Продукти, на яких ми виросли: жах для дитини?

Багато дорослих людей, які вже стали батьками, з ностальгією згадають смачний кисіль, дешеву ковбасу, манну кашу зранку перед школою. Здається, що раніше трава була зеленішою, а продукти — кориснішими. Сьогодні — суцільні ГМО та антибіотики. Проте дієтологи б’ють на сполох: «корисні» продукти нашого дитинства насправді не повинні входити до раціону дитини.

Найпопулярніші продукти нашого дитинства

До ТОПу антикорисних продуктів за версією дієтологів і педіатрів увійшли:

  • сосиски, ковбаси;
  • борошняні вироби (хліб, булочки);
  • манна каша;
  • кисіль;
  • овочева консервація та варення;
  • молоко;
  • солодощі.

У часи дефіциту та кризи багато хто виживав за рахунок заготівлі домашніх продуктів. Тому й сьогодні деякі люди мають запас овочевої консервації та кілька банок варення на зиму. Свіже м’ясо було дефіцитним і дорогим, тому люди купували сосиски та дешеві ковбаси. А манну кашу ще й досі позиціонують як винятково корисну в дитсадках і школах. Але якщо уважніше вивчити склад цих продуктів, виявиться, що їхня користь досить умовна або взагалі відсутня.

Чому тоді ця їжа була такою популярною, якщо зовсім не підходить ні дітям, ні дорослим? Відповідь проста: тому що дешева і доступна. Консервацію вигадали наші предки для збереження продуктів, що швидко псуються. Вони не мали холодильників із потужними морозильними камерами та імпортних продуктів, щоб цілий рік вживати свіже.

Чому ці продукти шкідливі?

Сьогодні більше немає дефіциту, і нам доступні всі види продуктів, навіть екзотичні. На зміну голоду прийшло ожиріння та неправильне харчування, яке так само негативно впливає на здоров’я людей. Особливо це шкодить дітям.

Якщо ви годуєте їх так, як годували вас, то робите значну помилку. Дитячий раціон має відрізнятися від раціону дорослої людини, а деяких продуктів взагалі не має бути у вашому холодильнику. На це є кілька вагомих причин. Ось що думають з цього приводу дієтологи.

М’ясо, ковбаси

Тваринний білок потрібен людині — у цьому можна не сумніватися. Але в сучасному світі змінився підхід до ведення тваринництва. На прилавки супермаркетів потрапляє не тільки органічне м’ясо. Відмінність полягає в наступному:

  1. Фермерський (або органічний) продукт вирощено без допоміжних хімічних речовин: стимуляторів росту, антибіотиків. Дозволені тільки планові щеплення.
  2. Інше м’ясо абсолютно законно вирощується з допомогою спеціального корму та хімічних речовин. Тварина росте швидше, краще набирає вагу, тому цей спосіб більш вигідний і дешевий для виробників.

Напевне, ви бачили, що ціна на органіку значно вища. Це цілком виправдано, зважаючи на фінансові витрати.

Дискусії про ковбасу тривають: у начебто м’ясних продуктах міститься значна частка сої або ще гірше — барвників, ароматизаторів і навіть паперу. Погодьтеся, не дуже вдалий вибір для шкільного обіду.

Консервація, варення

Не радимо давати дитині овочі, що пройшли такий спосіб обробки. Насправді, крім смаку, вони майже не зберегли нічого вартісного. Також під час консервування використовують агресивні речовини: оцет, перець, різні приправи. Вони нерідко викликають алергію та шкодять роботі шлунка.

Варення — це «солодка» сторона медалі. Крім ягід і фруктів, туди додають надмірну кількість цукру. Це та сама глюкоза, яку дієтологи радять замінити на фруктозу. Вона спричиняє надмірне вироблення інсуліну, довго перетравлюється, шкодить зубній емалі. Якщо ви самостійно закриваєте варення, зменшіть кількість цукру. Це зробить продукт більш корисним.

Молоко

Виявляється, що корисним для людини є лише грудне молоко матері. Близько 70% дітей і дорослих погано перетравлюють коров’ячий продукт або зовсім не переносять його. У складі молока є лактоза і казеїн, які перешкоджають нормальній роботі кишечника. Воно також містить гормони і специфічні ферменти. Регулярне споживання молока з високим відсотком жирності призводить до надмірної ваги.

Хліб

Цей продукт шкідливий через наявність спеціального білка — глютену. Він є в багатьох продуктах, але в найбільшій кількості цей білок міститься в пшениці, ячмені та житі. Глютен має високий глікемічний індекс, тобто вуглеводи швидко розщеплюються на глюкозу. Надмірне вживання продуктів із вмістом глютену призводить до зайвої ваги, підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Манна каша

Один із найбільш переоцінених дитячих продуктів одразу з чотирьох причин:

  • має високий вміст глютену;
  • у складі багато крохмалю;
  • містить фітин, який не дає засвоюватися кальцію;
  • готується на молоці.

Упоратися з таким набором дитині до року надзвичайно складно. Через це з’являються закрепи, проблеми з травленням, порушується процес росту дитини. Дієтологи радять взагалі не давати кашу до однорічного віку, а потім — вводити в обмеженій кількості.

Кисіль

Кисіль привернув увагу педіатрів через високий вміст цукру, наявність загусників (того ж самого глютену), ароматизаторів і барвників. Магазинний напій особливо шкідливий, бо містить ще й консерванти. Через це дієтологи не радять захоплюватися цим продуктом, хоч він і видається смачним і корисним.

Енергетичні потреби дитини

Кількість необхідних речовин і добова калорійність раціону зростає разом із дитиною. У віці до року вона складає 89 ккал на 1 кг. Але необхідно пам’ятати і про вітаміни та корисні мікроелементи, адже справа не лише в калорійності. Треба збалансувати харчування так, щоб одні речовини сприяли засвоєнню інших. Важливим є і баланс БЖУ — білки-жири-вуглеводи.

Через інтенсивний ріст організму потреба дитини в енергії значно підвищується. Більшість батьків помічає, що дочка чи син їдять багато, але все одно виглядають худими. Це цілком нормально. А от надмірна вага, особливо в період активного формування, свідчить про серйозні проблеми з харчуванням.

Не можна давати дитині цукерки, молочний шоколад, цукор, мотивуючи це потребами організму. Корисні складні вуглеводи містяться у фруктах, пастилі, а не в газованих напоях і цукерках.

Також батьки рідко звертають увагу на режим. Якщо дитина рухлива, займається спортом, майже не сидить на місці, їй потрібна більша кількість калорій. Коли школяр увесь вільний час сидить, майже не ходить гуляти, то поживну цінність їжі треба зменшити. Інакше в нього може з’явитися надмірна вага та проблеми зі здоров’ям. Не йдуть на користь наведені вище продукти із ТОПу: якщо вони не шкідливі, то точно і не корисні.

Альтернативні продукти

Спеціалісти з харчування наполегливо рекомендують включати до раціону альтернативну їжу. Вона містить більше корисних речовин і краще перетравлюється дитячим організмом. Вам не вдасться уникнути всіх шкідливих домішок, глютену і лактози, але цілком можливо зменшити їх кількість.

Зверніть увагу на те, як харчуються люди в Європі та Америці. Фаст-фуд там вважається їжею для бідних, а консервація — вибір одинаків. Родини намагаються їсти свіжі овочі та фрукти, каші, продукти з мінімальним вмістом глютену та лактози. Замість сосисок та ковбаси на столі — запечене м’ясо або риба.

Дієтологи рекомендують ввести в раціон дитини:

  1. Свіжі овочі шматочками або у вигляді салатів замість консервованих огірків і помідорів.
  2. Безглютенові вівсяна і кукурудзяна каша стануть альтернативою манній каші.
  3. Чорний хліб. Споживання білого хліба і випічки краще обмежити.
  4. Немолоко. Такий продукт існує — це соєвий, вівсяний, гречаний напій із рослинних жирів. У його складі міститься мінімальний рівень жиру та зовсім немає лактози. Можна пити окремо або додавати до чаю, омлетів, випічки.

Віддавайте перевагу свіжому фермерському м’ясу та рибі. Краще їсти його термічно обробленим у вигляді тефтелей, фрикадельок, парових котлет із овочевим гарніром без хліба. М’ясо необхідно споживати 2-4 рази на тиждень. Якщо ви не можете різко обмежити вживання тваринного білка, їжте нежирні різновиди: індичку, курку, кролика. Яловичину та свинину краще обмежити.

Варення можна замінити на свіжі фрукти з медом. В якості солодощів підійдуть сухофрукти, пастила, горіхи, гіркий шоколад. Так ви заміните глюкозу на фруктозу. Кисіль замініть на компот або натуральний сік. Слідкуйте за рівнем цукру, в тому числі — у гарячих напоях.

До небажаних продуктів на кожен день потрапила й картопля. У ній міститься багато крохмалю. На столах українців вона чи не найчастіший гість, тому що смачна і дешева. Але цей продукт має високий глікемічний індекс, тому краще обмежити його кількість в раціоні. Наприклад, у 100 г бананів (які начебто містять багато крохмалю) його лише 2 г, а в такій самій порції картоплі — 11 г.

Не менш важливо контролювати кількість спожитої їжі на обід чи вечерю. Намагайтеся їсти частіше, але меншими порціями. Якщо дитина не харчується в шкільній їдальні, варто зібрати їй смачний і корисний обід.

25 Березня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *