Що таке pH у косметиці та як він впливає на шкіру?

Про показник pH ти не раз чула у рекламі, а можливо, навіть залишились далекі спогади з уроків хімії. Та чи замислювалась, який вплив цього параметра в косметології та як він відображається на стані твоєї шкіри та волосся? З попередніх статей ти вже дізналась, що парабени не таке зло, як їх часто зображають. Час розібратися чому рН 5,5 то не панацея на всі випадки життя. 

Час читання: 2 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Рівень pH: що означає цей показник?

Визначення рівня pH

Водневий показник (Potential hydrogen), значно відоміший як pH, вказує на активність іонів водню у розчині, від якої залежить, буде середа лужною чи кислою.  У дистильованої води pH має бути рівним 7, але навіть контакт з повітрям може давати реакцію, тож зазвичай розглядають діапазон  6,5-7, 5. Такий показник взято за мірило “нейтральності”. 

Розчини, що мають pH нижче 6 дають кислу реакцію, а от вище 8 спостерігається лужна середа.  

Шкіру у воді не розчиниш, тож її показник міряється по гідроліпідному шару. Тобто технічно рН шкіри – це рН виділень, які вона має. Тоді як же можна говорити про рН волосся? Самі по собі вони не виробляють себуму чи поту, але під час розчісування на пасма потрапляють виділення шкіри голови.  

Цікаво на тему: Як позбутися прищів та шрамів від них в домашніх умовах

Для шкіри обличчя рН 5,5, який в деяких джерелах подається як оптимальне рішення на всі випадки життя, насправді є досить узагальненою цифрою. Адже для різних типів він має різні значення

  • для сухого від 4,0 до 5,2;
  • для нормального від 5,7 до 7,5;
  • для жирного від 5,7 до 7,5.


Окрім того, показник pH відрізняється і на різних ділянках тіла:

  • декольте 5,1-5,5;
  • шкіра голови 4-5,5;
  • для волосся біля 4;
  • долоні й стопи  6,0-6,5;
  • пахви – 6,5.

Як легко помітити, в нормі здоровій шкірі властивий рівень рН, менший за нейтральний. Чому так? Бо слабокисла середа виконує захисну функцію – перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій та мікроорганізмів. А от для природного мікробіому вона є безпечною.

Склад косметики

Зовнішні фактори, в тому числі косметичні засоби, часто змінюють показник кислотності, порушують баланс кислотної мантії. Два розповсюджені вектори наслідків для здоров’я:

  • якщо переважає лужна середа: жирна шкіра, прищі та запалення; 
  • якщо пріоритет за кислою середою: сухість, лущення, висипання.

Цікаво на тему: Що треба знати про компоненти в складі декоративної косметики?

Як косметика впливає на рН шкіри?

Рівень pH косметичних засобів

Як зазначала вище, рівень рН – досить мінливий показник, і в цілому це є нормальним. Важливо, щоб жодна чаша терезів не схилялась надто сильно в бік крайніх значень. 

Чому ж так важливо слідкувати за збереженням балансу? Бо засоби, які ми наносимо на шкіру, змінюють її середу. Наприклад, улюблена пінка для обличчя з ТОП-добірки від EVA Blog схиляє чашу терезів до підвищення лужності. Саме тому після вмивання ми рекомендували використовувати тонік, який допоможе повернутися в нейтральну зону. (А ті, хто уважно читав статтю про тонізацію це вже й так знають).

Засоби для шкіри обличчя

Косметика для обличчя

Якщо постійно користуватися засобами з високою лужністю (наприклад, милом з рН 9-11), то на поверхні шкіри утвориться відповідне середовище. А це чудові умови для розвитку шкідливих мікробів, які рука об руку прийдуть з прищами та запаленнями. У спробах виправити ситуацію шкіра вироблятиме більше себуму – і привіт, жирний блиск

А от якщо забагато кислот (наприклад, ти захопилась кислотними пілінгами), то середа стає занадто кислою. І привіт, підвищена чутливість, лущення, відчуття стягнутості та мікротріщінки. 

Цікаво на тему: 8 найкращих кислотних сироваток для обличчя

Косметика для волосся

Склад косметики для волосся

У кислому середовищі кутикулярний шар прагне закритися, лужне середовище, навпаки, його відкриває. Ось чому коли ціль –  змінити волосся (наприклад, при фарбуванні), використовуєш більш лужні засоби, а коли треба відновити пасма чи закріпити результат, надаєш перевагу кислим показникам pH.

Під час фарбування фарба, в складі якої більше лужних компонентів, входить в реакцію з окислювачем, і суміш, яку отримуєш, має лужний рН. Це допомагає проникненню у волосся. А щоб кисла середа сприяла закриттю кольору у пасмі, після фарбування навіть народні рецепти пропонують ополіскування то оцтом, то лимонним соком. Ну а професійні майстри використовують спеціальні кислотні шампуні. До речі, у засобів для миття РН зазвичай вищий, ніж у ополіскувачів.

Підсумую, що для здоров’я шкіри необхідно, щоб косметичні засоби, які ти використовуєш, у поєднанні вирівнювали рівень рН до природного слабокислого.  

Цікаво на тему: ТОП-20 найкращих шампунів без сульфатів

Яким має бути pH косметичних засобів?

Вплив pH на шкіру

Логіка використання, мені здається, зрозуміла. А які ж показники в середньому мають різні типи засобів? Ось орієнтовні цифри:

  • крем для обличчя: від 5 до 5,5 (не забувай, що для жирної та сухої шкіри ці показники будуть різнитися);
  • тонік: від 4,5 до 5,5;
  • гель для душу: від 5,5 до 6;
  • тверде мило: від 7 до 9;
  • шампунь: від 5 до 5, 5;
  • ополіскувач чи кондиціонер: від 4 до 5,5;
  • маски: від 4 до 6;
  • стійкі фарби: від  9 до 11;
  • фарби, що тонують: від 8 до 9;
  • кислотні шампуні: від 4,5 до 6,5;
  • нейтральні шампуні: від 6,5 до 7,5.

Рівень рН косметики залежить від балансу компонентів, які є в її складі. Тож наведені цифри є орієнтовним діапазоном, але кожен продукт варто розглядати окремо, відповідно до його складу.

Засоби з високою кислотністю (наприклад, пілінги з рівнем рН нижче 3,5) не рекомендовано використовувати самостійно у домашніх умовах. Легко перетримати, порушити баланс й нашкодити шкірі. Процедури з подібними засобами в косметології краще довірити спеціалісту. 

Цікаво на тему: Що таке карбоксітерапія і для чого вона потрібна

Як виміряти рівень рН?

Визначення рівня pH крему

Зазвичай рівень рН вимірює виробник. Деякі бренди навіть виносять цю інформацію у характеристики косметичних засобів. 

Але в домашніх умовах теж можна зробити власні дослідження. Основних доступних способів два:

  1. рН-метр. Спеціальний пристрій, який можна знайти на сайтах магазинів електроніки у різних цінових діапазонах.
  2. Індикаторні смужки. Відео тестів з ними ти легко могла бачити в ТікТок. Бюджетніший варіант, але менш точний. Також легко знайти, просто погугливши. 

І наостанок неочевидний лайфхак: у засобах в тюбиках та з дозаторами рівень рН буде більш стабільним, адже основний вміст продукту не контактує з шкірою пальців  Так він довше зберігається, й нижче шанси занести мікроби, які зменшать термін придатності та ефективність косметики. 

Сподіваюсь, ця стаття допомогла тобі краще розібратися, що таке рівень рН та як він впливає на вибір засобів для твого beauty-арсеналу. Став лайк та пиши у коментарях, які компоненти чи показники у характеристиках косметики варто розібрати наступними!

 

Читайте також:

29 Вересня / 2023 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA