Тейпування обличчя: що це, як правильно робити, схеми

Тейпування — це метод альтернативної медицини, який передбачає накладення на тіло або обличчя спеціальних стрічок. Ви напевно чули як позитивні, так і негативні відгуки про цей метод. І все ж — витрачати гроші, зусилля і час на процедури з тейпами?

Час читання: 3 хвилини та смузі 🥤

статья доступна на русском языке

Що таке тейп і звідки з’явилася техніка тейпування

Тейпування обличчя

Перший тейпінг застосовували ще на давньогрецьких змаганнях — атлети підтримували пов’язками травмовані ділянки тіла. Прабатько нинішніх тейпів (з англ. tape — стрічка), представляв собою нееластичний бавовняний пластир з медичним клеєм. Його придумали наприкінці 30-х років в США спортивний масажист Вірджіл Гіблі та український емігрант, травматолог Семюель Білик. Їх тейп застосовувався для підтримки травмованих суглобів у атлетів на змаганнях.

У 1973 році тонкощі тейпування поповнилися ще однією методикою. Американський лікар з японським корінням Кензо Касі (Кензо Касе), який працював зі спортсменами і розумів важливість збереження мобільності, розробив кінезіотейпування. Його особливість – у підтримці зручності руху після накладання пластиру та схожості тейпу за щільністю та еластичністю зі шкірою. Завдяки вивіреній силі натягу, яка досягається шляхом правильного напрямку наклеювання, кінезіо тейп допомагає коригувати м’язово-фасціальну групу.

Позитивні особливості кінезіо тейпів:

  • допомагають розвантажити м’язи, перерозподілити навантаження;
  • обмежують рухливість певних ділянок, наприклад, при травмах;
  • покращують циркуляцію лімфи та кровообіг у потрібних зонах;
  • коригують м’язово-фасціальні сегменти.

Косметологія почала експерименти з тейпуванням у 1989 році в південнокорейських салонах краси. Фахівці естетичної медицини придумали, як удосконалити схуднення, в процесі моделюючи фігуру тейпами. Пізніше народилася ідея замінити тканину тейпа на шовк і за допомогою особливих схем аплікації боротися з віковими змінами шкіри обличчя і декольте.

Цікаво на тему: Фейсфітнес та фейсбілдінг: у чому різниця та найкращі вправи для обличчя

Як працює тейпування обличчя

Тейпи для корекції обличчя

Існує 7 основних технік аплікації тейпами. Щоб обличчя і зона декольте омолодилися і шкіра підтяглася, задіюють лімфатичну, м’язову, фасціальну, корекційну техніки і їх комбінації.

Фахівці стверджують, що тейпування:

  • моделює контур обличчя;
  • розгладжує глибокі зморшки і носогубні складки;
  • усуває «гусячі лапки» та інші дрібні зморшки;
  • розслаблює мімічні м’язи;
  • робить шкіру пружною, розгладжує лоб;
  • прибирає мішки під очима і друге підборіддя.

Тейпування овалу обличчя

Це можливо тому, що в процесі наклеювання тейпів на обличчя і декольте:

  1. Відбувається стимуляція дерми і рецепторів шкіри (дерма — середній, основний шар шкіри, її каркас).
  2. Піднімаються всі шари шкіри і прилеглі тканини під м’язами, що забезпечує ліфтинг і лімфодренаж.
  3. Поліпшується капілярний кровообіг.
  4. Усувається застій міжклітинної рідини.
  5. Прискорюється виведення продуктів обміну речовин з міжтканинних просторів.
  6. Відбувається розслаблення і нормалізація тонусу мімічних м’язів.

Відповідальні косметологи попереджають, що для результату необхідно правильно готувати шкіру до процедури і знати, куди, на скільки часу і які тейпи (вони відрізняються тканиною, формою і розміром) слід наклеювати.

Цікаво на тему: Експрес-масаж обличчя для пробудження шкіри

Тейпи для зони очей

Додайте сюди правила відклеювання тейпів і специфічний догляд за шкірою після сеансу, і виявиться, що тейпування не така вже проста процедура. У нього також є протипоказання: його не можна робити, якщо на шкірі є запалені ділянки або пошкодження. Інакше можна порушити бар’єрні властивості шкіри і сприяти процесам старіння. Тому перед відвідуванням салону краще перевірити кваліфікацію фахівців.

Якщо ви зважилися самостійно тейпувати обличчя або декольте, краще пройти хоча б короткі курси естетичного тейпінгу. Для роботи над удосконаленням обличчя краще купити спеціальні, а не звичайні пластирі. Наприклад, кінезіо тейпи.

EVA у Telegram

Якісні кінезіо тейпи повинні бути гіпоалергенними (насамперед це стосується клею) і в потрібній мірі еластичними (розтягуватися на 30-40%). За таких параметрів шкіра нормально дихає, тілу зручно рухатись, і стрічки можна носити до 2 тижнів на тілі. На обличчя бажано не наносити їх на такий тривалий термін.

Кінезіо тейпи можна використовувати в домашніх умовах. Але якщо у вас ще немає такого досвіду, мало просто подивитися схеми тейпування, і відразу наклеїти пластир на ніч. Неправильний напрямок та надмірна сила натягу можуть дати зворотний ефект, особливо при асиметрії обличчя, коли вона яскраво виражена. Як писали вище, краще пройти навчання та глибше вивчити особливості розташування м’язів.

До речі, в асортименті eva.ua є кінезіо тейпи п’яти кольорів:

  1. бежеві;
  2. рожеві;
  3. блакитні;
  4. чорні;
  5. червоні.

Всі вони шириною 5 см, а в упаковці 5 метрів бавовняної стрічки пластиру.

Цікаво на тему: Масаж тіла сухою щіткою

Основні схеми тейпування обличчя

Схеми тейпування

Пам’ятайте, що повіки, виступаюча частина вилиць і шия (передня область) — табу для наклеювання тейпів. Догляд за повіками здійснюється тільки за допомогою спеціальних кремів і масок.

Ось найпопулярніші схеми естетичного тейпування:

  1. Підтяжка обвислих щік і розгладження носогубних складок — для тих, кому більше 30 років.
  2. Корекція лінії очей, розгладжування «гусячих лапок» і легка підтяжка брилів та області під підборіддям. Ця схема зазвичай підходить жінкам і чоловікам, які старші 40 років.
  3. Лоб, ніс, контур губ і овал обличчя вимагають догляду у віковій категорії 50+.

Цікаво на тему: Як прибрати кільця Венери в домашніх умовах

Перші рази тейпування декольте краще довірити майстру. Існує лише 2 схеми аплікацій цієї зони, але краще спершу подивитися й відчути, як це робить фахівець. Це важливо, оскільки місця кріплення і проходження пластиру розташовуються поруч і над лімфатичними вузлами шиї.

Пам’ятайте, що масаж і сеанси омолодження тейпами заборонено проводити при будь-яких гострих захворюваннях, з підвищеною температурою тіла, нежитем, запаленням мигдалин або лімфовузлів.

Читайте також:

17 Лютого / 2021 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті