Осіння депресія у дитини. Погода нічого не вирішує

Зазвичай поняття депресія не використовується стосовно дітей. До недавнього часу навіть медики вважали, що цей стан притаманний лише дорослим. Та з часом прийшло розуміння, що дратівливість, замкнутість, безпричинні істерики та невмотивовані напади агресії можуть сигналізувати батькам, що в дитини депресія.

Оскільки депресія — це, перш за все, діагноз, який повинен ставити лікар, радимо вам не квапитися з висновками, відмічаючи схожі симптоми. А якщо ви помітили зміни у поведінці малюка, які вас турбують, краще звернутися до профільного спеціаліста.

Чому саме осінь?

Зміна погоди, нестача вітаміну D та серотоніну, а також додаткові навантаження (початок навчального процесу, гуртки, взаємини в школі) можуть спричинити прояви осінньої депресії у дитини. Так, звичайно, це не весь перелік причин, які можуть вплинути на стан малюка. Але батькам необхідно пам’ятати, що зі зміною сезону організм перелаштовується на новий температурний режим, і це також є своєрідним стресом.

Які дії батьків?

Від депресії ніхто не застрахований, але ми можемо з упевненістю сказати, що діти, які отримують достатньо уваги та любові в родині, стикаються з такою проблемою дуже рідко. Тож рецепт дуже простий:

  • Увага та турбота

Теплі мамині обійми творять дива. Діти дуже залежні від тактильного контакту: пригадайте хоча б часи, коли малюк постійно просився на ручки. Звичайні обійми додають впевненості, почуття безпеки та підтримки. Водночас інколи ми, батьки, перегинаємо палку зі своєю турботою, а зайві питання можуть викликати у підлітка негатив чи навіть агресію. Тому пам’ятайте, що в дитини мають бути особистий простір і власні секрети.

  • Розуміння

Для дитини важливо бути почутою, тож обов’язково її вислухайте. Спробуйте зрозуміти проблему, не знецінюючи її, навіть якщо вона вам здається несерйозною. Зайва критика тільки погіршить психологічний стан дитини, зробить її замкнутою та відчуженою.

  • Спільне дозвілля

Намагайтеся якісно проводити час з дітьми. Сімейні традиції, спільні інтереси та дозвілля допоможуть вашій дитині відволіктися від поганих думок, відчути тепло родинного кола. Долучайте дитину до розв’язання сімейних питань: прислуховуючись до її думки, ви проявляєте повагу до особистості та підвищуєте самооцінку.

  • Раціональне мислення

Тримайте голову холодною. Не слід завчасно панікувати, якщо дитя в поганому настрої. В будь-якому віці ми маємо право на емоції (як на позитивні, так і негативні). Не варто виключати, що погіршення самопочуття (застуда, ГРВІ) також впливає на емоційний стан. Але якщо дитина тривалий час знаходиться у пригніченому настрої й жодна з ваших спроб не приносить результату, тоді радимо звернутись до психолога (причому спочатку без дитини).

 

Осінь — прекрасна пора року, тож бажаю насолоджуватися її барвами всією родиною! А дочитавши цю статтю, обійміть свою дитину та подаруйте частинку своєї любові.

Юлія Гарькава

30 Жовтня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність