Чому лущиться шкіра на ліктях

Суха шкіра на ліктях – досить поширене явище, з яким рано чи пізно стикаються практично всі. У переважній більшості випадків можна самостійно впоратися з цією проблемою, не вдаючись до допомоги дерматолога. Але іноді таким чином шкірний покрив сигналізує про розвиток деяких дерматологічних захворювань…

Час читання: 3 хвилини та соковите яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Суха шкіра на ліктях

Але перед тим як ми почнемо з’ясовувати причини, що викликають сухість шкіри на ліктях, пропонуємо трохи поговорити про шкірний покрив загалом. Ні, не подумайте, нудної інформації з курсу біології не буде. Тільки все найцікавіше і найпотрібніше для розуміння і вирішення проблеми.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Кілька слів про шкіру на ліктях

Шкіра – найбільший орган людини. Одне з її основних завдань – захист організму від широкого спектра зовнішніх негативних чинників. Десь вона грубіша, а десь делікатніша. Наприклад, епідерміс на ногах щільніший, ніж на руках. Що вже казати про шкіру на обличчі, адже ця зона по праву є найчутливішою. Також важливо враховувати, що на якихось ділянках шкірного покриву сальних залоз більше, тому і ступінь зволоження вище, а десь вони й зовсім відсутні (долоні та стопи). До чого це ми? Все просто – деякі зони тіла потребують більше уваги до себе, і шкіра на ліктях одна з них.

Кілька слів про шкіру на ліктях

Сухість шкіри: симптоми

Як правило, сухість шкірного покриву – тимчасове явище, яке легко усувається шляхом підбору доглядових засобів. Але іноді ця дерматологічна проблема може мати постійний характер, завдаючи дискомфорту і неабияк дратуючи. Залежно від віку, загального стану здоров’я та інших чинників прояв сухості епідермісу на ліктях може бути сильним або помірним. Проявляється це все наступним чином:

  • шкіра на дотик груба;
  • з’являється свербіж;
  • візуально епідерміс може мати червоний або сірий відтінок;
  • помітні глибокі зморшки;
  • надмірна сухість супроводжується больовими відчуттями;
  • не виключається ймовірність поява ран, які можуть трохи кровоточити.

Сухість шкіри симптоми

Звичайно ж, краще стежити за здоров’ям свого шкірного покриву і не допускати появи подібних симптомів. А ось про те, що ж може стати причиною таких неприємних “сюрпризів”, розповідаємо далі.

Цікаво по темі: Як прибрати кільця Венери в домашніх умовах

Сухі лікті: причини появи огрубілої шкіри

Поява зайвої сухості шкірного покриву свідчить про те, що ви п’єте занадто мало води. Намагайтеся випивати свою денну норму рідини, оскільки це важливо не тільки для здоров’я шкіри, а й усього організму загалом. 

Також є ще й інші причини, які впливають на стан епідермісу. І ось деякі з них:

  1. Особливості будови епідермісу. Шкіра на згині ліктя сама по собі схильна до подразнень і сухості, оскільки на її поверхні менше сальних залоз, ніж на інших ділянках тіла.  
  2. Контакт з одягом і поверхнями. Постійний контакт з одягом і різними поверхнями робить шкірний покрив грубішим, призводячи до лущення і подразнення.Контакт з одягом і поверхнями
  3. Прийом гарячої ванни та душу. Любите поплескатися в гарячій воді? У цьому немає нічого поганого, ось тільки епідермісу це не дуже подобається, оскільки гаряча вода сильно сушить його. Напевно після прийняття ванни або душу ви відчували стягнутість епідермісу, а тепер задумайтеся над тим, як почуваються в цей момент лікті. Дерматологи не дарма акцентують увагу на тому, що температура води для купання та вмивання має бути теплою, але не гарячою. Тим паче це не дуже добре для тих, у кого й без того суха та чутлива шкіра.
  4. Агресивні засоби для купання. Це ще один важливий фактор, через який можуть страждати ваші лікті. Уникайте в складах сульфатів, бензилового та ізопропілового спирту, а також сильних віддушок.Агресивні засоби для купання
  5. Відсутність регулярної ексфоліації. Відмерлі клітини можуть накопичуватися на поверхні епідермісу, посилюючи його сухість.
  6. Вплив погодних умов. Холод, спека, вплив сонячних променів – усі ці чинники негативно позначаються на стані шкірного покриву.Вплив погодних умов
  7. Прийом деяких ліків. Такі препарати, як діуретики, вітамін А, ліки для зниження рівня холестерину, бета-блокатори й не тільки можуть сушити шкіру.
  8. Дефіцит вітамінів. Для підтримки роботи всього організму потрібні поживні речовини. Шкірний покрив теж їх гостро потребує, оскільки в разі появи дефіцитних станів підвищується ризик зіткнутися з появою сухості. Дефіцит вітамінів
  9. Контактний дерматит. Гостре запалення, свербіж і лущення епідермісу може бути викликане алергічною реакцією на певні речовини або алергени. 
  10. Паління. Шкідливі звички теж не проходять повз і залишають слід на шкірі. Відомо, що паління не тільки стимулює процеси старіння в епідермісі, а й призводить до його надлишкової сухості.

Паління

При яких захворюваннях з’являється сухість шкірі на ліктях

Іноді потріскана та шорстка шкіра є наслідком деяких захворювань. Розглянемо деякі з них:

  • атопічний дерматит (екзема);
  • захворювання щитоподібної залози;
  • цукровий діабет;
  • патології нирок;
  • псоріаз.

Псоріаз на ліктях

Якщо ви помітили, що звичні засоби для усунення сухості не допомагають, а ситуація тільки погіршується – негайно зверніться до дерматолога. Виявлення причини та своєчасно призначене лікування допоможуть швидко позбутися виниклої проблеми.

Цікаво по темі: Як позбутися розтяжок або запобігти їх появі

Суха та груба шкіра на ліктях: як позбутися 

Усунути сухість епідермісу можна дуже швидко в домашніх умовах. Ми підготували для вас кілька порад, як  позбутися цієї дерматологічної проблеми.

Підбір засобів для очищення шкіри 

Як вже згадували раніше, важливо відмовитися від використання засобів з агресивним складом. Віддавайте перевагу гелям для душу і милу зі зволожувальними властивостями. 

Рекомендовані товари:

Підбір засобів для очищення шкіри

Менше гарячої води

Ще раз нагадуємо, гаряча вода – не найкраще рішення для епідермісу. Теплої буде більш ніж достатньо.

Менше гарячої води

Не забувайте про скраб

Якісний догляд за шкірою без ексфоліації складно уявити. Тому подбайте про те, щоб у вас завжди був скраб для тіла. Шукайте склади зі зволожувальним ефектом, щоб запобігати лущенню.

Рекомендовані товари:

Не забувайте про скраб

Використовуйте зволожувальні засоби

Після прийняття ванни або душу обов’язково потіште шкіру живильним кремом, лосьйоном або олією, допоможіть їй відновити потрібний рівень гідратації. 

Рекомендовані товари:

Сорбет для тіла UTerra native Грейпфрут

Олія для тіла Bielenda VEGAN FRIENDLY Авокадо

Молочко для сухої шкіри тіла Mixa Інтенсивне живлення

Використовуйте зволожувальні засоби

Відмовтеся від одягу, який подразнює шкірний покрив

Ваші лікті повинні контактувати з приємними та м’якими тканинами. Адже додаткове подразнення тільки лише погіршить ситуацію.

Одяг, який подразнює

Захист від сонця

У літню пору обов’язково потрібно використовувати доглядові засоби з SPF для тіла. Вони допоможуть запобігти старінню шкіри та її пересиханню.

Рекомендовані товари:

Захист від сонця

Підтримка шкіри зсередини

Тут на допомогу приходить правильне і збалансоване харчування. За необхідності в раціон можна включити харчові добавки, які подбають про шкірний покрив. До них належать вітаміни групи В, вітамін С, Е, D і риб’ячий жир. І ще – не забувайте про питний режим.

Підтримка шкіри зсередини

Якщо ви вважаєте, що сухість шкіри на ліктях може бути спричинена прийомом лікарських препаратів, відвідайте свого лікаря й обговоріть з ним це питання. Упевнені, ви швидко знайдете рішення проблеми.

На цьому, мабуть, і зупинимося. Сподіваємося, що стаття була для вас цікавою та інформативною. Якщо так – не забудьте поставити вподобайку ❤

 

Читайте також:

5 Квітня / 2023 Догляд за тілом

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті