Як вибрати дитяче харчування: допомагає розібратися Клуб Щаслива мама

Дитячим харчуванням називають їжу для малюків від народження до 3-річного віку. Протягом цього часу дитина знайомиться з більшістю продуктів і смаків, а ще отримує всі необхідні нутрієнти для міцного здоров’я, гармонійного розвитку та росту.

Час читання: 4 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Які бувають види дитячого харчування та як обрати найкращу їжу для дитини?

Види дитячого харчування та основні інгредієнти

Баночки з дитячим пюре

Безмолочні, безглютенові, гіпоалергенні, монокомпонентні — це лише частина слів, які можуть ускладнювати вибір. Разом з Клубом Щаслива мама пропонуємо розібратися в різновидах дитячого харчування:

Молочні суміші

Дитяча молочна суміш

Більшість сумішей називають адаптованими, тобто наближеними за складом до грудного молока. У них правильне поєднання білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів для дитячого організму. Якщо малюк здоровий, можна вибирати продукт за брендом і віком, зазначеним на упаковці.

Батьки, які прагнуть давати своїй дитині все найкраще, звертають увагу на органічні суміші. Це продукт, що виробляється з екологічно чистих інгредієнтів, з натурального молока, отриманого без застосування антибіотиків, гормонів, заборонених добрив і пестицидів.

Існують також спеціальні суміші. Наприклад, для дітей, які страждають коліками. У них використовується частково розщеплений молочний білок і компоненти, що роблять суміш трохи густіше, що перешкоджає заковтуванню повітря під час годування. А також гіпоалергенні, безлактозні, з соєвого молока, для дітей, що недобирають вагу, — такі підбираються за участю педіатра.

Молочно-злакові суміші часто вибирають для вечірнього/нічного годування дітей, що не наїдаються просто молочними. У них додають безглютенові злакові пластівці, які роблять їх більш ситними, і дитина рідше прокидається поїсти.

Цікаво на тему: Шпаргалка для батьків: як вибрати пляшечку для годування

Пюре в баночках і тюбиках

Дитяче фруктове пюре

Це перший продукт, з яким знайомиться дитина після маминого молока або суміші. Магазинні пюре, як і домашні, не містять солі, цукру і консервантів, а ще проходять безліч перевірок і дегустацію.

Пюре бувають фруктові, овочеві, ягідні, м’ясні, рибні, 1-, 2-, 3-компонентні, в баночках і тюбиках. Починати прикорм потрібно з монокомпонентного овочевого пюре, наприклад, з кабачка, брокколі. Потім дають кольорові овочі (гарбуз, морква), картоплю. Після того, як малюк познайомиться з кожним компонентом окремо, можна переходити на змішані пюре.

Фруктові пюре вводять разом з овочевими, краще після того, як малюк звикне до овочів. Починати краще з яблука, груші, сливи.

М’ясні пюре з курки, індички, кролика, яловичини пробують після 8 місяців. У чистому вигляді або як суміш із знайомих овочів і м’яса. Рибні вводити теж необхідно, але вже після 1 року.

Щодо формату упаковки, то крім традиційної баночки, зараз продаються пюре в тюбиках, які зручно брати в поїздку або на прогулянку.

Цікаво на тему: Регрес сну у дітей: що таке та як пережити?

Каша

Дитячі каші

Дитячі каші смачні й корисні, багаті на корисні речовини. Їхня в’язка консистенція добре підходить як перехідний етап від грудного молока або суміші до дорослої їжі.

Каші бувають молочні та безмолочні, з додаванням фруктів і горіхів, сухі та готові до вживання. Найпопулярніші — молочні й безмолочні сухі каші. Вони не потребують приготування: треба просто розвести їх теплою кип’яченою водою, перемішати та можна годувати. Дуже зручно, особливо якщо це каша з крупи, що важко розварюється, — кукурудзи, ячменю тощо. Багато з них збагачуються сухими подрібненими фруктами, овочами, горіхами.

Клуб Щаслива мама инстаграм
У якості першої каші вибирають безмолочну, 1-компонентну, без фруктових та інших добавок. Для дітей постарше хороші каші з пластівцями, сухофруктами, горіхами — вони схожі на мюслі й допомагають навчити дитину жувати.

Бувають також спеціальні каші, які підбираються лікарем при наявності показань: безлактозні, на основі соєвого молока, з пробіотиками, пребіотиками при порушеннях мікрофлори та ін.

Цікаво на тему: Чи виправдані безлактозна та безглютенова дієти для дітей без алергії?

Соки

Дитячий сік у пляшечці

З одного боку, виробники вказують на упаковках, що їхній сік підходить дітям від 4 місяців, а з іншого, педіатри не рекомендують давати їх дітям до 1 року. Жодних незамінних речовин у дитячому соку немає, ті ж вітаміни й мікроелементи можна отримати з фруктового пюре. А ще в пюре зберігається корисна м’якоть і менший алергічний потенціал.

Цікаво на тему: Розвиток мовлення дитини протягом першого року життя: поради логопеда

Вибір харчування залежно від віку дитини

Малюк їсть з пляшечки

Для новонароджених найкраща їжа — грудне молоко. Воно містить всі необхідні малюкові компоненти й антитіла, що захищають дитину від захворювань. ВООЗ рекомендує годувати дитину лише грудьми до 6 місяців і не припиняти грудне вигодовування до 2 років.

Та якщо немає можливості годувати дитину грудьми, на допомогу приходять суміші. І хоча виробники дитячого харчування намагаються максимально наблизити їхній склад до материнського молока, годувати сумішшю варто лише при наявності причин для відмови від грудного вигодовування.

Від півроку малюк починає пробувати свій перший прикорм, і до 8–9 місяців кількість грудного молока або суміші в його раціоні зменшується до 50%. Інша частина припадає на безмолочні каші, овочеве та фруктове пюре. На другому етапі прикорму дитині дають м’ясне пюре.

Цікаво на тему: Набір ваги та збільшення росту у дитини: що важливо знати

Від 1 року дитині можна давати рибні пюре й кисломолочні продукти: сир (творог), йогурт тощо. Тільки прослідкуйте за тим, щоб у них не було цукру, який у цьому віці вкрай небажаний. Кефір теж поки краще не давати, оскільки він має високу кислотність.

Від двох років і вище. У цей час раціон малюка стає ще різноманітнішим: можна давати дитячі соки (так само без цукру), чай. В цілому в 2 роки дитину можна переводити на здорове доросле меню. Звісно, без сосисок, солоних, смажених страв та ін.

Заборонені речовини в дитячому харчуванні

Заборонені інгредієнти дитячого харчування

Малюкам до 3 років бажано виключити з раціону сіль і цукор. Також з обережністю потрібно давати дітям мед, деякі горіхи та інші продукти, здатні викликати алергію. А якщо дитина схильна до алергічних реакцій, будь-які нові продукти потрібно пробувати з особливою обережністю під контролем лікаря.

Категорично не можна давати дітям їжу, призначену для дорослих (сосиски, ковбаса), а також будь-які продукти з ароматизаторами, підсилювачами смаку, консервантами, барвниками.

Цікаво на тему: Якщо малюк не набирає вагу: інструкція для мам

Поради щодо вибору дитячого харчування

Мами вибирають дитяче харчування

Звертайте увагу на такі моменти:

  • термін придатності (має бути позначений чітко й розбірливо);
  • цілісність упаковки;
  • натуральний склад;
  • відповідність віку;
  • ступінь подрібнення каші (буває 3 видів для різних вікових груп);
  • виробник (краще вибирати бренди з хорошою репутацією).

Цікаво на тему: Картка «Пакунок малюка»: що про неї треба знати молодій мамі?

Рейтинг надійних виробників дитячого харчування на eva.ua

Виробники дитячого харчування

HIPP — найбільший переробник органічної сировини в світі. Використовують тільки екологічно чисті інгредієнти, отримані без застосування добрив, пестицидів, антибіотиків, гормонів.

Дитяче харчування HIPP на eva.ua:

  • молочні суміші;
  • каші.

Nestle — компанія з історією, яка займається виробництвом дитячого харчування більше 150 років. Це корисні продукти з натуральних компонентів, приготовані за допомогою перевірених технологій.

Дитяче харчування Nestle на eva.ua:

  • молочні;
  • кисломолочні;
  • безлактозні суміші;
  • каші.

Babybio — молодий французький бренд, що веде свою історію з 1996 року. Компоненти для дитячого харчування проходять суворий контроль з урахуванням вимог органічного сільського господарства.

Дитяче харчування Babybio на eva.ua:

  • органічні сухі суміші;
  • рідкі молочні суміші;
  • каші.

Bebi Premium — молодий словенський бренд, який ретельно стежить за якістю інгредієнтів і технологією приготування. Кожна партія сировини проходить перевірку на відповідність європейським стандартам. Натуральний склад без рослинних жирів.

Дитяче харчування Bebi Premium на eva.ua:

  • низькоалергенні;
  • безмолочні та молочні каші для малюків різного віку.

Як бачите, вибрати якісне дитяче харчування не так складно. Потрібно тільки знати, на що звертати увагу, враховувати вподобання малюка й довіряти перевіреним брендам. І нехай кожна з’їдена ложечка буде корисною та смачною!

 

Читайте також:

8 Лютого / 2021 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Alex Vasilich

    Ми обираємо бренди, які представлені у огляді, ще Babybio хочеться спробувати.

  2. Tatyana Aleksandrovna

    Главные для меня критерии выбора детского питания – это проверенный бренд и натуральный состав.

  3. Екатерина

    С 6 месяцев начала добавлять ребёнку прикорм.
    Это были специальные детские каши, я покупала бзмолочные: овсяную, гречневую, рисовую, мультизлоковую. Чаще всего milupa.
    А также покупала фруктовые обрешётки, дочка их тоже любила и это идеальный перкус на прогулку.

  4. Оксана

    Я кормили грудью и ещё пор люблю,каши готовлю сама,из ,,взрослых,, круп, потом измельчить и верю,дмтю вкусно,пюре когда сама готовлю когда покупаю, до года вода напиток,с года стала давать соки, подбираю читаю состав.

  5. Оксана

    Вообще-то детям с 6 мес вполне можно, ,,взрослые,,каши, кукурузу гречку рис овсянку измельчить или их сварить, измельчить блэндэром добавить фрукты и готово, вполне хорошо и вкусно к тому же точно знаем ,что нет ни мальтодекстрина как в хиппи и бэби,в гэрбэре, что нет сахара, дитю с 6 мес можно вполне самим готовить каши,а покупные…они по составу не все хороши,но очень понравились Карапуз,жаль в Еве нет…в Бэби есть цукор в Хипп мальтодекстрин…
    Да к тому же в смеси есть пальмовое масло,оно не надо младенцу. Да,нп все могут грудью кормить..потому и выбираем по возможностям.

  6. Марта

    Прикорм – це особлива тема. До цього слід ретельно готуватись і прочитати доказову літеру уру. Але одні з лайфхаків – це основний напій до 2 років це вода, ніяких соків чи компотиків)))
    Цукор до 2 років не варто давати)
    Побільше фруктів, овочів, мяса та каш)

  7. Марiя

    Дитяче харчування це не легкий вибiр,адже не все пiдходить кожнiй дитинi.Потрiбно пробуаати з пiвложечки i поступово збiльшувати,якщо малюк добре сприймає.Малюки з 6 мiсяцiв уже готовi пробувати фруктовi пюре,творожки,овочевi пюре.Потрiбно вибирати виробникiв якi уже давно на прилавку i є вiдомими.

  8. Наталія

    Суміш обирати не довелося бо з народження на грудному вигодовуванні, а каші та пюре обирали методом проб , для мене важливо було відсутність в складі солі та цукру, найбільше доні смакували пюре Хіпп броколі , то була любов)

  9. Наталія

    Перш ніж вводити прикорм з кашків потрібно проконсультуватися в педіатра.

  10. Татьяна

    Прежде всего нужно иметь толкового педиатра,который все подскажет.Я кормила и домашними пюре и магазинными. Ничего плохого в этом не вижу.Подобрать смесь с рождения намного труднее.Перепробовали кучу всего,пока не перешли на гипоаллергенную.

  11. Темникова Ганна

    Единої системи вибору прикрому не існує треба куштувати, звісно брати в залежності від віку, на кожній баночці чи каші вказано з якого віку рекомендовано їх вживати. Звісно на той чи інший продукт може бути алергія, чи дитині просто не буде смакувати тому я брала маленькими порціями на пробу. А ще треба уважно дивитись склад та дату, та про всяк випадок ще перевіряти при відкритті, бо ніколи не знаєш як його зберігали. Деякі пюре готувала сама.

  12. Ірина

    Я підгодовувала тим що сама зроблю.)

  13. Ирина

    Желательно проконсультироваться с детским педиатром.смотреть на состав и на сроки годности.

  14. Марьяна

    При покупці дитячого харчування, слід звертати увагу на склад, щоб не будо цукру та інших консервантів, це дуже важливо

  15. Інна

    Готую пюрешки сама вдома, але деколи купую фруктові пюре одного виробництва. Батькам потрібно проконсультуватись в педіатра перед початком прикорму.

  16. Марта

    На самперед треба звернутись до педіатра щоб порекомендував суміш,а тоді спостерігати за малюком,щоб не було закрепів,зригувань,якщо так знову міняти суміш

  17. Марьяна

    Очень важно ответственно подходить к выбору прикорма.
    Первый прикорм мы начали с пюре брокколи в баночке, и каши.Что касается овощных пюре, то их состав в большинстве случаев нормальный, а вот фруктовые пюре и каши содержат сахар, хоть и пишут, что можно с 4 месяцев.Поэтому важно всегда смотреть состав. Или же готовить их самому и быть уверенным в их натуральности.

  18. Анастасія

    Так, харчування для малечі потрібно обирати відповідально і спостерігати за реакцією його організма. А годувати маминим молоком краще до одного року. Потім молоко дитині не принесе користі, адже в дитині формується власний імунітет і захист із маминого молока не має сенсу.

  19. Юлія

    Гадаю, що перш ніж обирати харчування для малюка, необхідно порадитись з педіатром

  20. Евгения

    Ми купляємо Hipp та Карапуз і дуже задоволені

  21. Ірина

    Так сталося, що грудне вигодовування стало неможливим через малу кількість молока. Вибір молочної суміші не був проблемою, оскільки в пологовому будинку дітей підгодовували сумішшю. Саме цією маркою ми й продовжили. Спершу я оцінила склад суміші. Потім перечитала статті в інтернеті присвячені рейтингам дитячих сумішей.

  22. Ольга

    Я всегда при выборе смеси смотрю состав, читаю рекомендации врачей педиатров. А лучше всего прислушаться к ребенку то что лучше подходит для него, как ведёт себя организм после употребления.

  23. Діана

    Всегда руководствуюсь именем бренда (чтоб был проверенный) + всегда изучаю состав. Все в руках мамы ))) и только она сможет изучить прикорм ребенка досконально

  24. Юлія

    З приводу дитячого харчування досвіду не маю, так як мої діти були на гх, але племінники виросли на сумішах, тому РЕКОМЕНДУЮ вибирати суміш особисто мамі дивлячись на реакцію малюка

    • Марія

      Мій малюк був на г.в,але якщо б вибирала дитяче харчування,то впершу чергу потрібно звернути увагу на їхній склад.а також питати поради у свого педіатра,бо він повинен знати чи є у вашого малюка алергія чи реакція на якийсь складник

VISUAL by EVA