Як позбутися пігментації під час вагітності

Під час вагітності в тілі жінки відбуваються зміни. Організм активно працює над створенням сприятливих для розвитку дитини умов. Об’єм крові збільшується в міру зростання плода, разом з цим росте животик, гормональні перебудови перетворюють настрій на справжні американські гірки. Зміни відбувають всюди й навіть шкіри.

Час читання: 3 хвилини та шматочок шоколадки 🍫

статья доступна на русском языке

Майбутні мами нерідко стикаються з появою пігментації (мелазми), яку в народі називають “маска вагітності”. Що це таке і чи потрібно турбуватися – розповідаємо в цій статті.

Що таке мелазма і як вона проявляється

Що таке мелазма і як вона проявляється

Мелазма (хлоазма, маска вагітності, меланодермія) – це порушення пігментації, яке, на думку вчених, спричинене підвищенням рівня естрогену і прогестерону. Ці гормони стимулюють тимчасове збільшення кількості меланіну (природного пігменту), внаслідок чого на поверхні шкіри з’являються пігментні плями. Під впливом сонця вони можуть ставати більш вираженими. Як правило, найчастіше вони розташовуються на обличчі: на лобі, щоках, підборідді, переніссі, над верхньою губою. Також ви можете спостерігати появу темної смужки на животі. Це теж прояв меланодермії. Рідше подібна пігментація з’являється на тілі (на руках і шиї).

За різними оцінками, мелазма проявляється у 50-70% жінок під час вагітності. Більшою мірою до неї схильні люди з темною (смаглявою) шкірою.

З’явитися мелазма може в будь-який момент, але найчастіше це відбувається під час другого або третього триместру, коли рівень жіночих гормонів перебуває на самому піку. Меланодермія не несе шкоди ані дитині, ані майбутній мамі. Після пологів пігментація почне потихеньку зникати. Тому цей стан у народі стали називати “маскою вагітності”.

Печія під час вагітності: як із нею боротися

Як позбутися пігментації під час вагітності в домашніх умовах

Що таке мелазма і як вона проявляється - 1

Якщо вас турбують пігментні плями, перше, що потрібно зробити – відвідати лікаря. Пам’ятайте, що існує безліч ефективних методів боротьби з цією проблемою, але під час вагітності вони протипоказані. Тому ваше завдання – не нашкодити собі та дитині, а також не посилити проблему.

Найчастіше лікарі рекомендують не вживати жодних заходів для боротьби з мелазмою, оскільки вона проходить самостійно. Але якщо вам це завдає дискомфорту, можна скористатися допомогою домашніх засобів.

Цікаво по темі: Вправи для вагітних: як підготувати тіло до пологів

Маска з куркумою

Маска з куркумою

Куркума добре освітлює шкіру, покращує рельєф, а також має антибактеріальні властивості. Маску можна зробити в декількох варіаціях:

  1. З лимонним соком. Змішайте 1 столову ложку лимонного соку і дві щіпки спеції. Нанесіть отриману суміш на уражену ділянку шкіри та залиште на 5-10 хвилин. Після чого змийте прохолодною водою.
  2. З медом і кефіром. Половинку чайної ложки куркуми змішайте з чайною ложкою меду. До отриманої суміші додайте 2 столові ложки кефіру (можна використовувати йогурт). Молочна кислота діятиме, як пілінг, допомагаючи освітлити пігментацію. Залиште маску на 10-15 хвилин і змийте водою.

Після маски нанесіть на шкіру зволожувальний крем.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Маска з медом і лимоном

Маска з медом і лимоном

Лимонний сік теж відмінно зарекомендував себе як продукт, здатний освітлити шкіру. Але зверніть увагу, що він може злегка підсушувати епідерміс, тому потрібно використовувати зволожувальний компонент – мед.

Щоб приготувати маску, потрібно змішати дві чайні ложки меду й одну-дві чайні ложки лимонного соку. Нанесіть маску на обличчя і залиште на 20 хвилин. Потім змийте водою.

Маска з петрушкою

Маска з петрушкою

Не потрібно дивуватися, це теж перевірений засіб від пігментації та зморшок. Подрібніть зелень у блендері до стану кашки та нанесіть на обличчя приблизно на 10 хвилин. Змийте маску водою.

За бажанням рецепт домашнього засобу від пігментації можна доповнити ложечкою меду.

Не забувайте використовувати ексфоліанти (механічні та ензимні), оскільки вони також можуть допомогти в освітленні шкірного покриву.

Лимонний сік

Лимонний сік

Не хочете морочитися з масками? Вичавіть із лимона сік і ватною паличкою/диском нанесіть на пігментні плями. Зачекайте 10 хвилин і змийте водою.

Яблучний оцет

Яблучний оцет

У цьому продукті міститься оцтова кислота, що впливає на епідерміс, як пілінг, вирівнюючи тон шкіри.

Отже, щоб зробити домашній пілінг, змішайте яблучний оцет з водою в пропорції 1:3. За допомогою ватного диска нанесіть засіб на ділянку з пігментацією. Залиште на 2-3 хвилини та змийте водою. Зверніть увагу, оцет може підсушувати шкіру, тому не забувайте про використання зволожувального крему.

Кефір або йогурт

Кефір або йогурт

Ці продукти також є природними пілінгами, оскільки містять у собі молочну кислоту. Просто нанесіть на обличчя кефір або йогурт на 15 хвилин і змийте водою.

Для більш вираженого ефекту можна додати до кисломолочної маски подрібнену петрушку.

Гель алое вера

Гель алое вера

Рослина містить у собі натуральний депігментувальний компонент – алоезин. Він здатний ефективно лікувати мелазму під час вагітності.

Нанесіть гель алое на шкіру на 20 хвилин. Після чого змийте водою.

Якщо після пологів ви захочете якомога швидше позбутися пігментних плям, зверніться за консультацією до косметолога. Вам можуть призначити місцеві препарати для освітлення шкіри.

Не купуйте косметичні засоби від пігментації в період лактації без попередньої консультації з лікарем!

Як попередити появу пігментації під час вагітності

Як попередити появу пігментації під час вагітності

Найкращим засобом від меланодермії є профілактика. Дотримуючись деяких простих рекомендацій, ви зможете попередити появу цієї проблеми. Тож ловіть 5 способів, які допоможуть звести до мінімуму появу пігментації.

  1. Без SPF ні кроку. Багато людей досі вважають, що використовувати сонцезахисні засоби потрібно тільки під час відвідування пляжу. І це груба помилка! УФ-промені – найзапекліші вороги вашої шкіри. Косметику з SPF потрібно використовувати цілий рік, тож обов’язково підберіть собі крем із фактором захисту не менше 30.
  2. Носіть головні убори (кепки або капелюшки з широкими полями) і менше часу проводьте на відкритому сонці. Тінь – чудове місце для прогулянок і відпочинку. Також не забувайте додатково закривати від сонця відкриті ділянки тіла, особливо обличчя, оскільки “маска вагітності” з’являється саме на ньому.
  3. Використовуйте гіпоалергенний догляд. Лосьйони, креми, сироватки та інші засоби, що подразнюють шкіру, можуть спровокувати появу мелазми. Віддавайте перевагу якісній косметиці (аптечній, дерматокосметиці) без віддушок і без агресивних компонентів у складі.
  4. Відмовитеся від шугарингу та воскової епіляції. Дані процедури можуть стати причиною запального процесу, а це зі свого боку посилить меланодермію (особливо на тих ділянках тіла, де вона вже є).
  5. Слідкуйте за харчуванням. Збалансоване харчування – запорука здоров’я мами та майбутньої дитинки, а також чудовий спосіб запобігти появі пігментних плям. Їжа, що багата на омега-3 жирні кислоти, а також вітаміни С, В12 та Е, допоможуть захистити шкіру від мелазми.

Як попередити появу пігментації під час вагітності - 1

Намагайтеся не виходити на вулицю в пік сонячної активності (з 11 до 16).

Зіткнувшись із появою “маски вагітності”, не потрібно хвилюватися, оскільки цей стан не є небезпечним і має тимчасовий характер. Так, він може викликати естетичний дискомфорт у майбутньої мами, але, на щастя, через кілька місяців після пологів меланодермія зникає сама по собі. Пам’ятайте, найкращим рішенням будь-якої проблеми є її профілактика. Скористайтеся нашими рекомендаціями щодо попередження появи пігментних плям і насолоджуйтеся красою шкіри під час вагітності.

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як дізнатися точний термін вагітності
4 Грудня / 2023 Вагітність та пологи
Як доглядати за швом після кесаревого розтину
20 Березня / 2023 Вагітність та пологи