Що таке інтуїтивне харчування і як за його допомогою схуднути

Інтуїтивне харчування — філософія, котра передбачає, що ви — ваш кращий дієтолог і можете підбирати його відповідно до самопочуття та сигналів голоду. А оскільки ви найкращий експерт з харчування для себе ж, значить, не існує жодних суворих правил, згідно з якими ви маєте харчуватися.

Суть інтуїтивного харчування

Основна ідея проста: ви їсте, коли голодні і зупиняєтеся, коли ситі. Не потрібно рахувати калорії, однак є деякі правила, яких потрібно дотримуватися.

Цікаво по темі: Як швидко схуднути до 8 березня: експрес-дієти на весну

Плюси та мінуси інтуїтивного харчування

Дієта, заснована на інтуїтивній поведінці, має привабливі сторони, завдяки яким безліч людей пробують цей стиль харчування. На відміну від підрахунку калорій або жорстких обмежувальних дієт, вона заохочує свободу і різноманітність. Продукти не діляться на “погані” та “хороші”. Ви вчитеся розрізняти те, як їжа впливає на ваш організм, слідувати сигналам голоду й насичення та вживати їжу усвідомлено. Система інтуїтивного харчування може принести хороші результати для психологічного й фізичного здоров’я: знизити тривожність, поліпшити рівень холестерину і кров’яний тиск. Однак вона не обов’язково допоможе вам знизити вагу.

8 принципів інтуїтивного харчування

В основу цієї системи покладено кілька принципів.

1. Відсутність контролю за харчуванням

Інтуїтивне харчування не передбачає жорсткого контролю та обмежень. Слід відмовитися від так званого дієтичного мислення — уявлення про те, що існує певний раціон, який підходить вам. Інтуїтивне харчування — деяким чином антидієта, оскільки в цій системі немає єдиного раціону або плану харчування.

2. Отримання задоволення від їжі

Насолоджуючись їжею, ви можете помітити, що наїдаєтеся меншими кількостями. Крім того, харчування, яке приносить приємні емоції, простіше підтримувати протягом тривалого часу.

3. Концентруйтеся на їжі, на своїх відчуттях

Пам’ятайте, що немає поганої або хорошої їжі, а ви не погані й не хороші через те, що ви їсте. Довіряйте своїм судженням щодо того, що їсти, а що ні.

Їжа, яку ви їсте, повинна не просто бути смачною та приносити задоволення. Під час і після її вживання ви маєте відчувати смакове задоволення та комфорт. Вам підходить будь-яка їжа, яка підтримує ваші здоров’я та хороший обмін речовин.

4. Контроль почуття насичення

Прислухайтеся до почуття помірного насичення, щоб запобігати переїданню. Під час їжі звертайте увагу на смак страв, голод і ситість.

5. Зміна ставлення до їжі

Позбавтеся від звички ділити їжу на те, що слід їсти і що не слід. Їжа — не єдине задоволення і не спосіб зняття стресу. Якщо ви розумієте, що надто фокусуєтесь на їжі, пробуйте шукати інші шляхи для ментального розвантаження: фізичну активність, зустрічі з друзями, час наодинці з собою.

6. Прийняття свого тіла

Зосередьтеся на тому, яке ваше тіло прекрасне і як воно чудово функціонує, а не на тому, скільки ви важите.

7. Спорт у задоволення

Шукайте способи активності, які приносять вам задоволення. Змістіть фокус зі зниження ваги на відчуття енергії й життєвої сили.

8. Готовність помилятися

Інтуїтивна дієта передбачає, що ви прекрасно відчуваєте своє тіло, розумієте свої бажання та вмієте вчасно зупинятися, щоб не переїдати. Набуття цих навичок може потребувати часу. Будьте готові, що спочатку ви робитимете помилки й не зупиняйтеся на шляху до поставленої мети.

Як почати дотримуватися інтуїтивної дієти

Якщо ви вважаєте, що вам може бути корисним інтуїтивне харчування, є способи почати його дотримуватися. Перш за все, спробуйте спокійно, без оцінювання, поставитися до того, як саме і чому ви їсте. Чи відчуваєте ви фізичний голод, коли приймаєте їжу? Або це більше схоже на емоційний голод — нудьгу, стрес чи несвідоме заїдання?

Спробуйте відстежувати свій голод за шкалою від одного до десяти, де один — сильний голод, і десять — сильна ситість. Намагайтеся починати прийом їжі тоді, коли ви відчуваєте невеликий голод, а закінчувати — на невеликій ситості. Тобто бути ближче до середини шкали.

Вода також має значення: дуже часто сигнали спраги сприймаються як голод. Подбайте про вживання достатньої кількості рідини, щоб не переїдати. Вам може допомогти книга про інтуїтивне харчування. Ця книга, написана Евелін Триболіт і Еліз Реш, стала бестселером, що зробив інтуїтивне харчування мейнстрімом. Вперше вона була опублікована в 1995 році, але залишається популярною і до цього дня.

Висновки

Інтуїтивне харчування — система, при якій основний компас правильності вашої харчової поведінки — ваші самовідчуття. Спираючись на почуття голоду та ситості, а також комфорт, який приносить їжа, ви можете підбирати собі відповідні продукти. Ця дієта може мати переваги для вас, якщо ви будете уважно прислухатися до себе та намагатися не допускати сильного голоду та переїдання. Однак на старті на вас можуть чекати труднощі: без сформованої звички обмежувати себе від умовно шкідливих продуктів може виявитися складно. Не здавайтеся відразу: на вироблення нових навичок потрібен час. У вас все вийде, якщо ви змістите фокус з оцінювання себе й так званого дієтичного мислення на свої відчуття.

9 Лютого / 2021 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті