Шість простих рецептів популярних коктейлів 

Коктейлі – королі літніх посиденьок. Воно й не дивно! Поєднання кислинки й солодких ноток,  грайливі бульбашки ігристого чи содової, ніжна пухнаста пінка й прохолодна льодяна крихта – простір для експериментів безмежний. 

Час читання: 2 хвилини та соковите яблуко 🍏

статья доступна на русском языке

У цій статті на тебе чекає шість простих і популярних рецептів коктейлів. Тож головне питання: який з них сьогодні більше співзвучний з твоїми смаками та настроєм?

Рецепти коктейлів

Б-52 – палкий та рішучий шот

Шоти – це короткі коктейлі, які зазвичай цікаво виглядають завдяки тому, що компоненти додаються солями. Чіткі лінії або химерні візерунки – вибирати тобі. Але точно будь готовою до відчутного ефекту, бо часто шоти базуються на міцних напоях!

Коктейль Б-52

Одним з найвідоміших шотів є Б-52 (B-52). Напевно тому, що багатьом подобається, як воно горить.🙂 Нижче розповімо його класичний рецепт, але в барах можеш зустріти й інші варіанти, зокрема Б-53 з самбукою або абсентом. 

Для коктейлю Б-52 тобі потрібно: 

  • кавовий лікер Калуа – 20 мл; 
  • вершковий лікер Бейліс – 20 мл; 
  • апельсиновий лікер Куантро – 20 мл. 

Як приготувати коктейль:

  1. Підготуй високу рюмку з гладенькими стінками. 
  2. Всі складові налий в неї пошарово. У цьому тобі допоможе барна ложка або ніж, якщо не маєш такої. 
  3. Важливо, щоб перед вживанням шари коктейлю не перемішувались, чітко зберігали свої межі. 
  4. Перед тим, як пити, підпали верхній шар.
  5. Візьми соломинку та через неї випий шот (починай з нижнього шару). 

Вишуканий Whiskey Sour

Сауери (Sour) – цікаві коктейлі, яки відносять до категорії кислих. Але останнім часом є кілька підходів до їх створення. Одні бармени класично залишають акцент на кислуватих нотах, інші шукають вдалий баланс між солодістю та кислинкою. У складі традиційно поєднується алкогольна основа, цукровий сироп та лимонний сік, а також популярним стало додавання яєчної пінки. 

Whiskey Sour (Віски Сауер)

Whiskey Sour (Віски Сауер) – один з класичних варіантів цього типу коктейлів. Тож пропонуємо навчитися його робити вдома. 

Для коктейлю Whiskey Sour (Виски Сауер) тобі треба:

  • бурбон або віскі – 45 мл;
  • лимонний сік – 30 мл;
  • цукровий сироп -15 мл;
  • яєчний білок (з перепелиного яйця) – за бажанням. 

Як приготувати коктейль: 

  1. Всі компоненти взбий у шейкері. 
  2. Потім додай кубики льоду, щоб охолодити суміш, та ще раз ретельно взбий. 
  3. Перелий у стакан “олд-фешн”. Пінка має опинитися зверху й густо вкрити напій. 
  4. Прикрасити напій можна коктейльною вишнею або цитрусовою цедрою. 

Цікаво на тему: 5 холодних напоїв на основі кави

М’ятний джулеп (Mint julep) – свіжість у бокалі

Джулепи – це класична варіація лонґ дрінку, особливою фішкою якого є м’ята та подріблений лід. Влітку їх можна улізноманітнити додаванням фруктів або ж ігристих вин. 

Коктейль М’ятний джулеп (Mint julep)

М’ятний джулеп (Mint julep) – одна з найпопулярніших варіацій цього різновиду коктейлів. Він чудово підійде для довгих розмов у літні спекотні вечори. 

Для коктейлю Mint julep тобі потрібно:

  • бурбон (віскі) – 60 мл;
  • негазована вода – 15 мл;
  • свіжа м’ята;
  • цукрова пудра – 10 гр.

Як приготувати коктейль: 

  1. У спеціальний стакан для змішування поклади м’яту та цукрову пудру.
  2. Додай води та злегка розтовчи листя м’яти. Залиши хвилин на 5-7, щоб розкрився аромат.
  3. Насип подріблений лід.
  4. Акуратно влий бурбон та перемішай компоненти спеціальною високою ложкою.
  5. Перелий у бокал для подачі, за потреби додай ще льоду.  

 

Безтурботний Мохіто (Mojito) – кубинська класика

Складно назвати більш відомий коктейль, що однаково популярний як в алкогольному, так і в безалкогольному варіанті. Білий ром, тростинний цукор та багато-багато м’яти – ось його основні складові. А далі – простір для експериментів з пропорціями та додатковими акцентами смаку.

Коктейль Мохіто (Mojito)

Для коктейлю Мохіто тобі потрібно:

  • білий ром – 50 мл;
  • тростинний цукор або цукровий сироп;
  • содова – 100 мл;
  • лайм;
  • свіжа м’ята.

Як приготувати коктейль: 

  1. Додай у стакан сік лайму, цукор (або цукровий сироп) та листя м’яти, ретельно все це розтовчи. Але листочки при цьому не мають перетворитися на кашу, важливо просто вивільнити ефірні олії.
  2. Влий ром та дай час цукру розчинитися у ньому. Якщо готуєш безалкогольну версію, пропусти цей етап. Замість нього можеш додати полуничне пюре або сироп, щоб отримати смачний полуничний Мохіто.
  3. Наступними поклади у стакан лід ( можна як крихту, так і кубики) та газовану воду або содову. 
  4. Поки насолоджуєшся виглядом бульбашок, прикрась напій шматочками лайму та гілочками м’яти. 

Цікаво на тему: Як приготувати дієтичне морозиво: 5 простих рецептів

Jack Rose – спокусливий дейзі-коктейль

Дейзі (Daisy) – це різновид коктейлів, в склад яких входить алкоголь, сироп/лікер червоного кольору (найчастіше – Гренадин), лимонний сік та цукор, й газований напій (содова або мінеральна вода). Прикрасити його можна цитрусовою цедрою, апельсиновими слайсами або десертними вишеньками.

Коктейль Джек Роуз (Jack Rose)

Один з популярніших коктейлів таково типу – Джек Роуз (Jack Rose). Він чудово доповнить дівич-вечір чи просто спонтанну зустріч з подругами. 

Для коктейлю Джек Роуз тобі потрібно:

  • кальвадос – 60 мл;
  • сироп гренадин – 20 мл;
  • сік лайму або лимону – 30 мл;
  • лимонна або апельсинова цедра – 1 шт. 

Як приготувати коктейль: 

  1. У шейкері змішай сік лайму/лимону (бажано свіжий), гренадин та кальвадос. Якщо не маєш спеціальної барної посуди, може стати у нагоді високий стакан або банка з кришкою.
  2. Додай до суміші лід, гарненько збий, щоб всі компоненти ретельно перемішались. 
  3. Перед тим, як наливати коктейль, бокал бажано охолодити. 
  4. Через сітечко перелий напій у бокал. Слідкуй, щоб у нього не потрапив зайвий лід.
  5. Прикрась лимонною або апельсиновою цедрою.

French 75  – грайливі бульбашки фіззу

Фізз – це коктейлі “з бульбашками”, недарма назва походить від англійського “to fizz”. Впізнати ці напої легко по двом компонентам: содовій та кислому соку. Алкоголь може використовуватись різний, одним з найрозповсюдженіших та відомих став джин. 

Коктейль French 75

Є декілька відомих варіацій цього коктейлю, тож звернемо твою увагу на цікавий та смачний French 75

Для коктейлю French 75 тобі треба:

  • джин — 30 мл;
  • лимонний сік — 15 мл;
  • цукровий сироп — 15 мл;
  • ігристе вино — 60-90 мл.

Як приготувати коктейль:

  1. Джин, сік та сироп змішай у шейкері з льдом для охолодження.
  2. Перелий суміш у високий келих.
  3. Долий ігристого, щоб заповнити решту простору. 
  4. Прикрась цитрусовою цедрою.

Як бачиш, приготування коктейлів – це алхімія, яку ти цілком можеш опанувати в домашніх умовах. Ми навели приклади популярних пропорцій, але ти завжди можеш поекспериментувати, щоб створити саме те поєднання, яке найбільше смакуватиме. Змінюй співвідношення алкоголю й сиропів/лікерів, додавай цікаві фішки візуальної подачі і головне – завжди прислухайся до того, що смакує саме тобі!

Читайте також:

19 Липня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *