Вихідний для організму: що варто знати про розвантажувальний день

Наше тіло працює 24/7, без відпустки та вихідних. А особливо непросто йому доводиться тоді, коли ми відпочиваємо: після ситної сімейної вечері або шашлику на пікніку. Влаштувати для організму «вихідний» допомагають розвантажувальні дні. Як і що їсти під час розвантаження, як часто та в які дні його влаштовувати — розбираємося разом з EVA Blog.

Що таке розвантажувальний день і в чому його користь

Розвантажувальний день — це такий день, коли ви харчуєтеся так, щоб організм задіяв мінімум ресурсів на переробку їжі. Наприклад, з раціону прибирають жири та прості вуглеводи (червоне м’ясо, хліб, солодощі, молочні продукти, алкоголь). Необхідно скоротити раціон до 800-1400 ккал, вживати багато води й харчуватися невеликими порціями.

Це допомагає привести тіло в тонус, запустити обмінні процеси, якщо наприклад, в схудненні настав ефект плато. Також ті, хто практикують розвантажувальні дні, кажуть, що це допомагає відчути легкість, бадьорість і прилив сил.

Велика кількість рідини стимулює роботу нирок, які відповідають за виведення токсинів. Продукти, багаті клітковиною, покращують роботу кишечника. А сам по собі низькокалорійний раціон допомагає звикнути до зменшених обсягів їжі та не переїдати у звичайні дні.

Важливо. Процес розвантаження обов’язково має бути коротким. Це не екстремальне голодування та не монодієта тривалістю тиждень. Ідеальна схема — харчуватися здорово та корисно на постійній основі, тоді жодні розвантажувальні дні не знадобляться. А в разі необхідності можна влаштовувати розвантаження не частіше одного дня на тиждень.

Буде цікаво: Що таке інтуїтивне харчування і як за його допомогою схуднути

Чи є протипоказання

Раціон розвантажувального дня повинен відповідати вашому поточному стану здоров’я. Наприклад, для людей з проблемами шлунково-кишкового тракту замість свіжих фруктів, овочів і ягід рекомендовані термооброблені овочі й супи-пюре. Тому при наявності будь-яких проблем зі здоров’ям перед розвантаженням потрібно отримати консультацію лікаря.

Коли не можна самостійно практикувати розвантажувальні дні:

  • при захворюваннях органів ШКТ, печінки, нирок;
  • при цукровому діабеті;
  • після перенесених важких захворювань;
  • в період вагітності та грудного вигодовування.

Також небажано проводити розвантаження під час менструації й просто при поганому самопочутті. У будь-якому випадку, якщо виникають сумніви, завжди краще поговорити з лікарем.

Цікаво по темі: Як швидко схуднути до 8 березня: експрес-дієти на весну

Раціон у розвантажувальний день

Правильна схема розвантажувального дня включає в себе не лише корекцію раціону, але й відпочинок від роботи, очищення від поганих думок, увагу до себе та просто розслаблення.

Щодо меню, то можна зробити акцент на свіжих і термічно оброблених овочах:

  • броколі;
  • селері;
  • цвітній капусті;
  • цукіні;
  • солодкому перці тощо.

Вони у великій кількості містять клітковину й допомагають краще очищувати організм.

Також у розвантажувальні дні важливо вживати білок:

  • квасолю;
  • сир тофу;
  • спаржу;
  • рибу;
  • яйця;
  • морепродукти.

Цікаво по темі: 6 рецептів для простого сніданку

Який день краще вибрати для розвантаження

Ідеально, щоб це був, наприклад, вихідний, коли не потрібно нікуди поспішати та виконувати багато завдань. Будні теж підійдуть — коли ви зайняті, у вас просто не буде часу подумати про зайвий перекус. Але краще, звичайно, вибирати дні, не надто завантажені справами.

Серед недоліків розвантажувальних днів, перш за все, те, що вони даються непросто з психологічної точки зору. Особливо для тих, хто раніше дозволяв собі надмірності в раціоні. Тому не рекомендується влаштовувати розвантаження відразу після свят і застіль. Краще постаратися налагодити свій режим харчування протягом декількох днів, щоб повернутися до звичного режиму, а потім вже розвантажуватися.

Ще кілька порад

Щоб розвантаження пішло тільки на користь, дотримуйтесь деяких правил:

  • напередодні розвантажувального дня й відразу після не перевантажуйте організм важкою калорійною їжею, не переїдайте;
  • в розвантажувальний день пийте більше води, ніж зазвичай, уникайте стресових ситуацій і фізичного перенапруження;
  • не захоплюйтеся тонізуючими напоями — міцний чай і каву краще замінити на трав’яні чаї, чисту або фруктову воду;
  • не можна пити проносне або сечогінне — це стане зайвим стресом.

Якщо ваше щоденне харчування збалансоване, приділяється достатньо уваги фізичній активності, то і розвантажувальний день вам ні до чого. Розвантаження корисне тоді, коли організму потрібно перепочити від погрішностей в харчуванні: надто важкої їжі, обідів і вечерь за один вечірній прийом і таке інше. Головне — не вдаватися до цього методу дуже часто та підібрати комфортний для себе режим.

10 Січня / 2022 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність