Чи треба уникати парабенів у косметиці?

“Без силіконів, без сульфатів, без парабенів! Натуральний, органічний склад!” Подібні фрази останнім часом часто використовують у просуванні косметики.Та чи завжди за ними дійсно стоїть ефективність? Пропонуємо розібратися! І почнемо з парабенів. Дізнайся, яка їх роль у косметиці та чи варто наполегливо уникати цих компонентів у складі засобів для догляду за обличчям та волоссям!

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

А допоможе EVA Blog розібратися у темі косметолог, beauty-консультант з фармацевтичною освітою Ольга Сіра. Тож став лайк статті та дізнавайся важливі особливості використання парабенів у косметиці!

Косметолог Ольга Сіра

Що таке парабени та яка їх роль у косметиці

Крем та сироватка

Парабени відкрили ще у 1920 році. Вони вважаються одними з найрозповсюдженіших консервантів, які використовують у косметиці. Це складні хімічні сполуки, які мають потужні антимікробні, антигрибкові та антисептичні властивості. Тож не варто лякатися слова “консерванти”. За ним стоїть корисна здатність продовжувати термін зберігання твого улюбленого крему або засобу для волосся.

Речовина, з якої отримують парабени, називається пара-гідроксібензойна кислота. Вона міститься в багатьох фруктах та овочах (огірки, вишня, морква, цибуля).

Ця кислота може утворюватись навіть в організмі людини (при розпаді деяких амінокислот) і зустрічатись в природі.

Цікаво на тему: 27 найкращих засобів професійної косметики для обличчя

Але віднести парабени до натуральних компонентів все ж не можна, оскільки для виробництва косметики використовують синтетичні способи їх отримання. При цьому за властивостями вони ідентичні тим, що зустрічаються в природі.

Склад косметики

Зазвичай використання всіх консервантів регламентується Європейським Парламентом. До того ж слід пам’ятати, що концентрація парабенів у косметичних засобах дозволена від 0.3 до 1.0 %. Дослідження показують, що подібні пропорції не здатні викликати ані роздратування шкіри, ані відчутного ендокринного впливу.

Рекомендовані засоби для обличчя:

  1. Гіалуроновий крем Lirene з олією авокадо має у складі метилпарабен в допустимій концентрації. Підійде для сухої, зневодненої, зрілої шкіри.
  2. Матуючий крем Bielenda Green Tea має метилпарабен та етилпарабен в допустимій концентрації. Підійде для комбінованої або жирної шкіри. Не впливає на чутливість.
  3. BB-крем Missha M Perfect Cover – один з найпопулярніших. Має у складі метилпарабен і пропилпарабен. Не викликає алергійних реакцій. Підходить сухій та зрілій шкірі. Не підкреслює недоліки і має гарне перекриття.

Але якщо ти вирішила використовувати косметику з позначкою *paraben free* треба пам’ятати, що, по-перше, засобів без консервантів не існує, бо вони не могли б зберігатися. Важливою складовою продуктів для догляду за шкірою обличчя та волоссям є вода. А вона – чудова середа для розвитку цвілі та бактерій. По-друге, всі консерванти, які регламентовані ЄС, допустимі для використання.

Парабени: шкода чи користь?

Крем для обличчя

Нагадаю, що роль парабенів в косметичних засобах дуже проста – захищати продукт від розвитку шкідливих мікроорганізмів, цвілі і грибків, які зменшують термін зберігання або навіть можуть нашкодити шкірі.

Таким чином, користь, яку несуть парабени – це продовження терміну, впродовж якого твій крем або сироватка залишаються ефективними та безпечними у використанні.

Цікаво на тему: Найкращі пінки для вмивання обличчя за версією EVA Blog

Парабени

Найчастіше у косметичній промисловості використовують такі парабени, як:

  • метилпарабен;
  • етилпарабен;
  • пропилпарабен;
  • бутилпарабен;
  • ізопропилпарабен;
  • ізобутилпарабен.

Роль парабенів у засобах  для волосся (шампунях, бальзамах, масках, термозахисті, сироватках або укріплювальних флюїдах) така ж сама, як і в косметиці для шкіри обличчя – антимікробна й антигрибкова.

Жінка доглядає за волоссям

Рекомендовані засоби для волосся:

  1. Маска Brelil NUMERO з олією авокадо містить етилпарабен та метилпарабен. Розгладжує, захищає від впливу зовнішнього середовища. Підійде пошкодженому та пухнастому волоссю.
  2. Живильна маска Level Keratin Therapy  має у складі метил- та пропилпарабен, але при цьому містить кератин, олію кокоса, пантенол, протеїни шовку.
  3. Маска з пробіотиками Level Prebiotic Therapy містить метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, але в допустимій концентрації. Також має компоненти, що будуть укріплювати структуру волосся по всій довжині.

Альтернативні варіанти консервантів існують, і про них поговоримо трохи нижче. Але важливо зазначити, що саме парабени вважаються дієвими, не токсичними та зручними у використанні хіміками-технологами, що створюють косметику.

Парабени: чи варто уникати у складі засобів

Текстура засобів для обличчя

Чому ж про парабени часто говорять у негативному світлі? Декілька досліджень, які проводились у пробірці на дріжджах, а після на живих пацюках, показали, що ці консерванти організм пацюків сприймав як естроген (жіночий гормон). Тому зробили висновок, що парабени небезпечні та можуть впливати на рак молочної залози.

Але ці дослідження не є точними, і підлягають сумнівам. Наприклад, один із найпотужніших парабенів – бутилпарабен. Його дія в 10 000 разів слабша, ніж естрадіол (жіночий гормон) у дослідженнях в пробірці.

А найслабший метилпарабен у 2 500 000 слабший, ніж гормон в пробірці, і ніяк не впливав на пацюків.

Засоби для волосся

В деяких, дуже рідкісних випадках парабени можуть підвищувати чутливість шкіри, якщо вона реактивна і реагує на різні косметичні засоби алергією. Але згідно з дослідженням це буває вкрай рідко.

Рекомендовані засоби для тіла:

  1. Моделювальна антицелюлітна сироватка Eveline Slim Extreme 4D зберігатиметься завдяки метил-, бутил-, етил- та пропилпарабенам. При цьому основа засобу – кофеїн, живильні олії, тож він буде працювати з набряками і зволожувати шкіру.
  2. Бальзам для тіла Eveline Cosmetics BodyCare Med+  має у складі метил-, бутил-, етил- та пропилпарабени. Формула підходить для дуже сухої, зневодненої шкіри. Захищає від випаровування вологи і факторів зовнішнього середовища, таких як вітер та мороз.
  3. Крем-маска для рук Argan & Macadamia Professional від Eveline Cosmetics  захистить від морозів завдяки маслу ши, олії аргани та макадамії. Живить та глибоко зволожує. За тривалість зберігання відповідають метил-, бутил-, етил-, пропилпарабени.

Чи безпечна натуральна косметика без парабенів?

Натуральна косметика склад

Як же у косметиці з натуральних складових уникнути розвитку шкідливих грибків та бактерій? Для цього використовують органічні консерванти, такі як ефірні олії, органічні кислоти, фенольні сполуки.

Натуральна косметика стала популярною значною мірою серед тих, хто боїться парабенів та інших синтетичних компонентів, вважає їх шкідливими. Але важливо пам’ятати, що натуральна косметика не дорівнює гіпоалергенна. Вона може викликати алергійні реакції та серйозні подразнення, особливо якщо є індивідуальна чутливість до якоїсь зі складових. Тож не панікуй передчасно, а завжди перевіряй інформацію.

Цікаво на тему:Все про косметику з центеллою азіатською

Якщо все ж вирішила уникати парабенів, в першу чергу виключити засоби, в яких використовується бутилпарабен, він вважається найактивнішим.

Жінка наносить крем

Тож, як бачиш, парабени – це компоненти, які досить необхідні у складі косметики. І хоч певний час про них казали, що вони шкідливі та небезпечні, але варто враховувати два моменти:

  1. Дослідження, які нібито підтверджували їх шкоду для організму, використовували компонент у підвищених концентраціях, які нереально отримати під час звичайного використання засобів для обличчя і волосся.
  2. Без нейтралізації грибків та мікроорганізмів крем, шампунь або сироватка не зможуть бути ефективними тривалий час, вимагатимуть складних умов зберігання.
  3. Якщо у косметиці немає парабенів, але є вода у складі, перевір, чи є у формулі альтернативні варіанти органічних консервантів.

А як ти вважаєш, чи варто використовувати косметику з парабенами? Чи переважають її мінуси над плюсами? Чи все ж варто погодитись на менший термін придатності, щоб не використовувати синтетичну складову? Поділись у коментарях!

Читайте також:

15 Вересня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *