Все про пробіотики та пребіотики в косметиці

Продовжуємо розглядати активні інгредієнти у складі косметичних засобів. І сьогодні настала черга торкнутися теми про- та пребіотиків. Тобі, напевно, знайомі ці терміни щонайменше з реклами йогуртів, у яких говорять про їхню користь для мікрофлори кишківника. Однак потенціал пробіотиків розгледіли і в косметичній індустрії. Яку дію ці компоненти чинять на шкіру, кому підходять і як їх розпізнати у складі засобів? Розберімося разом.

Час читання: 3 хвилини та холодний лате 🧋

статья доступна на русском языке

Кілька слів про мікробіом шкіри

Кілька слів про мікробіом шкіри

Для тебе напевно не секрет, що в нашому організмі «живе» безліч бактерій, вірусів та інших мікроорганізмів. Так, асоціація, м’яко кажучи, не дуже. Адже перше, про що думається в цей момент — це про щось шкідливе і те, з чим обов’язково потрібно боротися. Однак варто розуміти, що далеко не всі мікроорганізми є патогенними та небезпечними — безліч із них стоїть на сторожі нашого здоров’я. Так звані «хороші поліціянти». А їхня сукупність і становить наш мікробіом.

Цікаво на тему: Як доглядати за шкірою: особливості в 20+, 30+, 40+, 50+

Всі ці бактерії та віруси мешкають не тільки всередині нашого тіла (у ШКТ, наприклад), а й зовні. І вони так само забезпечують імунітет шкіри, захищаючи її від патогенних мікроорганізмів. Щоб природний захисний бар’єр шкіри працював злагоджено, співвідношення «хороших» і «поганих поліціянтів» має бути в балансі. Однак екологія, спосіб життя, шкідливі звички, неправильний догляд за шкірою і навіть харчування порушують цю гармонію, знижуючи кількість перших. І, як наслідок, дозволяючи другим діяти на шкірі з мінімальним опором або практично без нього. А зниження захисної функції загрожує подразненнями, алергічними реакціями, акне, розацеа, екземою та іншими шкірними неприємностями.

зберігати та підтримувати природний бар’єр шкіри

Для того, щоб зберігати та підтримувати природний бар’єр шкіри в косметичних засобах і використовуються про- і пребіотики. Вони «латають дірки» в захисній системі дерми, допомагають відновити природний щит від впливу шкідливих мікроорганізмів і сприяють регенерації шкіри. Попри те, що обидва ці поняття технічно служать одній меті (та й відрізняються лише однією літерою), це все ж таки різні компоненти. Розберімося, що і для чого потрібно.

Шукай EVA Blog в Instagram

Пробіотики: що це і яку функцію виконують

Пробіотики: що це і яку функцію виконують

Отже, пробіотики — це якраз таки ті самі доброчинні мікроорганізми та бактерії, які населяють наш організм і за правильного співвідношення забезпечують ефективну захисну функцію. Хоч вони вже давно застосовуються для нормалізації мікрофлори кишківника (згадай, як ми відновлюємося після курсу антибіотиків або за дисбактеріозу), їхні корисні властивості і для шкіри вчені відкрили відносно недавно.

Цікаво на тему: Тест: Чим тобі варто доповнити свій щоденний догляд за обличчям?

Якщо мікробіом дерми порушений і кількість «поганих» і «хороших» бактерій не відповідає нормі, привести його до балансу можна за допомогою введення «миротворців» (тобто, корисних бактерій), що містяться в косметичних засобах. Саме тому сьогодні можна знайти безліч продуктів з пробіотиками — креми, пінки для вмивання, сироватки, маски тощо. У складі вони позначаються, як Lactobacillus, Lactoccocus, Microccocus або Bifida Ferment Lysate.

Як «працює» косметика з пробіотиками

Як «працює» косметика з пробіотиками:

  • відновлює чисельність корисних мікроорганізмів на поверхні шкіри;
  • посилює захисну функцію дерми;
  • перешкоджає розмноженню патогенних бактерій і вірусів;
  • підвищує імунітет шкіри та захист від негативного впливу навколишнього середовища;
  • сприяє регенерації та загоєнню.

Рекомендовані продукти:

  • Засіб 2-в-1 Babor Clean Formance Clay Multi-Cleanser — дбайливе очищення на кожен день і відновлювальна маска для обличчя.
  • Корейська сироватка IsNtree TW-Real Bifida Ampoule з біфідобактеріями сприяє регенерації шкіри та забезпечує ліфтинг-ефект.
  • Маска pHarmika Mask Nutrional містить пробіотики, олії, а також вітаміни А, Е, С і D для глибокого живлення і відновлення шкіри.
  • Точковий засіб для обличчя Vichy Normaderm — ефективне рішення для проблемної шкіри.

Для чого потрібні пребіотики

Для чого потрібні пребіотики

Пребіотики — це не мікроорганізми, а радше «добриво» для них. Вони забезпечують оптимальні умови для життєдіяльності пробіотиків і, по суті, є їхнім живильним середовищем. Основним завданням пребіотиків є збільшення чисельності корисних бактерій і, як наслідок, відновлення мікробіома і захисних функцій шкіри. У складі косметичних засобів позначаються як Xylitol, Inulin, Rhamnose, Glucomannan, Sucrose, Glucose, Fructose, Maltodextrin, Oligosaccharide та Alpha-Glucan Oligosaccharide.

Рекомендовані продукти:

  • Biono Anti-Acne Cream — крем для проблемної шкіри з екстрактом зеленого чаю і пребіотиками.
  • Сироватка-коктейль Lumene Nordic Hydra Moisturizing Prebiotic Oil-Cocktail зміцнює шкіру, відновлює мікробіом і інтенсивно зволожує.
  • Ліфтинг-крем Babe Laboratorios Healthy Aging+ УФ-фільтрами SPF 30 захищає від фотостаріння, живить, зменшує заломи та вирівнює колір обличчя.
  • Завдяки заспокійливим і охолоджувальним властивостям, маска Bielenda Skin Restart Sensory Prebiotic Mask прийде на допомогу власницям чутливої шкіри.

Кому і навіщо варто вводити в догляд про- і пребіотики

Кому і навіщо варто вводити в догляд про- і пребіотики

Отже, ми з’ясували, що пробіотики — це «хороші» мікроорганізми, які підтримують імунітет нашої шкіри, а пребіотики — «паливо» для них. Кому стане в пригоді цей «коктейль» і які проблеми він може вирішити:

  1. Відновлюючи захисну функцію дерми, комбо з про- і пребіотиків чудово підходить для чутливої, проблемної та реактивної шкіри. Також воно ефективно показує себе в боротьбі з акне, атопічним дерматитом, себореєю, екземою і куперозом.
  2. Для регенерації та відновлення природного бар’єра шкіри після косметичних процедур: механічних і хімічних пілінгів, чисток тощо. Застосування засобів з Lactobacillus у складі допоможе швидше заспокоїти шкіру та позбутися почервоніння і подразнень.
  3. Для профілактики та підтримки мікробіома шкіри — всім, хто страждає від стресів і недосипання, має гормональні порушення і неправильно харчується, а також корисний він буде жителям мегаполісів.

Цікаво на тему: Пантенол у косметиці для волосся, шкіри обличчя і тіла

Дивовижний послужний список, чи не так? Якщо ти ще не користувалася засобами з про- і пребіотиками в складі, рекомендуємо це зробити. А якщо ти вже з ними знайома, гайда в коментарі ділитися своїм досвідом з нами! Не забудь поставити лайк, якщо стаття була для тебе корисною. 🥰

Читай також:

11 Липня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA