Якщо ти закохана у грузинську кухню, але хочеться скуштувати щось новеньке замість популярних харчо та хачапурі, ми зібрали кілька цікавих рецептів із гостинного Сакартвело. Приготуймо густий «зелений» суп чакапулі, ніжну курку шкмерулі та зробимо суперкорисні козинаки з сіллю на десерт.
Якщо говорити про найпопулярніший традиційний суп Грузії, то першим, звісно ж, спадає на думку харчо. Але сьогодні ми пропонуємо тобі приготувати іншу не менш поширену страву — чакапулі. Він не такий гострий і пряний, як харчо, але дуже ароматний і по-справжньому весняний. А все тому, що її готують із м’ясом (зазвичай із молодої баранини або телятини) і величезною кількістю зелені, від якої просто ложка стоїть вертикально.
У Грузії чакапулі готують до Дня Святого Георгія і на Великдень. Класичний рецепт передбачає приготування в казані на відкритому вогні, але ми пропонуємо тобі варіант, який легко можна повторити в домашніх умовах.
М’ясо промий, наріж середніми шматочками. Закинь у каструлю з товстим дном, додай 200 мл води та вари на середньому вогні близько 30-40 хвилин. Нехай м’ясо пускає сік і стає м’яким.
Коли м’ясо майже приготувалося, додай біле вино і ткемалі. Нехай уся ця справа разом провариться ще 10-15 хвилин.
Поки м’ясо томиться, наріж усю зелень. Перекладай її в каструлю і заливай водою, щоб вона покрила всі трави.
Додай дрібно нарізаний часник, посоли та поперчи до смаку. Доведи до кипіння і нехай страва потомиться ще хвилин 10-15 на слабкому вогні.
Коли все готово, подавай чакапулі гарячим, з лавашем і, за бажання, з келихом білого сухого вина.
Шкмерулі у вершковому соусі
А ось ще одна небанальна грузинська страва, в яку ти не зможеш не закохатися. Її батьківщина — грузинське село Шкмері. Село-то маленьке, а ось слава про цей рецепт розійшлася значно далі його меж. У цій м’ясній страві у вершковому соусі немає кінзи, сацебелі й пахучих традиційних спецій, але це настільки смачно і так просто готується, що важко відмовити собі в цьому задоволенні.
Інгредієнти:
філе курячого стегна (можна просто взяти цілі стегна) – 600-700 г;
Курятину промий і добре обсуши паперовим рушником. Нам важливо отримати гарну скоринку, а для цього м’ясо має бути сухим. Тепер посоли, поперчи й залиш на 10 хвилин, щоб злегка промаринувалося.
Розігрій пательню з краплею олії та обсмаж курку до гарної скоринки з двох боків — приблизно по 6-7 хвилин на кожну.
Очисти часник, дрібно наріж або видави через прес. Обсмаж на вершковому маслі на повільному вогні буквально 30 секунд, щоб не пересмажити.
Вливай у сковороду вершки. Додавай сіль і перець до смаку (можна і червоним посипати, для гостроти). Перемішай і дай покипіти 2-3 хвилини.
Тепер викладай до соусу підрум’янену курку. Накривай кришкою і залиш тушкуватися хвилин на 20.
Коли шкмерулі готовий, подавай у порційних глибоких тарілках зі щедрою порцією соусу, який обов’язково потрібно вимочувати лавашем. І доповни страву свіжими овочами — це просто ідеальне поєднання!
Хрусткі гозинаки з морською сіллю
Національний грузинський десерт, який знають у багатьох країнах, — це, звісно ж, гозинаки (хоча нам звичніша вимова «козинаки»). Карамелізовані в меді горіхи традиційно готують на Новий рік і різні свята. Але навіщо нам чекати особливих приводів, а не приготувати просто зараз? Візьмімо за основу класичний рецепт і для контрасту додамо до нього трохи морської солі. Тільки не втрачай пильність — десерт хоч суперкорисний і поживний, але калорій у ньому багато (понад 500 ккал на 100 г). 😉
Інгредієнти:
волоські горіхи (можна додати також фундук, арахіс чи кеш’ю) – 300 г;
Очищені горіхи потрібно обсмажити. Розсипаємо їх на суху пательню і смажимо на середньому вогні 5-7 хвилин до легкого золотистого відтінку. Дай їм трохи охолонути, а потім видали шкірку, щоб не гірчило, і наріж великими шматочками за допомогою ножа.
У сотейник або каструлю з товстим дном висипаємо цукор і додаємо мед. Ставимо на повільний вогонь і повільно, ніжно мішаємо, поки цукор не розчиниться. Хвилин за 5-7 суміш стане бурштиновою і почне тягнутися — ось тоді додаємо дрібку солі й одразу ж горіхи.
Усе ретельно перемішуємо в медовому сиропі. Потім викладаємо масу в плоску форму або деко, вистелене пергаментом і злегка змащене олією. Рівномірно розрівнюємо суміш — можна силіконовою лопаткою, теж змащеною олією, щоб не залипала. Висота шару — близько 1 см.
Залишаємо застигати за кімнатної температури приблизно на 10-15 хвилин, але не довше. Щойно гозинаки схопилися, але ще теплі — нарізаємо гострим ножем на ромби, квадрати або інші порційні шматочки. І ось тепер залишаємо до повного охолодження на годинку-другу. Заварюємо улюблений чай і хрустимо собі на втіху.
Надихайся й обов’язково потіш себе та своїх близьких приголомшливими стравами сонячної та щедрої Грузії. Яскраві гастрономічні емоції гарантовані!
Коментарі покищо відсутні