Виховуємо нового Мессі: поради татам, як виростити вправного футболіста 

Мабуть, усі тата, які полюбляють футбол, тримаючи на руках новонароджених синів, вже мріють про кар’єру футболістів для них. І змалечку починають посилені тренування. Проте не варто забувати про природні нахили й уподобання самої дитини. Навіть якщо малюк у 1,5 роки буцає мʼяча, це не означає, що він стане відомим футболістом. Але коли потенціал помітний у 5-6 років, то його потрібно розвивати.

Коли віддавати на тренування

Футбольні секції приймають хлопців від 3 років. Однак заняття мають мало спільного зі справжнім футболом. У такому віці малюк ще не може зрозуміти правил гри, стратегію, взаємодію з партнерами по команді.

Спортивні школи працюють із дітьми від 6 років, коли вони фізично й психологічно готові освоїти спорт на професійному рівні.

Що робити до досягнення цього віку:

  1. Віддати сина до гуртка, де займаються фізичною підготовкою, тренують витривалість.
  2. Грати з ним у дворовий футбол, поки що без правил, аби хлопчик звик до мʼяча.
  3. Розвивати логіку та кмітливість, вчити спостерігати, аналізувати, шукати нестандартні виходи з ситуацій.

Матч футболістів 8-9 років — це перевірка на техніку. А справжній футбол починається в 12-15 років. Адже саме підлітки вже починають застосовувати здобуті знання, вигадують нові ходи, пропонують нестандартні рішення.

Але не слід і зволікати. Звісно, трапляються самобутні таланти, але успіх — це ще й 99% наполегливої праці. Тому, якщо хочете виховати футболіста, відвідайте сина до секції, коли він піде до 1 класу.

Ігри, заняття й вправи для майбутніх футболістів

Здібності у дітей 4 і 8 років різні, тому пропонуємо розглянути можливі тренування відповідно до віку маленького спортсмена.

Перший набір для хлопчиків від 1 до 3-4 років:

  1. Гра з мʼячем. Не тільки ногами, а й руками. Вже у 3-4 роки малюк може віддавати вам пас, ловити мʼяч руками (якщо ви мрієте про воротаря), повільно обводити його навколо вас.
  2. Логічні задачі. Хороший футболіст розвинений інтелектуально, тому неодмінно вчіть дитину рахувати, розвивайте ерудицію. У цьому допоможуть ігри «Знайди пару», «Що зайве», «Розташуй малюнки послідовно» і подібні, прості загадки, спостереження за природою (насунулися хмари — піде дощ — якщо світить сонце — з’явиться веселка).
  3. Вправи на розвиток гнучкості, витривалості, сили. Тут важливо забезпечити комплексний розвиток тіла, а не тільки ніг. Тож робіть із сином гімнастику, допомагайте підтягуватися на турніку.

Вже з 5 років спробуйте вчити малюка спрощеним правилам футболу. Розкажіть, що таке гол, хто такий воротар, нападник тощо. Тренуйтеся у дворі, по черзі в ролях воротаря й нападника. Дивіться разом футбольні матчі.

Продовжуйте розвивати кмітливість і вправність, пропонуйте логічні задачі, але вже складніші. Деякі татусі вчать дошкільнят логічним і тактичним настільним іграм, наприклад, грі в шашки. Також не забувайте про шліфування навичок читання й письма.

Чудові поради від тренера Жорді Гратакоса

Він дав їх своїм колегам, але татам вони також стануть у пригоді.

  1. Довіряти.
  2. Приймати помилки. Якщо б гравці не помилялися, всі матчі зіграли б у нічию.
  3. Якомога більше занять із мʼячем, зокрема під час розігріву.
  4. Залишатися спокійним.
  5. Приймати недоліки й слабкості.
  6. Мати мету. Не просто багато бігати, пасувати, а вивчити нову техніку, відпрацювати навичку.
  7. Показувати приклад.
  8. Перемога — не головне. Важливо грати чисто й технічно. Іншими словами, важлива не кількість перемог, а їхня якість.
  9. Допомагати один одному. Яким би чудовим і витривалим гравцем не був ваш син, навчіть його людяності — підтримати друга, якщо той втомився на полі або помилився.
  10. Захищати талант.

Футбольні гуртки України

У кожному місті є безліч футбольних секцій, проте вони не дають гарантії, що дитина потрапить навіть у юнацьку збірну. Тож, якщо ви маєте на меті зробити із сина футболіста-професіонала, подумайте про спортивну школу — повноцінний навчальний заклад, де посилена увага приділяється саме тренуванням.

У спортивній школі майбутні футболісти не тільки грають. Вони дивляться й розбирають матчі з точки зору гравців і навіть тренера. Це допомагає аналізувати свою гру, ухвалювати правильні рішення, будувати стратегію.

Дніпро

Напевно, найвідомішою є академія ФК «Дніпро». Щоправда, у ній навчаються діти, які пройшли конкурс, і саме їх готують до гри у професійному футболі. Також працює кілька приватних секцій: відбір не проводиться, але тренування платні. Є навіть програми для дітей від 2,5 до 7 років, які можуть розкрити потенціал малюків.

Київ

Безкоштовна школа працює на базі ДЮСШ № 15, проте дитині доведеться пройти відбір, бо кількість місць обмежена. Досить популярна серед батьків і секція «Champion Kids». За заняття доведеться платити, зате можна віддавати малюків від 2 років.

На державному забезпеченні знаходяться учні школи «Республіканське вище училище фізичної культури». Власне, це спортивна школа, де діти й навчаються, й тренуються. Вона випустила відомих футболістів — гравців вітчизняної Премʼєр-ліги.

Харків

У дитячу академію ФК «Металіст» віддати сина можна з 5 років, і йому гарантована участь у дитячих турнірах. З майбутніми спортсменами працюють кращі тренери за сучасними програмами.

У футбольному клубі «Чемпіон» малюки тренуються під керівництвом Сергія Кандаурова — відомого футболіста і тренера. Деякі організації пропонують безкоштовні тренування, але батьки мають придбати форму й екіпірування, компенсувати витрати на змагання тощо.

Почати заняття можна з бебі-футболу — секцій, де займаються з зовсім маленькими дітьми. Але при значному потенціалі краще віддати сина до спортивної школи. А якщо у вас дочка, і ви теж мрієте про футболіста у родині, то майте на увазі, що у багатьох дитячих футбольних школах успішно тренуються й дівчата.

16 Серпня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність