Проблемна шкіра? Подивимося, що треба їсти

Широко відомо, що окремі продукти можуть покращувати або погіршувати стан нашого організму. Наші кістки потребують кальцію та вітаміну D, серце, судини та мозок — Омега-3 кислот, кишечник — харчових волокон. А що ж потрібно для підтримання здорової еластичної шкіри?

Як харчування впливає на якість шкіри

На шкірі позначається стан усього організму. Тому можна сказати, що все, що підтримує здоров’я всього тіла, буде підтримувати й цей орган. Неповноцінне, незбалансоване харчування позначиться на зовнішньому вигляді та якості шкірних покривів. Проблемна шкіра не завжди безпосередньо пов’язана з харчуванням. Так, люди з акне не завжди відчувають поліпшення при зміні дієти на більш здорову. Однак погане харчування може загострювати акне або провокувати запалення, дерматити, висип, посилення псоріазу, інші проблеми.

Продукти для ідеальної шкіри

Хороший спосіб подбати про здоров’я шкіри — обирати продукти з низьким глікемічним індексом. Вони підтримують глюкозу крові та рівень інсуліну на стабільному рівні. Деякі дослідження підтверджують, що продукти з високим глікемічним індексом, наприклад, цукор, молоко, вироби з білої муки, можуть погіршувати перебіг акне. Такі продукти провокують різкі сплески рівня глюкози в крові, які наше тіло покриває інсуліном. Інсулін допомагає засвоїти глюкозу, але також, можливо, погіршує стан шкірного покриву.

Цей зв’язок поки досліджується, однак багато людей помічають покращення, коли переходять на продукти з низьким глікемічним індексом. Фахівці рекомендують дотримуватися наступних правил:

  1. Складати основу свого раціону з продуктів з низьким глікемічним індексом (цільнозернові крупи та борошно, не дуже солодкі цільні фрукти, необроблена груба й сира їжа).
  2. Уникати обробленої їжі: шоколадки, ковбасні та кондитерські вироби, продукти з високим вмістом жирів і солі, різні снеки та закуски в готовому вигляді.
  3. Їсти невеликими порціями: це допоможе підтримати рівень цукру в крові на одному рівні та уникнути піків глюкози й інсуліну.
  4. Вживати, як мінімум, 10 порцій овочів і фруктів щодня (порція – 80 г). Зазвичай рекомендується від 5 порцій, але це усереднена норма, яка враховує людей, котрі зовсім не їдять овочів.

Дієта з високим вмістом антиоксидантів (овочі та фрукти) також може підтримати ідеальний вигляд і здоров’я шкірних покривів. Додайте у своє регулярне харчування ці продукти:

  • морква, абрикоси та інші жовті й помаранчеві фрукти та овочі;
  • шпинат та інші зелені листові овочі;
  • помідори;
  • ягоди;
  • рослинні білки: квасоля, горох і сочевиця;
  • лосось, скумбрія та інша жирна риба;
  • горіхи.

Думка про те, що шкірі потрібен детокс за допомогою певної дієти, соків, добавок або косметики, не підтверджується дослідженнями. Насправді вона не виводить токсини — це завдання в основному нирок і печінки. Піклуючись про здоров’я цих органів, ми сприяємо очищенню всього організму, в тому числі й найбільшого органу — шкіри.

Догляд теж важливий: дбайте про регулярне очищення, зволоження та сонцезахисні засоби.

Правила складання меню для гарної шкіри

Якщо ви бажаєте поліпшити своє харчування, прекрасна ідея — заздалегідь спланувати кілька прийомів їжі на кожен день. Так ви не будете морочитися над тим, що поїсти, і за звичкою підбирати не дуже корисну їжу. Якщо вам важко скласти повноцінне меню на кожен день, продумайте два-три прийоми їжі на три дні вперед.

На перекуси цілком можна доїдати те, що залишається після основних прийомів. А після трьох днів можна чергувати вже прописані страви, щоб отримати нові поєднання. Використовуйте прості правила, які допоможуть вам швидко спланувати корисне меню.

  1. Щоб отримати основу для нового меню, спробуйте 2-3 дні вести харчовий щоденник.
  2. Не міняйте все відразу. Краще вбудовуйте невеликі поліпшення в уже сформований стиль харчування. Поступово замінюйте пластівці на цільні зерна, рафіноване борошно — на цільнозернове, додавайте більше овочів, горіхів і риби.
  3. Пам’ятайте про воду. Якщо ви вже п’єте достатньо рідини, додаткова вода не призведе до поліпшення шкіри. А ось нестача абсолютно точно може погіршити її зовнішній вигляд.
  4. Постарайтеся зробити порції помірними, але регулярними. Набагато простіше підтримувати правильне харчування, якщо ви не доводите себе до сильного голоду. Перерви між невеликими прийомами їжі можна зробити тривалістю 3-4 години.
  5. Достатня кількість харчових волокон допоможе тілу м’яко очищатися й підтримувати здорову мікрофлору. Додавайте насіння (льону та інше), горіхи до салатів, супів, смузі. Цільнозернові крупи й хліб будуть чудовими джерелами важливих вітамінів групи В та харчових волокон.

Приклад дієти при проблемній шкірі

Проблеми цього органу настільки різноманітні, що складно запропонувати єдине меню, яке вирішило б їх усі. Однак універсальний підхід — здорове меню з мінімумом перероблених продуктів і цукру — може бути виграшним при багатьох із них. Спробуйте почати з нашого меню і в разі необхідності скорегувати його так, як рекомендує ваш фахівець.

Залежно від сезону в меню можуть входити свіжі, заморожені, сушені або квашені овочі та фрукти.

Сніданок

Вівсянка “Геркулес” з лляним борошном та ягодами малини.

Другий сніданок

2 відварених яйця, цільнозерновий тост і квашена капуста.

Обід

Борщ на овочевому бульйоні.

Хек запечений з лимоном, салат з моркви та квашеної капусти.

Вечеря

Фріттата з грибами.

Друга вечеря

Кефір з додаванням лляного борошна.

Висновки

Шкіра — наш найбільший орган. Багато внутрішніх проблем, а також проблеми шкірних покривів ми бачимо, що називається, на поверхні. Очищення нашого тіла залежить від правильної та злагодженої роботи органів, що займаються детоксикацією й виведенням продуктів травлення — в основному печінки, нирок і кишечника. Хоча не завжди проблеми шкіри пов’язані з харчуванням і можуть бути ним вирішені, абсолютно точно, що її очищення й оновлення залежать від повноцінного та здорового харчування.

Дослідження в цій області ще ведуться. Та вже зараз відомо, що ваша шкіра буде вдячна за харчування, засноване на продуктах з низьким глікемічним індексом. Спробуйте виключити такі продукти як цукор, молоко, рафіноване борошно, перероблені продукти, жирна смажена їжа. Додавайте до свого раціону якомога більше несолодких фруктів у свіжому цілісному вигляді (уникаючи соків), а також овочів, цілісних круп і цільнозернового борошна.

18 Лютого / 2021 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті