Найперші ознаки вагітності до затримки

Планування вагітності – це важливий крок для кожної сім’ї. Підготовка організму, відстеження сприятливих днів для зачаття та ще безліч інших етапів на шляху до появи маленького і такого довгоочікуваного члена сім’ї викликають приємне хвилювання.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Планування вагітності

Іноді майбутнім мамам настільки цікаво дізнатися заздалегідь про новий статус, що вони активно починають прислухатися до організму, щоб вловити перші ознаки вагітності. Але чи можна справді дізнатися про життя, що зародилося, ще до затримки менструації? Пропонуємо якраз про це і поговорити.

Первинні ознаки вагітності або про що сигналізує організм

Безумовно, першим і одним із достовірних способів визначити настання вагітності в домашніх умовах є експрес-тест. Але іноді так хочеться відкрити завісу таємниці та дізнатися чи сталося диво. І так, дійсно організм може подавати сигнали про вагітність на ранніх термінах, розглянемо найпоширеніші з них.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Підвищення базальної температури

Базальна температура тіла (БТТ) — це найнижча температура тіла людини протягом доби, яку вимірюють зранку відразу після пробудження. Також БТТ є одним із поширених способів визначення овуляції та вагітності. Як правило, жінки ведуть температурний графік, фіксуючи усі показники. Отже, якщо ви помітили підвищення базальної температури протягом 18 днів після овуляції, це може свідчити про зародження нового життя.

Підвищення базальної температури

Потемніння ареолу сосків

Ви можете помітити, як ареоли сосків потемніли та збільшились у діаметрі. Також можуть збільшитися і горбики на сосках. Не варто переживати, це горбики Монтгомері — видозмінені сальні залози. Збільшення в розмірах говорить про те, що вони готуються синтезувати більше секрету, що має бактерицидні властивості та запобігає пересиханню сосків у період лактації.

Болючість та чутливість грудей

Ще однією ранньою зміною в організмі, що свідчить про вагітність, може стати болючість, чутливість та тяжкість грудей. Цей симптом дуже схожий на ПМС і може ввести в оману. Такі зміни пов’язані з підвищенням рівня прогестерону і зазвичай зникають зі звиканням організму до змін у гормональному фоні.

Болючість та чутливість грудей

Втома

Організм починає активно перебудовуватись ще задовго до того, як ви дізнаєтеся про статус майбутньої мами. І першими в роботу включаються саме гормони. Втома з’являється через підвищення прогестерону. Бажання спати переслідуватиме вас майже весь перший триместр і це цілком нормально. Навіть якщо у вас налагоджений режим сну і ви повністю висипаєтеся, легка втома все ж таки даватиме знати про себе.

Цікаво по темі: Як налагодити режим сну: боремося з недосипанням та безсонням

Крім гормонально фону, викликати почуття втоми може високе споживання енергії організмом. Адже він неабияк працює над створенням плаценти, системи життєзабезпечення майбутнього малюка і не тільки.

Нудота

Легка нудота може виникнути у будь-який час доби. Зазвичай жінки скаржаться на неї з ранку, але оскільки організм у всіх різний, цей симптом може проявлятися будь-коли, бути більш або менш вираженим.

Нудота

Зміни цервікального слизу

Виділення з піхви — це те, на що ви точно звернете увагу. Вони можуть збільшитись, а також стати кремовими або блідо-жовтими.

Часте сечовипускання

Тіло майбутньої мами починає виробляти більше крові, внаслідок чого ниркам доводиться працювати активніше. Тому походи до туалету можуть почастішати. Не плутайте це із симптомами циститу, адже наприкінці сечовипускання не повинно бути больових відчуттів.

Часте сечовипускання

Зміна харчових звичок

Постійний голод, бажання з’їсти щось незвичайне і нетипове для вас, відраза до певних продуктів і запахів — це трохи стереотипне уявлення про вагітність, але є вірогідність його проявлення. Ви можете помітити за собою подібні зміни під час зародження нового життя.

Імплантаційна кровотеча

Невеликі кров’яні виділення, які називаються імплантаційною кровотечею, зазвичай виникають через 6-12 днів після зачаття. Це відбувається внаслідок імплантації ембріона у слизову оболонку матки. Виділення можуть спостерігатися від кількох днів до тижня та більше. Часто їх плутають із початком менструації.

Імплантаційна кровотеча

Цікаво по темі: Кольорова вагітність: ознаки, симптоми, причини

Здуття живота

Ні, мова зараз піде не про животик, який з’являється під час розвитку плоду, а про метеоризм, що виникає через сплеск гормонів.

Часті перепади настрою

Ох, вже ж ці гормони… І тут не обійшлося без них. Настрій може змінюватися зі швидкістю світла, ви можете стати більш примхливою та вимогливою. Намагайтеся більше відпочивати, давати собі зайвий привід для радості й, звичайно ж, балуйте себе.

Часті перепади настрою

Печія

Зміна процесу травлення також є ранньою ознакою вагітності. Якщо раптово у вас з’явилося відчуття печіння після прийому звичної їжі, слід звернути на це увагу.

Цікаво по темі: Печія під час вагітності: як з нею боротися

Висипання на шкірі

Шкіра завжди першою говорить про зміни в організмі й натякнути на вагітність вона також може. Коли гормони встановлюють свої порядки, на шкірному покриві можуть з’явитися висипання. Але разом з тим є випадки, коли шкіра в період виношування дитини стає чистою без жодного прищика.

Висипання на шкірі

Отже, ми розглянули основні ознаки ранньої вагітності. Але такі методи самодіагностики можуть бути недостовірними. Чому, спитаєте ви? Розповідаємо.

Симптоми ранньої вагітності за її відсутності

Буває так, що ознаки, які вказують на статус майбутньої мами, дуже схожі за своїми проявами на захворювання або інші стани організму. Наприклад, висока ймовірність появи втоми під час застуди, виділення білого кольору можна переплутати з молочницею, неприємні відчуття у грудях – з передменструальним симптомом тощо.

Звичайно ж, потрібно обов’язково дослухатися до свого організму, але іноді він може ввести вас в легку оману. Щоб точно бути впевненими у настанні вагітності, рекомендуємо дочекатися затримки менструації та зробити тест на вагітність або відвідати гінеколога.

Симптоми ранньої вагітності

А якщо ця стаття була корисною та цікавою для вас, не забудьте поставити вподобайку та залишити коментар. Нам буде дуже приємно!

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Які харчові добавки корисно вживати вагітним жінкам
8 Вересня / 2023 Вагітність та пологи
Що треба знати про партнерські пологи
3 Січня / 2018 Вагітність та пологи
Бліда друга смужка на тесті на вагітність
12 Жовтня / 2022 Вагітність та пологи
Благодійність