Сквалан у косметиці – інгредієнт для ідеальної шкіри та волосся

Вивчаючи вітрини косметичних магазинів або прогулюючись просторами Інтернету, тобі напевно траплялися на очі засоби зі скваланом у складі. Але що це таке і для чого він потрібен? Чим може бути корисний твоїй шкірі та чому його так хвалять косметологи? Давай із цим розберемося.

Час читання: 3 хвилини та бабл-ти🧋

статья доступна на русском языке 

Цікаво по темі: 5 ефективних способів звузити пори на обличчі

Що таке сквалан

Сквалан

Почнемо по порядку. Шкіра людини має ліпідний шар, який захищає її від пересихання та агресивного впливу навколишнього середовища, а також підтримує її еластичність. Цей шар, який часто називають себумом або шкірним салом, на 13% складається зі сквалену – вуглеводню, який синтезується нашою печінкою. Що старшими ми стаємо, то менше сквалену в організмі виробляється і тим вразливішою стає наша шкіра. А це означає, що його потрібно якось поповнювати альтернативними методами, пошуком яких і зайнялася свого часу beauty-індустрія.

На початку минулого століття британські японські вчені знайшли природне джерело сквалену в печінці деяких видів акул, а пізніше його навчилися добувати в екологічніший спосіб – з цукрової тростини та з натуральних олій (оливкової, арганової, лляної та інших). Однак у молекули цього вуглеводню є один вагомий недолік – вона не стійка до окислення і швидко втрачає свої властивості.

EVA в инстаграм

Щоб стабілізувати сквален, до нього додали молекулу водню й отриману речовину назвали скваланом. Тобто, це той самий природний сквален, з якого складається ліпідний шар нашої шкіри, але вже в стабілізованій формі. І, до речі, можеш не хвилюватися за популяцію акул – у XXI столітті цей інгредієнт здебільшого має рослинне, а не тваринне походження.

Яку дію сквалан чинить на шкіру і волосся?

Сквалан

Отже, сквален – це те, що знайоме нашій шкірі не з чуток, оскільки вона його сама виробляє. Завдяки цьому його стійка форма – сквалан – прекрасно засвоюється шкірою обличчя і тіла і підходить для будь-якого її типу, включно з проблемною, реактивною, зрілою і чутливою.

Яку дію чинить сквалан у косметиці:

  • пом’якшення – ефективне зволоження та живлення шкіри, а також нормалізація гідроліпідного балансу;
  • захист – створюючи природний бар’єр, сквалан здатний підвищити імунітет шкіри та захистити її від впливу негативних чинників навколишнього середовища;
  • зміцнення – ущільнення шкірного покриву і волосся, відновлення і посилення регенерації клітин;
  • загоєння – боротьба із запаленнями, дерматитом, екземою та іншими проблемами шкіри.

Цікаво по темі: Як використовувати олію чайного дерева від прищів

Як використовувати сквалан у догляді

Сквалан

Сквалан – засіб багатофункціональний і застосовувати його можна різними способами для різних цілей. Ти здивуєшся, скільки завдань можна вирішити, вводячи цей компонент у твою beauty-рутину.

  1. Сквалан у чистому вигляді. Маслянистий засіб можна використовувати на шкіру обличчя, тіла і на волосся без прелюдій, просто з пляшечки з піпеткою. Сквалан може замінити твій крем і стати фінальним етапом у догляді за обличчям – нанеси його після очищення, тонізації та сироватки або емульсії, достатньо всього кількох крапель. Використовуй його для пом’якшення найсухіших ділянок тіла – лікті, коліна, п’ятки. Взимку чистий сквалан допоможе захистити ніжну шкіру навколо очей і губи, а ще його можна наносити на кутикулу і руки.
  2. Додавання сквалану в косметичні засоби. Будь-який зволожувальний засіб для обличчя, тіла або волосся можна перетворити на живильний, якщо додати в нього кілька крапель сквалану. Так, крем, гель, сироватка, лосьйон для тіла або маска для волосся краще зволожать і пом’якшать твою шкіру або волосся. Окрім цього, сквалан посилює проникнення та засвоєння активних інгредієнтів, які містяться в косметичних продуктах, тож він також виконує роль активатора.
  3. Масаж. Оскільки сквалан по суті своїй є олією, його також можна використовувати для масажу обличчя і тіла. Нанеси кілька крапель засобу на очищене обличчя, можеш взяти свій улюблений ролер, скребок гуаша або просто використовувати для масажу свої пальчики. Також сквалан можна використовувати і як масажну олію для тіла.
  4. Догляд за волоссям. Сквалан – чудовий засіб для живлення і відновлення сухої шкіри голови, але також він здатний привести до ладу ламкі та пересушені локони по всій довжині, захищаючи їх від негативного впливу навколишнього середовища. Для цього достатньо нанести засіб на пасма або шкіру голови в чистому вигляді.

Цікаво по темі: Що таке нікотинова кислота і як її використовувати у догляді

ТОП-5 засобів зі скваланом

Пропонуємо тобі познайомитися з п’ятіркою класних засобів, які допоможуть підтримувати твою шкіру в ідеальному стані. Тут ти знайдеш як чистий 100%-вий сквалан, так і готові продукти зі скваланом у складі.

The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

Plant-Derived Squalane від The Ordinary містить 100% рослинний сквалан. Жодних синтетичних інгредієнтів, тільки чистий і натуральний ліпід для максимального комфорту та ефективності. Незалежно від типу шкіри, він завжди знайде з нею спільну мову і допоможе відновити баланс. Суху шкіру засіб наситить вологою і додасть сяйва, жирну – зволожить, не забиваючи пори та не додаючи блиску, нормальну – зробить ще кращою і доглянутішою. На волоссі ж він створить захисний бар’єр і вбереже твої локони від пересушування й агресивного впливу високих температур, надаючи їм блиску та шовковистості.

Joko Blend Squalane Oil

Joko Blend Squalane Oil

Основою формули Joko Blend Squalane Oil є оливковий сквалан, збагачений вітаміном Е, ретинолом, олією жожоба, кавовим екстрактом і ефірною олією ванілі. Завдяки багатому складу, засіб швидко поглинається, не залишаючи липкості та даруючи шкірі інтенсивне живлення і зволоження. Сквалан від українського бренду Joko Blend підходить усім типам шкіри, окрім жирної, і може використовуватися як основа для твого ідеального макіяжу.

Caudalie Vinoperfect Radiance Serum Complexion Correcting

Caudalie Vinoperfect Radiance Serum Complexion Correcting

Сироватка Caudalie Vinoperfect Radiance Serum Complexion Correcting створена спеціально для покращення кольору обличчя та сяйва твоєї шкіри. Маючи веганську формулу, засіб на 98% складається з натуральних компонентів. Продукт освітлює пігментні плями будь-якого походження, і при цьому не підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету, завдяки чому він підходить для використання влітку. Сироватка відмінно зволожує і заспокоює, а також вона некомедогенна і сумісна з будь-яким типом шкіри, включно з проблемною і чутливою.

Alcina Sensitive Facial Cream

Alcina Sensitive Facial Cream

Створений для чутливої та реактивної шкіри, крем Alcina Sensitive Facial Cream має заспокійливу і розгладжувальну дію, зменшує запалення і лущення, зміцнює судини і запобігає куперозу. Активні інгредієнти в складі – рослинний сквалан, олії жожоба й авокадо, вітамін Е та екстракт вівса. Засіб прекрасно відновлює і захищає шкіру, швидко вбирається, не створюючи плівки, і може використовуватися як база під макіяж.

Shiseido Concentrate Eye Wrinkle Cream

Shiseido Concentrate Eye Wrinkle Cream

Ніжна шкіра навколо очей потребує більш ретельного догляду, який здатен забезпечити крем Concentrate Eye Wrinkle Cream від японського бренду Shiseido. Продукт має щільну текстуру, але при цьому добре наноситься і швидко вбирається, проникаючи в глибокі шари шкіри, насичуючи і розгладжуючи її. Формула має високу концентрацію сквалану, а також пептидний комплекс, які допомагають зменшити видимі зморшки, зробити шкіру навколо очей більш пружною та еластичною.

Як бачиш, сквалан – багатофункціональний та універсальний засіб, за допомогою якого можна значно покращити стан будь-якого типу шкіри, від сухої до проблемної. А ти вже використовуєш косметику з цим інгредієнтом у своїй рутині? Розкажи нам у коментарях.

Читай також:

19 Травня / 2023 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA