ТОП рецептів начинки для вареників

Щедра українська кухня відома найоригінальнішими, смачними та ситними стравами. Нашу традиційну їжу цінують гурмани в усьому світі, і недаремно, адже як можна не любити рум’яні пампушки, запашний наваристий борщ чи запечену картоплю з запашною зеленню? Але головною фішкою українських кулінарів завжди були борошняні вироби та випічка. 🥐 Зараз я кажу конкретно про вареники. 🥟

Час читання: 4 хвилини та вареничок 🥟

статья доступна на русском языке

Вареники

Вареники — це справді наше національне надбання! Ці ласощі символізують щедрість і багатство українського народу. Згадай тільки їхнє повітряне тісто, що буквально тане в роті, щедро наповнене дивовижними начинками, як солоними, так і солодкими. А до них безліч традиційних підлив та піджарок, які доповнюють і підкреслюють смак страви. Сьогодні я хочу розповісти тобі, як приготувати справжні українські варенички із різними начинками. Повір, готувати їх нескладно, потрібно лише трохи часу та бажання.

Цікаві факти про вареники

Перш ніж перейти до рецептів, тобі буде цікаво дізнатися кілька цікавих фактів. Кажуть, що предками наших вареників є дюшбари — пельмені, родом із Азербайджану. Але, щиро кажучи, це зовсім різні речі. Можливо, українцям сподобалися ці пельмені і вони вигадали свою версію цієї страви. Така думка існує, але ми з тобою знаємо, що варенички надто автентичні, щоб бути копією страв інших народів. 😉

Цікаві факти про вареники

Уяви лише, що придумано понад п’ятсот різних варіантів начинок для вареників! Серед них є класичні та нестандартні, наприклад: із в’яленими бананами, папороттю, крабом та іншими незвичайними інгредієнтами. Але українці віддають перевагу смачненькій картоплі з цибулькою або домашньому сиру. ❤️

Вареники наскільки популярні, що на їхню честь були встановлені пам’ятники у Черкасах та навіть у канадському місті Глендон! Восьмиметровий вареник на вилці став там місцевою пам’яткою. Наче дрібниця, а приємно.

І насамкінець, коли президент Клінтон гостював в Україні, він спробував вареники з вишнею і був у захваті. Ще б пак, хто не любить соковиту вишневу начинку?

Тепер ти зможеш блиснути своїми знаннями, подаючи до столу тарілку апетитних, щойно з печі, вареничків!

EVA y Viber

Коротко про тісто для вареників

Якщо ти ще недосвідчений кулінар, дам тобі пару порад, як приготувати смачне тісто. Його можна зробити на воді, кефірі чи молоці — це найпоширеніші варіанти. Якщо вирішиш робити на воді, то використовуй газовану воду, щоб тісто наситилося киснем і краще підійшло. На кефірі виходить повітряне та дуже м’яке тісто, яке ідеально поєднується з фруктовими наповнювачами: вишнею, яблуком та полуницею. Варіант із молоком вважається класикою та застосовується найчастіше.

Як зробити тісто для вареників на молоці?

Як зробити тісто для вареників на молоці

Тобі знадобиться:

  • 1 скл. теплого молока;
  • 4 скл. борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • по 1 ч. л. солі та цукру.

Приготування:

  1. Просій 2 скл. борошна у глибоку ємність, зроби ложкою заглиблення, розбий туди яйце, додай сіль, цукор та молоко.
  2. Вимішуй тісто, підсипаючи борошно.
  3. Щоб тісто не липло до рук, використовуй олію.
  4. Готову грудочку накрий рушником і нехай вона півгодини постоїть. Тепер можна приступати до начинки!

Рекомендація: якщо у тебе в холодильнику не було яєць, то це не страшно, тісто чудово заміситься без них. Важливо, щоб борошно було якісним, інакше тісто розповзатиметься і вареники не вийдуть.

Несолодкі начинки для вареників

Вареники із солоними наповнювачами виходять дуже ситними та повноцінно замінюють основну страву. Їх можна приготувати багато, щоб відварити частину відразу, а частину відправити в морозильник. Я розповім тобі про найулюбленіші несолодкі начинки.

Гриби та картопля

Гриби та картопля

Відвари кілька середніх картоплин і зроби з них пюре. Вибери свої улюблені гриби: печериці, лисички чи інші на твій розсуд. Помий, очисти, наріж їх дрібними кубиками і пропасуй разом з цибулею на сковороді з вершковим маслом. Потім змішай грибочки з картопляним пюре і починай наповнювати варенички.

Капуста

Капуста

Капусту слід нашаткувати, моркву натерти на тертці, а цибулю нарізати дрібними шматочками. Спочатку відправляй на сковороду цибулю та моркву, щоб вони трохи підсмажилися, потім додай капусту. Туши її до готовності і в кінці не забудь покласти трохи солі та перцю.

Бринза

Бринза

Свіжу бринзу тобі легко розтерти виделкою, щоб не залишалося грудочок. Потім додай до неї яєчний жовток, дрібно нарізаний кріп, сіль, улюблені спеції до сиру, добре перемішай і твоя начинка готова.

Картопля та печінка

Картопля та печінка

Спочатку тобі потрібно відварити картоплю на пюре. Поки вона в процесі приготування, підсмаж на сковороді печінку та цибулю. Коли м’ясо охолоне, подрібни його в блендері або перекрути на м’ясорубці. У фіналі поєднай готове пюре з печінкою, щоб наповнити ними вареники.

Буде цікаво: Три прості рецепти круасанів

Солодкі начинки для вареників

Вареники з солодкими начинками їдять як десерт або готують на сніданок. Також їх дуже люблять діти за ніжну текстуру, поживність та неповторний смак.

Сливи

Тут трохи передісторії: для нас сливова начинка для вареників незвична, проте вона користується великою популярністю в Австрії та Словенії. Там основу роблять не з борошна, а з картоплі. Цікаво спробувати такий варіант?

Сливи

Відвари картоплю в підсоленій воді, додай ложку вершкового масла, сіль, цукор і мускатний горіх за смаком. Потім підсип 250 г борошна, 2 яйця та заміси тісто. Після розкачай його, виріж склянкою кружечки і в кожен з них поклади по цілій сливі без кісточки. Зафіксуй краєчки і сформуй з них акуратні кульки. Вари готові вироби близько 15 хвилин після закипання. Перед подачею обваляй кожен вареник у панірувальних сухарях, посип корицею та коричневим цукром. Пальчики оближеш!

Домашній сир

Я обожнюю сир у будь-якому вигляді, тому для мене це найсмачніші вареники. ❤️ До них ідеально підійде заварне тісто, воно еластичніше і при цьому повітряне. Але якщо немає часу з ним возитися, підійде рецепт тіста на кефірі.

Домашній сир

Візьми глибоку ємність і змішай у ній склянку теплого кефіру, 1 яйце, сіль, цукор та дрібку солі. Все перемішай і дай суміші відпочити кілька хвилин. Тепер потроху додаючи 2,5 скл. борошна, замішуй тісто так, щоб воно не прилипало до рук. Далі готову основу слід накрити та залишити на 20 хвилин у теплі.

Використовуй свіжий домашній сир і перетри через сито, щоб не було грудочок. Додай яєчний жовток, трохи солі та цукру за смаком. Залишилося зліпити варенички та відварити їх у підсоленій воді. В кінці поклади маленький шматочок вершкового масла, нехай він розтане на димних варениках.

Вишні

Вишні

Спершу з вишень потрібно видалити кісточки. Роби це акуратно, щоб ягідки максимально залишалися цілими. Лайфхак: готуючи начинку з вишень, додай ложку манної крупи. Вона вбере в себе зайву вологу, вареники не будуть бризкати при розкушуванні, натомість ягоди залишатимуться соковитими.

Буде цікаво: Просто і смачно: рецепти ідеальних чизкейків

Найкращі доповнення до вареників

По суті, добавки та підливи до вареників ти можеш вибрати, які захочеш. Використовуй свою уяву та кулінарний досвід, щоб вдало доповнити страву і зробити її ще смачнішою.

Найкращі доповнення до вареників

Традиційно, вареники з різними начинками подають з такими доповненнями:

  • солодка сирна начинка ідеально поєднується з вершковим маслом та сметаною;
  • до картопляної начинки підійде пасерована на вершковому або соняшниковому маслі цибуля зі шкварками, а також можна зробити грибний соус;
  • вареники з капустою зазвичай подають із цибулевою піджаркою, шкварками або підкопченим беконом;
  • гриби у варениках також гармонують із піджаркою, але для розмаїття можна приготувати сметанно-цибулевий соус;
  • вишневу начинку доповнюють сметаною, медом або сиропом з невеликою кількістю крохмалю для густини.

До святкового столу господині часто подають вареники, запечені в горщиках з підливою з олії та яєць.

Варіантів начинок для вареників ще дуже багато! У різних країнах світу використовують як традиційні, так і незвичні для нас інгредієнти, наприклад, козячий сир, арахіс, шпинат, квасолю та інші. З кожною начинкою можуть вийти смачні, корисні та поживні вареники, які пожвавлять сімейний обід або святкове застілля. Використовуючи отримані рекомендації, за бажанням, ти легко зможеш перетворити цю звичну страву на витвір кулінарного мистецтва!

Шукай більше кулінарних ідей на EVA Blog:

17 Листопада / 2022 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA