Подорож удвох: Поїздки під час вагітності

Уже під час вагітності майбутні матусі помітно відчувають зміни у способі життя, розвагах та харчуванні. Одні жінки готові відмовитись від усіх радощів життя, щоб не нашкодити дитині, інші ж намагаються не відмовлятись від розваг якомога довше. Звичайно, вагітним жінкам варто уникати небезпечних ситуацій, але і проводити усі 9 місяців вдома в ліжку також не варто. То де ж золота середина? Давайте розбиратись разом!

Коли найкраще подорожувати?

Відома лікарка Олена Березовська, керівник і засновник Міжнародної академії здорового життя радить планувати подорожі з 20 по 24 тиждень вагітності. Пояснення тут прості: до 20 та після 24 тижня вагітності ризик ускладнень значно більший. Також чим більший термін, тим менш безпечними можуть виявитися тривалі подорожі.

З боку комфорту для майбутньої матусі цей час також найбільш оптимальний: позаду токсикоз та непереносимість деяких запахів, підвищена стомлюваність та сонливість, а до пологів ще далеко, і животик не настільки великий, щоб заважати отримувати задоволення від подорожей.

Який транспорт обрати?

Вибір транспорту в першу чергу залежить від відстані, вашого стану, погоди на вулиці, якості доріг тощо.

Автобус

Мабуть, найбільш незручний вид транспорту для вагітних. В автобусах зазвичай немає зручностей, вас може укачати, а встати й прогулятись може бути проблематично. По можливості уникайте тривалих поїздок автобусом.

Автомобіль

Якщо відстань для подорожі менше 450 км, можна подорожувати автомобілем. Під час поїздки кожні 1,5–2 години робіть зупинки тривалістю не менше 15 хв., щоб ви могли прогулятися. У рейтингу безпечних транспортних засобів для подорожей вагітних на великі відстані автомобіль займає 3 місце.

Потяг

Якщо замість автомобіля у вас є можливість скористатись залізницею або ви плануєте їхати на значну відстань (більше 450 км), обирайте залізницю. У потязі ви зможете вільно пересуватися, пити достатню кількість води та користуватись туалетом.

Літак

Авіаперельотами краще користуватись лише під час поїздок на великі відстані (більше 600 км), а також при подорожах до інших країн.

Авіапереліт під час вагітності: що треба знати

Лікарі зазначають, що якщо ваша вагітність протікає без ускладнень, авіаперельоти вам не страшні. При польотах під час вагітності найбільшу небезпеку становить не перепад тиску чи висоти, а тривале сидіння майбутньої матусі. Тому деякі авіакомпанії можуть навіть відмовити у придбанні квитка для вагітної жінки або запросити довідку від лікаря, щоб пересвідчитися в безпеці перельоту.

Під час польоту прогулюйтесь салоном літака кожні 30–40 хв. А сидячи в кріслі, періодично згинайте та розгинайте ноги в колінах, обертайте ступнями.

Оформлюючи страховку для поїздки за кордон, зверніть увагу на наявність пункту про покриття витрат на випадок передчасних пологів та догляду за новонародженою дитиною. Також майте при собі контакти українського посольства, щоб в екстреному випадку ви могли не гаючи часу звернутися за допомогою.

Коли краще не їхати

  1. Не варто користуватись літаком на терміні після 35 тижнів.
  2. Небезпечним станом для авіаперельоту вважають анемію (знижений рівень гемоглобіну в крові), а також третій триместр вагітності, коли міняється склад крові.
  3. Багатоплідна вагітність на терміні після 32 тижнів — ще одне протипоказання для перельоту.
  4. Утримуйтесь від поїздок при поганих погодних умовах: сильний снігопад, пробки на дорогах, аномальна спека тощо, а також при поганому самопочутті напередодні поїздки.
  5. Не варто обирати для відпустки під час вагітності високогірну місцевість, екзотичні країни з незвичним кліматом, відсутністю медичних закладів тощо.
  6. Якщо лікар наполягає на тому, що поїздка для вас може бути небезпечною, прислухайтеся до його порад.

Їхати чи не їхати?

Якщо ви впевнені у своєму здоров’ї, не маєте протипоказань та гарно почуваєтесь, плануйте поїздку і насолоджуйтесь відпусткою. Утім, перед подорожжю краще все ж зважити усі «за» та «проти» і зробити все необхідне задля того, щоб попередити екстрені ситуації.

Бажаємо відмінного перебігу вагітності та вдалої поїздки!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
10 Червня / 2020 Вагітність та пологи
Кольорова вагітність
21 Червня / 2022 Вагітність та пологи
Що потрібно знати про пізню вагітність
27 Вересня / 2023 Вагітність та пологи