Як дізнатися точний термін вагітності?

Діагностика вагітності включає не тільки встановлення факту, а й розрахунок точного терміну. Це не завжди просте завдання. До відкриття УЗД використовувалися різні методи підрахунків, один з них і тепер використовується акушерами в усьому світі. Нині найточнішим методом встановлення терміну вагітності є УЗД першого триместру. На пізніших термінах УЗД теж може допомогти, але точність знижується, оскільки темпи росту плода індивідуальні.

Час читання: 3 хвилини та чашка какао ☕

статья доступна на русском языке

Діагностика вагітності

І все ж, як точно визначити термін вагітності та для чого це треба? Розібратися в цих питаннях допоможе Сендзюк Наталія Євгенівна – акушерка-гінекологиня, репродуктологиня, лікарка УЗ діагностики.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Гестаційний та ембріологічний вік

Гестаційний вік – це термін вагітності, який визначають, орієнтуючись на дату останньої овуляції, оскільки овуляція є вікном можливості для зачаття. У жінок з ідеальним 28-денним циклом овуляція припадає на 14 день. Першим днем циклу вважається перший день менструації. Таким чином, до першого дня менструації слід додати два тижні й вийде дата овуляції, а значить і зачаття. Здавалося б, нічого складного тут немає, але на ділі не все так просто.

Гестаційний вік

Цікаво на тему: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Ідеальний, тобто регулярний 28-денний цикл трапляється нечасто, але навіть за нього овуляція не завжди настає саме на 14 день. Менструальний цикл варіюється в межах 24-38 днів, до того ж він може коливатися в однієї й тієї самої жінки. Що вже говорити про тих, у кого менструальний цикл нестабільний, що не рідкість. Єдиним точним параметром є дата останньої менструації, тому акушери відштовхуються від неї, свідомо допускаючи неточність. Цей термін щонайменше на два тижні менший за фактичний, він називається гестаційним і використовується для акушерських розрахунків.

Гестаційний вік

Цікаво на тему: Що потрібно знати про пізню вагітність

Ембріологічний вік – це вік ембріона, а отже, найточніший термін вагітності, але визначити його складніше, ніж гестаційний вік. Навіть якщо відома дата статевого акту, неможливо дізнатися, коли відбулося зачаття. Сперматозоїди в жіночих статевих шляхах зберігають життєздатність від трьох до п’яти днів, а яйцеклітина живе від 12 до 48 годин, тому дата зачаття може не збігатися з датою статевого акту. Виняток становить ЕКЗ, тільки в цьому випадку точно відомо, коли утворився ембріон.

Ембріологічний вік

УЗД плода на ранніх термінах дає змогу визначити ембріологічний вік із точністю в межах тижня, оскільки відомо, з якою швидкістю розвивається плід у цей час.

Детальніше про УЗД плода можна дізнатися, перейшовши за посиланням https://mdclinics.com.ua/uslugi/ginekologiya-i-profilaktika/uzi-beremennyx/

Для чого потрібен точний термін вагітності?

Знання терміну вагітності дає змогу стежити за розвитком плода і визначати його відповідність терміну. Якщо плід відстає в розвитку, це може бути ознакою гіпоксії або інших порушень. Орієнтуючись на термін, акушери складають план скринінгів та інших діагностичних досліджень. Ну і головне – знання терміну вагітності дає змогу розрахувати дату пологів.

точний термін вагітності

Цікаво на тему: 13 книг для батьків, які треба прочитати перед народженням дитини

Передбачувана дата пологів (ПДП)

Скажемо відразу, розрахувати точну дату пологів неможливо. На початок пологів впливає занадто багато чинників, причому деякі з них можуть з’явитися безпосередньо перед ними. Тому й акушери, і майбутні батьки орієнтуються на передбачувану дату. Припущення базується на твердженні, що нормальна вагітність триває 280 днів. За основу розрахунку береться все та ж єдина точно відома дата – перший день останньої менструації. Від нього віднімають три місяці та додають сім днів. Наприклад, остання менструація почалася 19 листопада. Мінус три місяці, це 19 серпня, плюс 7 днів – 26 серпня, це і є ПДР.

Передбачувана дата пологів

Насправді нормальною, тобто доношеною і не переношеною, вважається вагітність, що завершилася пологами з 37 до 42 тижня, тож ПДР слід сприймати лише як орієнтир, а не як точну вказівку.

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті