Діастаз після пологів: причини, симптоми, вправи

Вагітність — це прекрасний період для жінки. Але коли народжується дитина, молода мама стикається з низкою неприємностей: зайва вага, розтяжки. Одна з найбільш розповсюджених проблем серед жінок після вагітності — діастаз. Про нього побутує багато міфів, тому незрозуміло, цей стан є нормою чи патологією.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Коли з’являється і як визначити діастаз?

Що таке діастаз

Діастаз — це розходження прямих м’язів, або білої лінії живота. Ми відчуваємо їх, коли піднімаємо тулуб. Часто діастаз виникає саме після пологів. Під час вагітності плід збільшується, тому м’язи передньої стінки розтягуються і втрачають пружність. Такий стан не слід плутати з грижею білої лінії живота або пупка.

Як визначити післяродовий діастаз? Він проявляється невеликою ямкою на животі, яка розташована перпендикулярно до пупка. Щоб визначити наявність проблеми:

  1. Ляжте на спину.
  2. Зігніть ноги в колінах.
  3. Підніміть голову, не відриваючи лопаток від поверхні, — приблизно так, як ви качаєте прес без повного підняття тулуба. М’язи живота повинні напружитися.
  4. Пальцями виміряйте глибину і ширину западини нижче пупка та вище нього.

Якщо під пупком немає жодних заглиблень, то діастаз відсутній. Фізіологічною нормою після пологів вважається ширина в 1–2 пальці, глибиною до 1-ї фаланги. З такою формою нічого не треба робити, м’язи зійдуться самостійно. Більша глибина та ширина свідчать про наявність проблеми.

Діастаз у вагітних

Найчастіше розходження трапляється у жінок з великим животом, а також у матерів двійнят і трійнят. Це пояснюється наявністю великої кількості рідини. Якщо прямі м’язи живота занадто слабкі, то діастаз може збільшуватися після кожних наступних пологів.

Ступені діастазу:

  • 1-й — розходження від 5 до 7 см;
  • 2-й — від 7 см;
  • 3-й — від 10 см.

Крім погіршення естетичного вигляду живота, розходження м’язів викликає неприємні симптоми: біль у попереку та спині, втому під час фізичних навантажень, викривлення постави, порушення роботи ШКТ, закрепи. Такі прояви діастазу заважають у повсякденному житті, тому необхідно звернутися до лікаря.

Варто відзначити, що ожиріння, швидке зниження маси тіла, а також надінтенсивні фізичні навантаження можуть стати причиною появи діастазу.

Цікаво по темі: Як приховати сліди безсонної ночі з малюком

Профілактика діастазу до та під час вагітності

На жаль, жодні запобігання не гарантують відсутності розходження після пологів. Але лікарі радять все одно вживати заходів профілактики діастазу. Це допоможе зменшити його ступінь і швидко відновити м’язи. Вагітним радять займатися спортом, завбачливо тренуючи прес. Доведено, що у жінок, які тренувалися, розходження минає швидше.

Займатися спортом під час вагітності потрібно. Проте оминайте вправи, які сприяють надмірному розтягненню передньої стінки:

  • вправи, що виконуються лежачи на спортивному м’ячі;
  • поза корови, собаки, дихання животом під час йоги;
  • розтяжка ніг у пілатесі.

У побуті не підтримуйте живіт, коли чхаєте або кашляєте. Уникайте підйому важких речей, не ставайте на коліна та руки, якщо ніхто не підтримує живіт (особливо на пізніх строках вагітності). Встаючи з ліжка, не напружуйте передню стінку живота. Намагайтеся вставати боком: поверніться на бік, підніміть руку й піднімайте тулуб одночасно сідаючи.

Цікаво по темі: 10 заповідей гарного тіла та молодого обличчя

Профілактика діастазу

Ефективні вправи при діастазі для м’язів живота

Незначний діастаз можна виправити фізичними вправами та без операції. У декого він минає через 3–4 місяці після пологів, а в інших залишається навіть після інтенсивних тренувань. Невелике розходження — це суто косметичний недолік. Сильний діастаз може викликати грижу (вихід стінок внутрішніх органів у черевну порожнину).

Клуб Щаслива мама инстаграм

Якщо ви хочете трохи зменшити розходження або натренувати м’язи, виконуйте такі вправи:

  • Бічна планка. Пряма планка поглиблює діастаз, тому виконуємо статичну вправу, спираючись на одну руку, а іншу ставимо на пояс або тримаємо витягнутою догори. Напружуємо все тіло, ноги тримаємо зведеними, поперек не провисає. Починати треба з 30 сек на кожний бік, далі час варто збільшувати.
  • Місток. Займіть вихідну позицію для підняття тулуба, зігніть ноги в колінах. Руки покладіть паралельно тілу. Починайте піднімати таз, доки він не утворить пряму лінію зі спиною. Намагайтеся задіяти передусім м’язи живота, а не сідниць. У верхній точці зафіксуйте положення на 2–3 сек. Вправа також тренує сідниці та м’язи ніг. Для початку зробіть 3 підходи по 15 разів.
  • Попередню вправу модифікуємо, затискаючи м’яч між колінами. Напруження зростає за рахунок утримування предмету. Кількість підходів та сама.
  • Вакуум живота. Уявіть точку пупка і намагайтеся якомога сильніше втягнути її. Вправу можна виконувати будь-де. Робіть короткі швидкі втягування й розслаблення по 50 разів за підхід. Виконувати можна сидячи, стоячи або лежачи.

Вакуум живота

Починати тренування радять, коли організм відновиться після пологів. Має минути приблизно 1–2 місяці. Одразу після пологів тренуватися не варто, оскільки можна завдати організму ще більшої шкоди. Виконувати вправи зі значним навантаженням на передню стінку заборонено. Небажаними також є динамічні вправи на прес зі скручуваннями на прямі та косі м’язи живота.

Також більшої популярності набирає така процедура, як тейпування. Спеціальні липкі смужки, які наносяться на тіло, відмінно підтримують м’язи живота із зовнішнього боку, зменшують больові відчуття, прискорюють процес відновлення та покращують м’язовий тонус. Але щоб отримати помітний результат, потрібний комплексний підхід. Тому без коригувальних вправ не обійтися. Якщо ви все ж наважитеся виконати тейпування, звертайтеся до кваліфікованих фахівців (реабілітолога, фізіотерапевта, кінезіотерапевта), щоб не розчаруватися. Для вас в індивідуальному порядку підберуть тип тейпів та схему нанесення, а також дадуть рекомендації щодо вправ, які варто виконувати.

Цікаво по темі: 5 простих вправ для відновлення маминих сил

Вправи при діастазі

Заборонені вправи при діастазі після пологів

Якщо у вас є діастаз прямих м’язів, уникайте таких вправ:

  1. Скручування: повні, бічні, прямі.
  2. Вправа «Велосипед».
  3. Тренування преса на фітболі, а також з підйомами і опусканнями ніг.
  4. Підйоми верхньої частини корпусу, плечей.
  5. Віджимання, «планка».
  6. Вправи з прогином у попереку.
  7. Елементи йоги, в яких присутнє черевне дихання.

Йога при діастазі

У будь-якому випадку перш ніж тренувати живіт після пологів, вам потрібно проконсультуватися з лікарем, щоб вправи пішли на користь і не нашкодили.

Цікаво по темі: Як попередити онкозахворювання і зберегти здоров’я

Яких навантажень слід уникати при діастазі прямих м’язів

Крім усіх занять, що тренують прес, у такому стані не можна:

  • піднімати важкі предмети;
  • спати на животі;
  • сильно сміятися або кашляти.

Носіння дитини на руках молодій мамі важко уникнути, адже вона ще зовсім маленька! У такому випадку намагайтеся підіймати малюка не надто часто. При цьому не напружуйте живіт. Зручно також використовувати слінг або інші пристосування, що зменшують навантаження на живіт після пологів.

Цікаво по темі: Вправи Кегеля — те, що необхідно кожній жінці

Навантаження при діастазі

Чи зникає діастаз: коли потрібне хірургічне втручання?

Одностайної відповіді на це питання немає. Одні жінки успішно впоралися з проблемою в домашніх умовах, інші не звертають увагу на невелику западину в області пупка. Деякі молоді мами страждають від косметичного недоліку або бояться можливих проблем зі здоров’ям, тому прагнуть у будь-який спосіб позбутися діастазу.

Радимо не панікувати й тверезо оцінити ситуацію:

  1. Якщо після пологів минуло менше року, розходження незначне, немає проблем зі здоров’ям, то перейматися не варто. Почніть тренувати м’язи. Ймовірно, діастаз зменшиться або взагалі зникне через кілька місяців.
  2. Коли тренування не дають результату, є неприємні симптоми або наявність западини пригнічує психологічний стан, слід звернутися до лікаря. Зазвичай показанням до втручання є 2–3 ступінь діастазу або грижа.

Засмучена жінка

Більшість спеціалістів не радять проводити хірургічне втручання, якщо розходження не впливає на здоров’я жінки. Існує пластична операція під назвою абдомінопластика, яка покликана усунути діастаз. Рішення про операцію неодмінно слід обдумати, зважити всі «за» і «проти». Краще проконсультуватися не тільки з пластичними, а й зі звичайними хірургами. Якщо проблема не загрожує здоров’ю, то підставою виправляти діастаз є виключно естетичні вподобання жінки.

Втручання передбачає загальний наркоз. Хірург робить розріз до прямих м’язів, видаляє надлишки жирової тканини та зшиває м’язи передньої стінки. Операція триває близько 3–3,5 годин. На час реабілітації встановлюють дренаж для відводу рідини. Післяопераційний рубець розташовується в нижній частині живота під лінією білизни.

Пам’ятайте, що перед операцією лікарі збирають анамнез, обстежують пацієнта на наявність протипоказань. Повне відновлення настає через кілька місяців. Ціна операції в Україні (станом на 2019 р.) становить близько 50 тис. грн, тому її не можна назвати доступною.

Пластика діастазу

Також після абдомінопластики краще не вагітніти принаймні 6–12 місяців, бо існує ризик появи розтяжок, деформації шкіри, надмірного внутрішнього тиску. Під час виношування може виникати печія, нетримання сечі, закреп. Якщо рубець не встиг загоїтися, краї розходяться. Повторна вагітність може звести нанівець результати першої операції, і діастаз виникне знову.

Розходження прямих м’язів живота — доволі поширена проблема, але впоратися з нею можна. Якщо жінка активно займалася спортом до вагітності і продовжувала виконувати дозволені вправи під час виношування дитини, найімовірніше, діастаз швидко мине. Не варто приймати поспішні рішення і вдаватися до хірургічного втручання без показання лікаря, тим паче якщо ви плануєте народжувати ще раз.
Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
ХГЛ при вагітності
22 Лютого / 2023 Вагітність та пологи
Бліда друга смужка на тесті на вагітність
12 Жовтня / 2022 Вагітність та пологи
Як дізнатися точний термін вагітності
4 Грудня / 2023 Вагітність та пологи
Благодійність