Душа вимагає чогось оригінальнішого на вечерю, ніж борщ і пюрешка з котлеткою? Давай сьогодні влаштуємо вечір домініканської кухні: колоритної, ароматної та сонячної, як Карибське узбережжя. Будемо надихати тебе найкращими національними стравами екзотичного острова: ситним санкочо, банановою «лазаньєю» пастелон де платанос, і приголомшливим вершково-кокосовим десертом дульсе де коко. Спойлер: голодній краще не читати. 😉
Хоч Домінікана — це тропічна країна, але густий і гарячий санкочо тут готують із постійністю, вартою заздрості. Це смачний традиційний суп з м’ясом і овочами, який дуже популярний не тільки на островах Карибського басейну, а й у північній частині Південної Америки. Одна з його фішок полягає в густому наваристому бульйоні, тож що довше тушкуються інгредієнти, то краще. Звісно, у різних регіонах санкочо сильно відрізнятиметься (наприклад, на узбережжі цю страву готують частіше з рибою), але тут ти знайдеш усереднений і адаптований рецепт, який можна повторити в домашніх умовах.
У цій страві є пара «проблемних» компонентів. Перший — це кукурудза в качані. Вона зазвичай доступна влітку. Але її можна замінити консервованою або замороженою мінікукурудзою (не в зернах, а в маленьких качанах), яку часто можна знайти в супермаркетах. Другий інгредієнт — це плантан. По суті, це ті ж банани, тільки більш крохмалисті та не солодкі. На жаль, знайти їх буває не просто. Чим замінити? Ми пропонуємо варіант із недозрілими звичайними бананами, які мають практично ті самі характеристики, але куди більш доступні.
Інгредієнти:
куряче філе – 500 г;
свинина (лопатка або шия) – 300 г;
яловичина (грудинка або шийна частина) – 300 г;
картопля або батат – 400 г;
морква – 1 шт.;
солодкий перець – 1 шт.;
кукурудза (у качані або мінікукурудза, заморожена/в банці) – 2 шт./400 г;
На сковорідці або в сотейнику розігріваємо олію і по черзі обсмажуємо нарізані порційними шматочками курку, свинину і яловичину до рум’яної скоринки. Потім злегка тушкуємо на цій же сковорідці нарізану цибулю і часник — буквально кілька хвилин на сильному вогні, постійно помішуючи.
Перекладаємо м’ясо в каструлю, в якій готуватиметься санкочо, і заливаємо сюди 2,5-3 літри води. Додаємо орегано, сіль і перець. Доводимо до кипіння, знімаємо піну і варимо на слабкому вогні 40 хвилин.
Нарізаємо моркву, картоплю або батат, болгарський перець, плантан або недостиглий банан будь-якою зручною формою, а кукурудзу — якщо ціла, то шматочками завтовшки 2-3 см, якщо в мініформаті, то цілком. Додаємо овочі в каструлю і варимо ще хвилин 30-40 – овочі мають стати м’якими, але не розвалитися.
Наприкінці видавлюємо сік 1 лайма або 0,5 лимона (2 ст.л.) і кидаємо зелень. Тримаємо на вогні ще хвилини 3-5 і вимикаємо.
Можна залишити суп трохи настоятися, а можна наминати відразу. Розливаючи страву по глибоких тарілках, не забувай захопити все смачненьке: і м’ясо, і овочі, і шматочки кукурудзи. За бажанням прикрась зеленню і часточкою лайма/лимона.
Пастелон де платанос: лазанья по-домініканськи
Цей рецепт — класична м’ясна страва, яку дуже люблять у Домінікані та на Карибських островах. Усе тому, що пастелон де платанос — дуже ситний і ним запросто можна нагодувати велику компанію. По суті, це лазанья/запіканка з фаршем і сиром з пюре з плантанів замість шарів тіста, картоплі або макаронів. І плантани для нас уже не проблема — ми знаємо як трохи схитрувати та замінити їх зеленими бананами. 🙃
Зелені банани очищаємо і проварюємо в підсоленій воді до м’якості, хвилин 15. Після варіння розімни їх у пюре разом із м’яким вершковим маслом.
На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо дрібно нарізану цибулю, часник і перець. Додаємо фарш і гарненько обсмажуємо, помішуючи, щоб начинка не була грудочками. Вливаємо томатну пасту, і на цьому ж етапі кладемо спеції — сіль, перець і орегано. За бажанням можна додати нарізані оливки. Тушкуємо 10-15 хвилин до повної готовності.
Форму для запікання злегка змащуємо олією. Викладаємо половину бананового пюре — це буде нижній шар. Розрівнюємо лопаткою. Потім — увесь м’ясний соус і приблизно третину тертого сиру. За ним — пюре, що залишилося, і щедру порцію сиру (десь приблизно 120-130 г).
Відправляємо все в розігріту до 180°C духовку на 20 хвилин. Сир має розплавитися і зарум’янитися, а кухня — наповнюватися божественними ароматами. Будь упевнена — кликати до столу не доведеться нікого, всі й так будуть метушитися на кухні та питати: «А коли буде готово?» 😁
Дульсе де коко — домашній «баунті»
Яким десертом завершити цю прекрасну вечерю? Пропонуємо обійтися без довгої випічки й вкотре зелених бананів 🤭, і приготувати кокосові цукерки, які на смак нагадають улюблений «Bounty». У класичному рецепті використовується м’якуш справжнього кокоса, але, щоб спростити завдання, замінімо її стружкою.
Розігріваємо духову шафу до 180°C і готуємо форму для випікання, змастивши її невеликою кількістю рослинної олії (в ідеалі — кокосової).
У мисці змішуємо всі інгредієнти — стружку, жовтки, цукор і згущене молоко, вершки, дрібку солі та борошно. Гарненько перемішуємо до однорідності, перекладаємо у форму і готуємо близько 30 хвилин. Маса має стати більш густою.
Дістаємо форму з духовки й залишаємо до повного охолодження. Нарізаємо на порційні цукерки та подаємо. Якщо хочеш надати більшої схожості з популярним батончиком, розтопи плитку шоколаду на водяній бані або в мікрохвильовці, занур у нього кожен шматочок і дай застигнути. Але і без нього цукерки будуть прекрасним завершенням екзотичного вечора.
Домініканська кухня — це чудовий спосіб урізноманітнити своє меню без необхідності вишукувати екзотичні компоненти. Так, на деякі хитрощі доведеться піти, але це не завадить вловити вайб сонячних Карибських островів. Надихайся і влаштуй класний вечір для себе та коханих із незвичайними частуваннями. 🤗
Коментарі покищо відсутні