Прості рецепти для святкового столу

Напередодні 2021 року згадаємо прості традиційні рецепти та поділимося новими смачними ідеями, щоб на вашому новорічному столі були й класичні, й оригінальні страви.

Традиційне новорічне меню: рецепти, перевірені роками

Кожна родина має улюблені новорічні рецепти, і кожна господиня готує їх по-своєму. Але іноді так хочеться спробувати знайомі страви, але в іншій інтерпретації. Згодні? Тоді пропонуємо вам рецепти «старої» класики. Можливо, їх склад і нюанси приготування здадуться несподіваними, але ми впевнені, що ці страви вам сподобаються і стануть частиною вашого новорічного столу.

«Олів’є»

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • картопля — 1 середня бульба;
  • яйце — 1 шт;
  • морква — 1/4 кількості картоплі;
  • цибуля зелена — 1 перо (разом із білою частиною);
  • огірки консервовані — 1/4 кількості картоплі;
  • варена куряча грудка — 1/6 частина великої грудки;
  • зелений горошок консервований — 1 десертна ложка;
  • майонез «Провансаль», сіль.

За потреби зелену цибулю можна замінити ріпчастою — знадобитися 1/6 частина середньої цибулини.

Приготування:

  1. Зваріть круті яйця і курячу грудку. Неочищену моркву готуйте до стану аль денте, додавши у воду готову гірчицю, а після охолодження зніміть шкірку. Чищену картоплю залийте холодною водою, щоб покрила бульби, поставте на вогонь і готуйте впродовж 20 хвилин без солі: 10 хвилин піде на закипання і ще 10 хвилин — на варіння. Злийте воду і дайте бульбам охолонути в тій самій каструлі, але не накривайте її кришкою.
  2. Наріжте огірки кубиками розміром з горошину і почекайте, поки стече маринад. Злийте маринад із банки з зеленим горошком.
  3. Наріжте всі інгредієнти кубиками однакового розміру.
  4. Акуратно перемішайте, трохи посоліть, дайте постояти 30-45 хвилин.
  5. Заправте майонезом, перемішайте. Спробуйте. Додайте солі на смак.

Подавати салат краще охолодженим, давши йому настоятися впродовж 2-3 годин.

Картопляна закуска

Абсолютно по-новому буде сприйматися різдвяний німецький картопляний салат з тріскою, якщо злегка змінити подачу.

Насамперед приготуйте фарш. Зваріть тріску. Руками розберіть філе на маленькі частини. Ріпчасту цибулю наріжте кубиками та обсмажте на олії до золотистого кольору. Зварені круто яйця натріть на великій тертці. Заправте фарш із риби, цибулі та яєць оливковим майонезом. Додайте солі та перцю на смак.

Потім приготуйте густе картопляне пюре з вершковим маслом і мінімальною кількістю молока. Зробіть з нього невеликі порційні гнізда-кошики, відразу висаджуючи їх на блюдо для подачі. Краще використовувати для цього кондитерський мішок, але можна формувати кошики ложкою або руками.

Коли вони будуть готові, сформуйте руками кульки такого розміру, щоб вони вмістились в картопляні гнізда. Додайте в них начинку, посипте зверху рубаним кропом і «снігом» з яєчного білка, натертого на дрібній терці.

Фарширований короп

Багато хто не вміє знімати шкіру з коропа «панчохою», тому не хоче готувати це традиційне різдвяне блюдо. Але рибу можна просто розрізати на порційні шматки, а потім акуратно вирізати ножем м’ясо, залишивши цілими кільця зі шкіри. Коли наповните кільця фаршем (він може бути з риби або овочів), розмістіть їх у казанку так, щоб шкіра одного кільця торкалася фаршу з іншого.

Позбутися неприємного присмаку річкової риби досить легко. Для цього потрібно залити блюдо білим або червоним соусом, а зверху викласти щільний шар висушеного цибулиння, яке для зручності можна змочити водою.

Новий рік з правильним харчуванням: фітнес-рецепти

Якщо ви дотримуєтесь правил здорового харчування і не хочете порушувати їх навіть у новорічну ніч, то ми підготували для вас кілька корисних рецептів.

Овочевий салат «Іспанський»

Оригінальний овочевий салат, дійсно доречний на новорічному столі, за яким зберуться прихильники правильного харчування.

Інгредієнти (кількість зазначено у співвідношенні компонентів):

  • апельсин — 1 частина;
  • ріпчаста цибуля — 1 частина;
  • твердий сир (гострий або копчений сорт) — 2 частини;
  • яйця — 2 частини;
  • майонез «Провансаль» або несолодкий густий йогурт.

Зверніть увагу, що майонез потрібно буде трохи підсолити.

Приготування:

  1. Зваріть круті яйця.
  2. Почистьте апельсин ножем, зрізаючи шкірку секторами зверху вниз і залишаючи на ній невеликий шар м’якоті.
  3. Наріжте цибулю дрібними кубиками. Бланшуйте її впродовж 20 секунд в окропі. Потім дайте воді добре стекти та замаринуйте цибулю в апельсиновому соку, вичавленому з м’якоті, яка залишилася на шкурці.
  4. Розберіть апельсин на шматочки, приберіть внутрішні перетинки та розріжте кожний шматочок м’якоті на 3-4 частини.
  5. Сир і яйця натріть на великій тертці.

Салат можна викласти в прозорий салатник шарами: цибуля — апельсин — сир — майонез — жовтки — білки. А можна все заправити, перемішати та викласти в кілька оригінальних супових тарілок, які цілком зійдуть за салатники.

Тарталетки

Так називаються кошички з пісочного тіста. Якщо ви плануєте не новорічне застілля, а фуршет, то тарталетки — це те що треба! Тільки не купуйте кошики великого діаметра: вони призначені для приготування десертів, які слід їсти ложкою і ножем, сидячи за столом. А от кошики невеликого діаметра «на два укуси» або половинки пісочних горішків можна начиняти будь-якими салатами та паштетами!

Цього року до новорічного столу модно буде подавати половники яєць, начинені сумішшю з печінки тріски, жовтка, смаженої цибулі, кропу, лимонного соку і густого турецького йогурту. Це і смачно, і дуже корисно! Таким фаршем можна начинити й маленькі тарталетки, а з білка зробити «сніг», який приховає непривабливий вигляд начинки. Буде ще й дуже красиво!

Нежирний «Наполеон»

Компанію друзів і родичів, які стежать за фігурою, в новорічну ніч теж можна побалувати солоденьким.

Листкове тісто для коржів можна купити в магазині. А ось нескладний рецепт, як зварити легкий французький крем:

  • 1 л молока + 100 г цукру + 50 г вершкового масла + пакетик ванільного цукру змішати та довести майже до кипіння в каструлі з товстим дном;
  • поки молочна суміш нагрівається, в іншій каструлі слід добре перемішати 3 яйця з 50 г борошна (1/3 склянки);
  • гаряче молоко влити в приготовану суміш, швидко і ретельно перемішати та перелити назад у каструлю з товстим дном;
  • варити крем на середньому вогні впродовж двох хвилин, постійно помішуючи, а потім зняти з плити та поставити холонути, наприклад, на підвіконня.

Під час охолодження крем густішає, тому його потрібно періодично перемішувати. Коли спечуться коржі, дайте їм охолонути, а потім змастіть їх кремом і залиште настоятися.

Подавати «Наполеон» рекомендуємо не цілим, а нарізаним шматочками та красиво розкладеним на верхньому ярусі двоярусного блюда (внизу можна викласти свіжі фрукти). На великому столі таких тарілок повинно бути дві.

Оригінальні коктейлі до Нового року

Новорічні свята — час, коли можна і потрібно «заморочитися» з приготуванням смачних коктейлів. Класика жанру завжди в моді:

  1. «Мангеттен» — 20-25 мл сухого мартіні + 50 мл віскі + 1 кубик льоду.
  2. «Мартіні рояль» — 75 мл мартіні + 75 мл шампанського + чверть лайма (шматочок лимона) + 2 кубики льоду.
  3. «Шампань віскі» — 2 ст. л. ванільного сиропу + 50 мл віскі + 200 мл шампанського. Заздалегідь зваріть густий ванільний сироп. Перед подачею змішайте його з віскі, налийте суміш у келих і додайте шампанського (не перемішувати).
  4. «Шампань айс» — 100 мл шампанського + 100 г морозива + кілька ягід замороженої полуниці. Ягоди опустити в шампанське не розморожуючи. Морозиво викласти зверху. Пити через трубочку.
  5. «Гарячий Тодді» — 50 мл віскі + 200 мл окропу + 2 гвоздика гвоздики + паличка кориці (можна замінити дрібкою порошку) + шматочок лимона + мед на смак.

Якщо хтось із ваших гостей не вживає алкоголь, приготуйте йому смачний безалкогольний коктейль. Для цього вам знадобиться 100 мл кави, 50 г морозива, 1/3 частина банана. Заздалегідь зваріть кави з ваніллю. Перед подачею (розливом у келихи) збийте холодну каву з морозивом і розім’ятим виделкою бананом у блендері.

27 Грудня / 2020 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *