавайте усі питання що Вас цікавлять, і не забудьте підписати договір про співпрацю, де будуть прописані права та обов’язки сторін.

Бажаємо Вам успіхів у пошуках найкращої няні для Вашої дитини!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *