Як фази менструального циклу впливають на настрій і самопочуття

Ти стала більш дратівливою, помічаєш, як поступово наростає внутрішнє напруження, емоції виходять з-під контролю, настрій змінюється в долі секунди – скоро почнеться менструація. Представниці прекрасної половини помічають це за собою і нічого не можуть вдіяти. Чому так відбувається? Усе просто – зміна рівня гормонів у різні фази менструального циклу може впливати на настрій і самопочуття загалом. То що ж, виходить, нами керують гормони? Поговорімо про це. 😉

Час читання: 3 хвилини та матча 🍵

статья доступна на русском языке

Що відбувається в організмі в різні фази менструального циклу

Що відбувається в організмі в різні фази менструального циклу

Менструальний цикл – це регулярний і природний процес, що протікає в організмі жінок репродуктивного віку. Як правило, він триває 21-35 днів і складається з чотирьох фаз (деякі джерела відзначають тільки три фази, без менструальної):

  1. Менструальна.
  2. Фолікулярна.
  3. Овуляторна.
  4. Лютеїнова.

Протягом усього менструального циклу організм активно готується до настання вагітності. Весь цей біологічний процес регулюється двома основними жіночими статевими гормонами: естрогеном і прогестероном. У кожній фазі циклу їхній рівень змінюється, що безпосередньо позначається на настрої та емоційному стані. А тепер про це трохи докладніше.

Цікаво на тему: Збій системи: що робити в разі гормонального дисбалансу

Менструальна фаза

Менструальна фаза

З неї починається весь менструальний цикл. Триває ця фаза в середньому від трьох до семи днів. У цей період рівень естрогену і прогестерону знижується, викликаючи перепади настрою, дратівливість, втому і моральну пригніченість. Також на цьому тлі нерідко спостерігаються підвищення апетиту, здуття живота, набряклість, болючість грудей, спазми, які теж впливають на загальне самопочуття.

Шукай EVA Blog в Instagram

Фолікулярна фаза

Фолікулярна фаза

Вона починається практично одночасно з менструальною і триває до 14 днів. Протягом цього часу рівні фолікулостимулюючого гормону й естрогену починають зростати, оскільки вони необхідні для розвитку фолікула, що містить яйцеклітину. Крім цього, ця парочка працює над потовщенням слизової оболонки матки, щоб підготувати її до імплантації заплідненої яйцеклітини (у разі настання вагітності).

Під час фолікулярної фази нормалізується настрій, підвищується рівень енергії, симптоми ПМС перестають вас турбувати. Це все відбувається завдяки естрогену. Цей стероїдний жіночий гормон безпосередньо впливає на серотонінергічну, дофамінергічну, норадренергічну і холінергічну системи, кожна з яких відповідає за ваш настрій. У міру збільшення його концентрації в організмі підвищується рівень серотоніну і дофаміну, які відповідальні за почуття радості та задоволення. Також естроген може пригнічувати дію гормону стресу (кортизолу та адреналіну), що спричиняють тривожність і нервове напруження.

Цікаво на тему: Продукти для здорового харчування: основні поради

Овуляторна фаза

Овуляторна фаза

Овуляція – це найкоротша фаза менструального циклу, яка настає на 14-16 день і триває приблизно 1-2 дні. Рівень естрогену в цей період досягає свого піку, через що у жінок часто підвищується лібідо, оскільки організм готується до зачаття дитини. У цій фазі теж можуть спостерігатися перепади настрою, які тривають недовго і через кілька днів перестануть вас турбувати. Відбувається це через короткочасне зниження концентрації естрогену.

Лютеїнова фаза

Лютеїнова фаза

Після овуляції настає лютеїнова фаза, в період якої формується жовте (лютеїнове) тіло. Це залоза внутрішньої секреції, яка виникає тимчасово і циклічно. Вона починає виробляти прогестерон (секреторна фаза), який досягає свого піка на 21-22 день циклу. Цей гормон допомагає матці підготуватися до вагітності. У міру підвищення рівня прогестерону ви будете спочатку почуватися розслабленою і спокійною.

Ближче до початку критичних днів ситуація змінюватиметься, оскільки в гру вступає ще один гормон – хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ). Він починає активно вироблятися в разі настання вагітності та підтримує синтез прогестерону жовтим тілом. Якщо зачаття не відбулося, жовте тіло руйнується, а разом з ним припиняється вироблення прогестерону і падає рівень естрогену. Тут ваш настрій, ніби на американських гірках, – то піднімається, то падає. З’являється дратівливість, тривожність, втома, а разом із ними можуть дати про себе знати перші симптоми ПМС.

Цікаво на тему: 8 причин затримки місячних крім вагітності

Попри те, що протягом усього менструального циклу гормони справді можуть впливати на ваш настрій і самопочуття, ви завжди можете взяти це під свій контроль. Як це зробити? Зараз розповім.

Беремо контроль над емоціями та настроєм протягом усього менструального циклу

Насправді нічого надприродного робити не доведеться. Важливо лише трішки більше уваги приділяти собі та своєму здоров’ю. EVA Blog підготував кілька рекомендацій, які допоможуть почуватися чудово, ви відразу ж помітите, як перестанете звертати увагу на зовнішні подразники тощо.

Беремо контроль над емоціями та настроєм протягом усього менструального циклу

  1. Більше відпочивайте та висипайтеся. Дуже важливо відновлювати сили після важкого робочого дня або навчання. Сильна втома безпосередньо позначається на настрої та здоров’ї, оскільки організм відразу ж реагує на це. Він починає синтезувати кортизол, який викликає дратівливість, апатію і навіть депресію. Цей гормон виробляється не тільки внаслідок реакції на стрес, а й через тривожні думки, внутрішнє напруження, недосипання. Тому дуже важливо налагодити режим сну і робити невеликі перерви під час роботи. Таке перезавантаження дуже важливе для організму.
  2. Харчуйтеся правильно. Смачна їжа приносить задоволення і піднімає настрій. Ні, мова зараз йде не про солодощі, хоча… Завжди можна приготувати що-небудь смачненьке і корисне. Включайте в раціон більше фруктів, овочів, корисних жирів, білка, клітковину, щоб отримувати необхідну кількість поживних речовин, які регулюють роботу гормональної системи.
  3. Займіться йогою або пілатесом. Це чудовий спосіб відволіктися від проблем, відпустити тривожні думки, розслабитися й отримати заряд енергії. До того ж навіть невелика фізична активність допомагає боротися зі стресом і депресією, активізує вироблення таких гормонів, як дофамін і ендорфіни, що покращують настрій і самопочуття. Якщо вам не подобається йога чи пілатес, обирайте те, що до душі. Будь-який вид фізичної активності піде на користь.
  4. Не відмовляйтеся від піших прогулянок. Коли погода дозволяє, обов’язково пройдіться парком, сквером або найближчими вулицями. Ви помітите, як одразу наповнитеся енергією, перемкнете увагу та зможете отримати неймовірне задоволення від прогулянки. Послухайте улюблену музику або подкаст, почитайте книжку на лавочці. Це так розслабляє і допомагає нормалізувати психологічний стан.
  5. Більше проводьте часу з друзями та близькими. Що може бути краще за живе спілкування? Діліться своїми переживаннями, позитивними емоціями, заряджайте одне одного позитивом і відволікайтеся від поточних проблем.

Цікаво на тему: 7 ідей, як цікаво провести вихідні в місті

Знаючи, що відбувається в жіночому організмі в різні фази менструального циклу і розуміючи, як можна стабілізувати свій емоційний стан, ви не зіткнетеся з сильними перепадами настрою і зможете поліпшити своє самопочуття. А як ви боретеся з цим станом? Поділіться в коментарях.

Читайте також:

6 Листопада / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті