Вразливість зашкалює: чого не можна говорити вагітній жінці

Майбутня матуся часто зустрічається з тим, що всі довкола приділяють їй підвищену увагу, пов’язану з її положенням. Раптом виявляється, що багатьом неймовірно цікаво, як вона завагітніла, кого чекає і, звичайно ж, чи не мучить її токсикоз вранці. Зрозуміло, деяким така концентрація уваги може бути приємною, а комусь — не зовсім.

Під час вагітності в організмі майбутньої мами відбуваються неймовірні процеси, багато з яких видно зовні. Але є і внутрішні зміни. Жінка в положенні особливо чутлива та вразлива до всього, що відбувається довкола і що говорять інші. Тому вам слід бути дуже тактовними й уважними. Адже навіть безневинний коментар може засмутити її та погано відобразитися на самопочутті. Розглянемо кілька поширених прикладів того, що краще не говорити вагітній жінці та як поводитися з нею.

Уязвимость зашкаливает: что нельзя говорить беременной женщине

Про культуру поведінки в присутності вагітної

Вагітна жінка — це здорова жінка. Вона може зробити багато чого, в тому числі оцінити свою зовнішність, вибрати ім’я майбутньої дитини, вирішити, що їй краще їсти і як народжувати. А її здоров’я та живіт — не суспільне надбання. Можливо, в перші місяці про це і хочеться поговорити, поділитися враженнями. А ось місяця з сьомого ці розмови й погладжування живота сторонніми людьми набридають. Чого краще уникати, щоб не створити незручну ситуацію:

Чіпати живіт без дозволу

Якщо ви близькі друзі або родичі, можливо, вам і дозволять погладити його. Але навіть незважаючи на це нікому не рекомендуємо робити це, не спитавши дозволу. Швидше за все, вам така безцеремонна поведінка теж не сподобалася б.

Коментувати зовнішність

Мабуть, останнє, що хотіла би почути жінка в положенні, — те, наскільки змінилася її фігура. Милі зауваження «який ти пузатик», «ух ти, як ти округлилася», «у тебе, напевно, близнюки», «виглядаєш так, ніби завтра народиш» здаються милими тільки вам. Вагітна жінка і так знає, що вона важить на десяток кілограмів більше звичайного, а ще вони заважають їй нормально спати, їсти, дихати й навіть бачити власні ноги.

Давати поради

Епідуральна анестезія — це, звичайно, сучасно, але з різних причин не всі хочуть і можуть її робити. А своїми рекомендаціями «народжуй з епідуральною анестезією» ви тільки налякаєте майбутню маму, і вона може розхвилюватися про те, який біль їй доведеться пережити.

Чи варто йти на пологи з партнером або ні в якому разі не брати з собою чоловіка, «інакше він більше ніколи не захоче інтиму», а також де, як і з яким лікарем народжувати, чи годувати грудьми — все це дуже особисте. Майбутня мама сама зможе вирішити, як їй буде краще.

Про обмеження та дієту, яких дійсно треба дотримуватися, вагітній жінці скаже її лікар. Все інше, в тому числі «їж за двох», — це ваші особисті припущення. Ви впевнені, що вони не суперечать рекомендаціям лікарів? А про забобони, як наприклад, стригти волосся чи робити манікюр, навіть згадувати не будемо.

Читайте також: Партнерські пологи: що треба знати

Розповідати, що чекає попереду

Вагітність — дуже приємний і водночас непростий період. Звичайно, жінка знає, що зовсім скоро її життя круто зміниться. Не варто говорити про те, що скоро їй не можна буде нічого їсти, крім гречки (як мінімум, це неправда), що вона не буде спати й не одягне улюблені джинси-скінні. Це може засмучувати, лякати та дратувати.

Також у нас чомусь прийнято передбачати вагу та стать майбутньої дитини за розміром живота й тому, як змінилася фігура мами. Її головне бажання зараз — виносити та народити здорового малюка. А якої статі він буде, неважливо. І навіть якщо в сім’ї вже є троє дівчат, це не означає, що четвертого вони народжують в надії на те, що буде хлопчик. Це значить лише те, що вона хоче народити ще одного малюка.

О культуре поведения в присутствии беременной

На які теми краще не говорити

Майбутня матуся й без того хвилюється через усе, що з нею відбувається. Страшилки про те, що у когось був сильний токсикоз, загроза викидня і т.д., можуть налякати її ще більше. А слова про те, що у вас чи у вашої подруги все пройшло ідеально, на відміну від неї, можуть наштовхнути на думки, чи все в порядку з нею і з майбутнім малюком.

На планеті живе 7,5 млрд людей, половина з них — жінки, і у кожної все індивідуально. Хтось народжує швидко й зовсім не пам’ятає болю, іншим накладають багато швів, а комусь роблять кесарів або стимулюють пологи. А це означає, що у вашої подруги з максимальною вірогідністю все буде не так, як у вас або когось ще.

Нетактовні питання, які можуть зіпсувати настрій вагітній жінці:

Це ваш перший?

Здавалося б, таке просте питання. Тим не менш, у когось воно може викликати неприємні емоції. Може, ви не знаєте, що у неї був викидень, і тепер, коли їй, нарешті, вдалося зберегти свою вагітність, ваші розмови змусять її задуматися. Розповідати про свій попередній досвід або просто відповісти «ага, перший»? Зрозуміти масштаби допоможе статистика: в Україні близько 25% усіх вагітностей перериваються викиднем.

Коли вам народжувати?

Якщо ви не впевнені на всі 100%, що жінка зараз у положенні, краще цього не питати. Бувають незручні ситуації, коли таке питання ставлять тим, хто вже народили пару місяців тому, але їхній живіт ще не зменшився.

Це заплановано?

Подумайте самі, наскільки це важливо. Новина про вагітність може бути приємною несподіванкою або довгоочікуваним щастям. Питати про це нетактовно й навіть грубо. Точно так же, як і про те, чи приймала вона препарати, що сприяють зачаттю.

Ви вже обрали ім’я?

Звучить ненав’язливо, але краще про це не питати, якщо жінка сама не вирішить поділитися своїм вибором. Насправді вибрати ім’я часто буває непросто, а ваші нетактовні питання і тим більше коментарі чи поради тільки ускладнюють процес.

На какие темы лучше не говорить

Що може порадувати та підбадьорити її

Якщо ви дійсно так вважаєте, скажіть, що вона красива. Це приємно всім жінкам, не тільки в положенні. Якщо ви так не думаєте, просто знайдіть іншу тему для обговорень, цікаву вам обом: фільми, книги, спорт, новини. Навіть обговорення погоди іноді буває набагато цікавіше, ніж щоденні розмови про біль у спині та своє здоров’я.

Як ще порадувати її:

  • Ставтеся до неї так само, як і раніше. Хоча мозок під час вагітності працює не так, як завжди, в цілому захоплення лишаються тими ж. Якщо ви дружили раніше, продовжуйте ходити разом у кіно, кафе і на прогулянки.
  • Запросіть на невелику прогулянку. Це завжди корисно на будь-якому терміні вагітності, покращує настрій і самопочуття.
  • Запропонуйте перекусити. Багато вагітних жінок люблять поїсти щось смачненьке. Тільки обирайте не фастфуд, а кафе зі звичайною смачною їжею.

Якщо ваша подруга чи знайома в положенні, звісно, ви можете якось підбадьорити її, звернувши на це увагу:

  • Вітаю, діти — це щастя!
  • Ти сьогодні особливо гарно виглядаєш!
  • Який симпатичний животик!

Головне при цьому — не заводити розмови про особисте, не розпитувати подробиці й нічого не радити, якщо жінка сама про це не попросить.

Что может порадовать и подбодрить ее

А якщо ви самі вагітні, ймовірно, ви будете менше реагувати на репліки інших, якщо знатимете про те, що вас не хочуть спеціально образити. Просто хтось хотів сказати щось хороше, і це щось виявилося недоречним. Поділіться цією статтею у своїх соціальних мережах і, можливо, вам будуть ставити менше нетактовних питань 🙂

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Наталія

    Цікава стаття, але дуже ріже око безглузда калька з російської – “в положенні”. У якому положенні? Є прекрасний вираз – при надії, є, зрештою, слово “вагітна”. А положення – це розташування в просторі або зведення правил чи законів.

Рекомендовані статті
Благодійність