Що таке ексфоліанти та чи потрібні вони твоїй шкірі

Догляд за обличчям – це цілий б’юті-ритуал, що складається з безлічі етапів, одним з яких є ексфоліація (пілінг). Регулярне очищення шкіри від накопичених відмерлих клітин вкрай важливе, адже вони можуть забивати пори й утворювати на поверхні епідермісу ділянки, що сильно лущаться. Щоб потім не страждати від подібних наслідків і не шукати найближче вільне віконце у свого косметолога, просто скористайтеся ексфоліантами

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Ексфоліанти що це

Що таке ексфоліанти і якими вони бувають

Ексфоліанти – це косметичні засоби або речовини, основна дія яких спрямована на видалення ороговілих частинок шкіри. Умовно розділити їх можна на кілька видів:

1. Механічні. До них належать усіма улюблені скраби для обличчя. Вони часто мають гелеподібну або кремову текстуру, а також містять відлущувальні частинки натурального або синтетичного походження.

EVA в инстаграм

Під час вибору механічного пілінгу косметологи рекомендують віддавати перевагу засобам із дрібнішими гранулами, щоб мінімізувати ризик травмування епідермісу. Особливо це важливо для власниць чутливої та сухої шкіри, яка може відреагувати появою подразнення.

Механічні пілінги

2. Хімічні. Це більш глибокий метод очищення від ороговілих клітин шкіри. Основною діючою речовиною цих засобів є AHA-, BHA- і PHA-кислоти, ретинол та інші активні компоненти. Хімічні ексфоліанти випускаються у вигляді сироваток, масок, тоніків, пілінг-падів, скаток, гелів і не тільки (до речі, гомаж – найм’якший хімічний пілінг). Цей вид ексфоліантів часто використовують не тільки для видалення ороговілого шару епідермісу, а й для омолодження і лікування вугрової хвороби, постакне. 

Хімічні пілінги

3. Ензимні (ферментативні). Основним компонентом цих пілінгів є ферменти, які вступають в реакцію зі структурними ліпідами в роговому шарі й розчиняють їх. Таким чином омертвілі клітини самостійно відлущуються. Варто враховувати, що ексфоліація здійснюється тільки на верхньому шарі епідермісу, на відміну від хімічного пілінгу.

Цікаво по темі: ТОП-21 кращих гелів для вмивання

Ензимні пілінги

Який із цих трьох видів ексфоліантів кращий? Складно відповісти однозначно, оскільки у кожного з них є свої сильні та слабкі сторони. Вибір багато в чому залежатиме від типу шкіри й ваших особистих уподобань. 

Якщо ви шукаєте пілінг, який працюватиме з поверхневим шаром епідермісу, в такому разі підійде скраб або ексфоліанти з ензимами. З більш глибоким очищенням шкіри на п’ять з плюсом впорається хімічний пілінг.

Б’юті-порада: Останнім часом великою популярністю користуються губки, силіконові щіточки, конжакові спонжі та інші б’юті-гаджети. Їх можна щодня використовувати разом із гелем для вмивання для відлущування відмерлих клітин шкіри.

Принцип роботи ексфоліантів

Кінцевим результатом використання будь-якого пілінгу є видалення ороговілого шару епідермісу. Але в результаті використання цих засобів ми отримуємо ще кілька приємних бонусів:

  • вирівнювання кольору обличчя, освітлення пігментних плям, постакне;
  • профілактика і лікування вугрової хвороби;
  • очищення і звуження пор;
  • вирівнювання рельєфу шкіри; 
  • доглядова косметика для обличчя працює більш ефективно після використання пілінгів.

Не дарма ексфоліація вважається одним з найважливіших етапів догляду за шкірою.

Принцип роботи ексфоліантів

Як вибрати пілінг за типом шкіри

Плануючи доповнити свій догляд за шкірою ексфоліантами, ви напевно вже встигли зіткнутися з величезним вибором засобів. Кожен з яких обіцяє зробити вашу шкіру ідеальною.

Щоб не помилитися з вибором, EVA Blog підготував для вас кілька рекомендацій, як вибрати пілінг, враховуючи тип шкіри.

Цікаво по темі: ТОП-10 косметики для шкіри обличчя на EVA.UA: орієнтуйся на склад

Нормальний тип шкіри

Людям із нормальним типом шкіри відкриті всі дороги – будь-який вид ексфоліанта працюватиме однаково добре. Якщо ви раніше ніколи не користувалися подібними косметичними засобами, почніть знайомство зі скрабів або ензимів. 

Пілінг для нормального типу шкіри

 

Рекомендовані товари:

Комбінована шкіра

Людям з комбінованим типом шкіри потрібно знайти золоту середину в підборі засобу. Він не повинен сильно пересушувати шкіру, але водночас потрібно налагодити себорегуляцію в Т-зоні. Зупинити увагу можна на пілінгах з AHA-кислотами та ензимами. 

 

Рекомендовані товари:

Жирна і схильна до акне шкіра

Головне завдання ексфоліантів для жирного і схильного до акне типу шкіри – налагодити роботу сальних залоз і позбутися вугрів. Найкращим рішенням стануть хімічні пілінги на основі кислот (саліцилової, гліколевої) або ретинолу. 

Пілінг для жирної шкіри

Рекомендовані товари:

Чутлива шкіра

Відлущувальний засіб для чутливої шкіри має бути максимально делікатним, щоб не викликати подразнення. Дбайливо видалити ороговілі частинки шкіри допоможуть м’які AHA- і PHA-кислоти, ну і, звичайно ж, ензими. 

Рекомендовані товари:

Сухий тип шкіри

Суха шкіра теж вимагає дбайливого ставлення до себе, оскільки будь-який агресивний засіб може викликати подразнення і ще більше підсушити її. Підійдуть хімічні пілінги на основі AHA- PHA-кислот (молочна, яблучна), а також ензими. 

Пілінг для сухої шкіри

Рекомендовані товари:

Доглядайте за своєю шкірою правильно та обов’язково включайте у свою б’юті-рутину ексфоліанти. Ці засоби допоможуть покращити стан шкірі, а також будуть корисні для вирішення її проблем. 

Напишіть у коментарях, якими видами пілінгу ви користуєтеся.

 

Читайте також:

23 Травня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Аліна

    Раніше я користувалася скрабом для обличчя і мені подобалося, поки не почалось невелике подразнення шкіри і я перейшла на силіконову щіточку зі звичайним гелем для обличчя. Тепер мене все влаштовує

Рекомендовані статті
Як позбутися розтяжок або запобігти їх появі
15 Вересня / 2022 Догляд за тілом
15 Вересня / 2023 Догляд за обличчям
VISUAL by EVA