Що робити, якщо моя дитина шульга (лівша)?

Якщо ваш малюк від народження хапається за іграшки лівою рукою, намагається орудувати ложкою чи малювати лише за її допомогою, то він, скоріше за все, шульга. Як і 15% людей у світі. Так, дитині-шульзі доведеться зіштовхнутися з деякими незручностями чи труднощами, але з підтримкою батьків їй буде легше адаптуватися до сучасного життя та отримати переваги від власної індивідуальності.

13 серпня — День шульги

Це неофіційне свято, яке засноване за ініціативою Міжнародного клубу шульг (Англія). Його мета — привернути увагу до проблем ліворуких людей, зокрема на виробництві. Виявляється, обладнання на фабриках і заводах створюється здебільшого для праворуких, тому шульги, працюючи на ньому, неприродно напружують мʼязи, що призводить до серйозних травм і навіть смертельних випадків.

Підняття проблеми допомогло збільшити кількість ліворуких людей у світі у 2-3 рази. Мається на увазі, що ліворуких дітей припинили переучувати писати чи виконувати роботу правою рукою.

Чи є різниця в роботі мозку правші й шульги?

Є, але вона жодним чином не робить правшу чи шульгу кращим чи гіршим. Вчені довели, що сіра речовина у шульг працює трохи інакше. Якщо в тих, хто пише правицею, під час роботи активізується ліва півкуля мозку, то у шульг обидві.

Інші особливості:

  • у стані спокою півкулі мозку активні не синхронно;
  • активізація відбувається одночасно рівною мірою, одна частина не пригнічує іншу;
  • мозок краще відновлюється після черепно-мозкових травм — функцію пошкоджених ділянок переймають здорові, і регенерація відбувається швидше, ніж у праворуких.

Проте зʼясувався й суттєвий недолік — мозок не здатен пригнічувати епілептичну активність. Тому серед шульг значно більший відсоток тих, хто страждає на падучу хворобу.

Також існує змішане володіння руками: наприклад, людина краще пише правою, але інші задачі виконує лівою.

Амбідекстр — людина, яка однаково добре володіє правою і лівою рукою. Навичку можна натренувати, розвинути, проте це займає дуже багато часу. Лише 1% дітей із народження є амбідекстерами. Їм важче навчитися писати, користуватися дрібними предметами, бо вони не можуть вибрати ведучу руку.

Серед шульг багато творчих особистостей. Наприклад:

  • Леонардо да Вінчі
  • Людвіг ван Бетховен
  • Марк Твен
  • Чарлі Чаплін
  • Ніколь Кідман
  • Том Круз

Ліворукість не є перепоною і для спорту, однак більшість суперників все ж таки будуть правшами. Це принципово для боротьби, боксу й командних видів спорту.

«За» чи «проти» переучування маленького шульги

Раніше вважалося, що шульгу потрібно перевчати. Можливо, це було повʼязано з незручностями, бо більшість дітей пише правицею. Однак шульги згодом адаптуються до «правого» світу, зберігаючи звичку писати лівою рукою.

Зараз усі спеціалісти висловлюються проти такого методу, який наносить дитині психологічну травму. У ліворуких дещо по-іншому організована мозкова діяльність, а конфлікт моторики й мозку погано впливає на перебіг нервових процесів, настрій дитини й здатність до навчання.

Як визначити дитину-шульгу:

  • зверніть увагу, якою рукою дитина виконує звичні дії: тягнеться за іграшкою, крутить дзиґу, бере виделку, розчісується, відкриває банку тощо;
  • запропонуйте прості домашні тести;
  • якщо є ознаки ліворукості, зверніться до спеціаліста, котрий визначить, чи насправді дитина шульга, й підкаже, як правильно її вчити писати й читати.

Феномен ліворукості — частково соціальний. Якщо в родині батьки шульги, то з великою ймовірністю дитина буде їх копіювати. Відповідно, коли мама постійно вкладає предмети ліворукій дитині в правицю, то ліворукість переходить у приховану фазу.

Взагалі, до 3-4 років малюки однаково добре володіють обома руками, і визначити ведучу руку в ранньому віці може тільки спеціаліст. Але ось декілька домашніх тестів:

  1. Запропонуйте дитині вирізати щось із паперу. Спостерігайте, яка рука активна. Малюк може тримати ножиці в правій, але повертати аркуш лівою. Тоді саме вона є ведучою.
  2. Попросіть знайти короткий сірник у коробці. Дивіться, якою рукою малюк відчиняє/зачиняє її.
  3. Дайте завдання щось намалювати, не обмежуючи дитину в часі. Потім попросіть повторити те ж саме, але іншою рукою. Подивіться, який малюнок вийшов кращим, зверніть увагу на пропорції, рівність ліній. Зауважте, якою рукою дитина почала малювати. Якщо малюку незручно, в нього дрижить рука, напружені плечі, виходять зовсім нерівні лінії, то ця рука не ведуча.

Навчити ліворуку дитину писати, мабуть, найскладніша задача для батьків. А от за інтелектуальним розвитком, соціалізацією вони нічим не відрізняються від правшів.

Та переучування шульги має свої особливості. Якщо дитина частково володіє лівою рукою (тримає ложку то правою, то лівою, користується переважно правою абощо), то її можна перевчити, не завдавши травм. Зазвичай малюк швидко забуває про незручності й пише правицею, але в побуті може змінювати ведучу руку на ліву.

Якщо ж ліворукість помітна, дитині складно користуватися тільки правицею, то від переучування слід відмовитися. Малюку буде простіше адаптуватися до письма лівою, аніж повністю стати правшею.

Проблеми шульг

Зараз у ліворуких людей майже немає проблем у побуті чи навчанні. Деякі незручності виникають з різноманітними інструментами — важко знайти «ліворуку» скрипку, користуватися ножицями. Та на ринку є компʼютерні мишки, канцтовари (ручки, зошити, блокноти), музичні інструменти для шульг. Дорослі не відчувають дискомфорту у побуті, при водінні автомобіля, користуванні технікою.

Батькам дітей-шульг слід звернути увагу на навчання письму й читанню. Бо саме перевчені шульги мають проблеми з освоєнням цих навичок. За потребою краще звернутися до логопедів і психологів.

Отже відповідь на запитання «Що робити, якщо моя дитина шульга?» проста — дозвольте їй бути собою. А якщо дізналися, що малюк комплексує через ліворукість, то спробуйте переконати, що це дрібниця. Як аргумент використайте результати дослідження американських економістів: серед випускників вишів шульги в середньому заробляють на 15% більше, ніж правші.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-13-ідей-листівок-для-мами-своїми-руками
4 Березня / 2024 Виховання і розвиток
Як правильно викладати дитину на живіт
15 Березня / 2023 Виховання і розвиток