Безпека дітей влітку

Попереду довгоочікуване літо, а значить, більшу частину часу діти будуть проводити на вулиці: гуляти на дворі, влаштовувати пікніки або кататися на велосипеді. Щоб відпочинок не був зіпсований неприємними подіями й залишив чудові спогади, подумайте про безпеку дітей заздалегідь. Як потрібно поводитися у місті та на природі — у цій статті.

Безопасность детей летом

Основні правила безпеки

Ознайомити дітей з правилами безпеки — завдання батьків. Не тіште себе ілюзією, що дитина прочитає пам’ятки, які їй видали у школі. Більшість їх просто викидає у сміття. Тому переконайтеся самі, що син або дочка знає, як не потрапити у небезпечну ситуацію, чи як з неї вибратися.

У місті

Особливу увагу слід приділити розмові з дошкільнятами та молодшими школярами:

  1. Поясніть, чому завжди потрібно дивитися на всі боки. Часто у дворі є проїжджа частина, тому активні ігри — завжди на майданчику. Навіть переходячи дорогу до під’їзду, треба бути обачним і зупинятися!
  2. Попросіть дитину не зникати з поля зору (якщо вона гуляє сама) і не йти далеко без попередження. Завжди перевіряйте, чи взяла вона телефон. Купіть розумний годинник, і відстежуйте місцеперебування по GPS.
  3. Розкажіть, що незнайомі предмети, гострі деталі, дроти краще обходити стороною. Як і безпритульних тварин, особливо великих собак. Якщо хочеться допомогти, виносьте миску з водою та їжею, залишайте неподалік. Часто діти грають камінчиками, знайденими «скарбами» і навіть будівельним сміттям. Робити це потрібно з великою акуратністю.
  4. Попередьте, що не можна розмовляти з незнайомцями, йти з ними, навіть якщо обіцяють пригостити морозивом. Також навчіть з недовірою ставитися до незнайомих дітей, які кличуть піти з подвір’я на щось подивитися або погуляти.
  5. Навчіть у разі небезпечної ситуації (хтось хапає за руки, намагається відвести) голосно кричати, кусатися, говорити, що не знаєш цієї людини й просити перехожих про допомогу.
  6. Поясніть, що робити, якщо страшно зайти у під’їзд, або в іншій напруженій ситуації (незнайомець пропонує піти з ним, пригощає цукерками тощо). Потрібно попросити про допомогу іншого дорослого, який знаходиться на роботі (поліціант, перукар, офіціант), і зателефонувати батькам.

Головне у таких ситуаціях — не мовчати! Переконайте дитину, що немає нічого ганебного і поганого у слові «Ні». А якщо страшно, то потрібно говорити про це. Опрацюйте ці сценарії вдома у рольовій грі. Вивчіть з дитиною всі номера екстреної допомоги.

В городе

На природі

У лісі слід бути обачними, навіть якщо здається, що там ви захищені від вірусів, інфекцій і недоброзичливих людей. Подумайте про інші небезпеки. Обов’язково стежте за дітьми та розкажіть про правила поведінки на природі.

Про що варто знати:

  1. Забратися глибше у ліс — не завжди хороша ідея. Якщо ви не знайомі з місцевістю, вибирайте місця неподалік від стежок або дороги. Навчіть дітей завжди говорити, куди й навіщо вони пішли, не тікати поодинці.
  2. Ваш «табір» повинен бути помітним у гущавині лісу. Розвісьте периметром яскраву тканину, куртки, щоб його було видно.
  3. Носіть відповідний одяг, який врятує від кліщів. Не будуть зайвими й спеціальні захисні засоби.
  4. У лісі краще нічого не їсти! Навіть дикі ягоди їстівних сортів можуть бути небезпечними.
  5. Завжди акуратно ходіть по листю і високій траві. Змії, наприклад, відмінно маскуються під опале листя.
  6. Розумно поводитися біля багаття: не стрибати через нього, з відстані підкидати дрова, не кидати горючі речовини.

Але найнебезпечніше — це заблукати у лісі. Обов’язково розкажіть дитині, як діяти, якщо вона загубилася.

Але краще подбати про все до виходу: одягніться в яскравий одяг (червоне, жовте, блакитне, рожеве); візьміть ліхтарики (кожному!); на максимум зарядіть телефони; носіть у кишенях (сумці) калорійний перекус. Цих же правил слід дотримуватися, йдучи у похід або в ліс з ночівлею. У кожної дитини, незалежно від віку, повинен бути свій рюкзачок з набором. У нього входить:

  • ліхтарик;
  • вода;
  • калорійна їжа, яка довго не псується, наприклад шоколадні батончики, горіхи, цукерки;
  • теплий одяг на вечір.

Пам’ятайте, що шукати дитину самостійно не варто! Відразу ж телефонуйте у службу порятунку і поліцію.

На природе

На воді 

Відпочинок біля водойм влітку — один з найулюбленіших у дітей. Але правила безпеки тут суворі.

  1. Бажано не ходити купатися без супроводу дорослого. Навіть якщо дитина добре плаває, хтось повинен страхувати. Судома, корч, водорості можуть налякати малюка, і він почне тонути.
  2. Людина тоне беззвучно і швидко! Тому не сподівайтеся, що встигнете добігти з берега. Коли плаваєте з дитиною, підтримуйте розмову і тримайте її у полі зору.
  3. Ніколи не робіть довгі запливи в незнайомій водоймі. Ви не знаєте глибини, особливостей дна тощо. На новому пляжі дорослий повинен пройти берегом, перевірити, чи немає глибоких ям, дослідити, де починається глибина. Тільки тоді можна плисти дитині.
  4. Якщо малюк тримається на воді невпевнено, купіть нарукавники та (або) жилет. Також носіть із собою надувний круг або подушку.
  5. Розкажіть підліткам, що не можна стрибати у воду з причалів, човнів, височин, дерев і т.і.

Також поговоріть про судоми й про те, як їх уникнути. Тінейджерів потрібно навчити рятувати людину, яка потопає, так, щоб самим не піти під воду.

Особливо акцентуйте на дотриманні безпеки на курортах. Так, солона вода краще тримає людину, але хвилі можуть налякати дитину. Тому, хоч ви теж на відпочинку, не пускайте ситуацію на самоплив. Навіть якщо ви впевнений плавець, не купайтеся у шторм або високу хвилю: ви подаєте неправильний приклад дітям.

На воде

Список засобів, які завжди повинні бути під рукою

Влітку в прогулянкову сумку варто покласти базовий набір засобів захисту. Так ви будете готовими до різних ситуацій.

Вологі серветки

Для короткої прогулянки захопіть міні-упаковку вологих антибактеріальних серветок або серветок, що освіжають. Вони підійдуть для очищення рук і обличчя від забруднень. Для пікніка запасіться Travel Pack форматом. Покладіть малюку серветки з яскравим пакуванням — і він точно не забуде ними скористатися.

Антисептики

Без дезінфекційних засобів, в яких міститься 70% спирту, зараз нікуди. Так, можна використовувати санітайзер для майстрів манікюру. Про шкіру рук подбають антисептики з алое вера або ефірними оліями. Також стали популярними засоби у вигляді гелю: дуже економічні та зручні у використанні. А бренд Mr. Scrubber подумав ще і про цікавий дизайн.

Але не забувайте, що найефективнішим засобом від забруднень лишається миття рук з милом і водою.

Засоби від комах

Спреї та креми захищають не лише від надокучливих комарів, але і від кліщів. Тому прихопіть із собою на природу гіпоалергенний, безпечний для дитячої шкіри крем від комарів. Або новинку — браслет від комарів. З ним не доведеться змушувати малюка мазатися кремом, просто вдягніть йому «прикрасу», як у дорослих.

Для захисту від сонця

Такі засоби потрібні не лише на морі, але і для сонячних літніх днів у місті або на дачі. Якщо панама захищає голову, то крем — тіло. Найбільше обгоряють плечі, обличчя, руки та ноги. Тому обробіть шкіру дитячим сонцезахисним лосьйоном, якщо вирушаєте гуляти під палючими променями. Або скористайтеся спреєм — він забезпечить швидке і комфортне нанесення на шкіру найменших відпочивальників.

Список средств, которые всегда должны быть под рукой

Безпека дитини — це обов’язок батьків. Не бійтеся проговорити можливі небезпеки, пояснювати, як їх уникнути. І самі подавайте приклад того, як потрібно поводитися у тій чи іншій ситуації.

12 Червня / 2020 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність