8 причин затримки місячних крім вагітності

Затримка менструації – досить поширене явище, з яким стикаються багато дівчат і жінок у різному віці. Основна причина відсутності критичних днів – вагітність, проте крім неї є ще безліч факторів, що впливають на цикл. Тому, якщо “гості на червоній машині” не приїжджають вчасно, потрібно розуміти, з чим це пов’язано, оскільки іноді затримка може сигналізувати про збій у роботі організму. Пропонуємо поговорити про це трохи детальніше. 

Час читання: 3 хвилини та чашечка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Допустима затримка місячних

Допустима затримка місячних

Було б чудово, аби організм завжди працював як годинник. Але, на жаль, шкідливі звички, різка зміна маси тіла, стрес, різні захворювання можуть позначитися на його роботі. Те ж саме стосується і менструального циклу. У нормі він становить від 28 до 38 днів (від першого дня однієї менструації до першого дня наступної). Невеликі відхилення є нормою, але тільки в тому разі, коли затримка не перевищує 5-7 днів.

Якщо менструація постійно затримується або не настає зовсім, слід негайно звернутися до лікаря.

Основні причини порушення менструального циклу

Основні причини порушення менструального циклу

Жіночий організм влаштований дуже тонко і, напевно, вам не раз доводилося в цьому переконуватися. Він гостро реагує на безліч різних внутрішніх і зовнішніх чинників і, мабуть, перше, на чому це найчастіше позначається – менструальний цикл.  Давайте ж ближче дізнаємося про ті самі причини, які можуть викликати затримку (не враховуючи вагітність).

Стрес

Стрес

Варто тільки перенервувати, як одразу ж місячні не починаються вчасно. Але тут важливо розуміти, що стрес має бути досить сильним або хронічним, якщо у вас просто був поганий день, змін у циклі не буде.

Коли рівень стресу (фізичного або психологічного) досягає своїх пікових показників, організм починає активно виробляти гонадотропін-рилізинг-гормону (ГнРГ), який пригнічує репродуктивну функцію, внаслідок чого критичні дні можуть затриматися або не настати.

Про те, як прискорити менструацію в разі затримки ми писали тут.

Різка зміна маси тіла

Різка зміна маси тіла

Сюди можна віднести як ожиріння, так і схуднення. У будь-якому з випадків організм зазнає стресу.

Під час набору ваги досить часто порушується баланс жіночих гормонів – естрогену і прогестерону. Тому люди, які страждають від надмірної ваги, часто стикаються із затримкою менструації й проблемами з фертильністю.

При зниженні ваги також можуть спостерігатися зміни в менструальному циклі. Річ у тім, що відсутність жирової тканини та інших важливих поживних речовин не дають організму можливість виробляти жіночі гормони в потрібній кількості, що призводить до тривалої затримки або припинення менструацій.

Цікаво на тему: Продукти для здорового харчування: основні поради

Високоінтенсивні тренування

Високоінтенсивні тренування

Не поспішайте з висновками, прочитавши заголовок. Регулярні заняття спортом не можуть вплинути на цикл, тут ідеться про щоденні високоінтенсивні заняття по кілька годин на день. Так, є спортсмени, які займаються в подібному режимі.

Оскільки ендокринна система контролює практично всі процеси, що протікають в організмі, в період екстремальних занять спортом відбувається невеликий збій у її роботі. Під час активності спалюється велика кількість калорій, викидається в кров більше гормонів, що і призводить до затримки “гостей на червоній машині”.

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ)

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ)

Гінекологічні захворювання досить часто є причиною зміни менструального циклу. СПКЯ є наслідком гормонального збою, внаслідок якого у жінок виробляється більше чоловічих гормонів. У разі кісти яєчника досить часто можна спостерігати нерегулярну менструацію, її відсутність й навіть безпліддя.

Шукай EVA Blog в Instagram

Пременопауза/менопауза

Пременопауза/менопауза

Спочатку пропонуємо розібратися в термінах.

Пременопауза – це природний процес гормональної перебудови в організмі жінки, який характеризується поступовим зниженням функцій яєчників. У цей період з’являються нерегулярні менструації. Інтервал між критичними днями збільшується, іноді вони протягом місяця так і не починаються.

Менопауза (клімакс) – це період закінчення репродуктивного віку. Характеризується він повною відсутністю менструацій.

Ці зміни в жіночому організмі починаються приблизно в 45 років. Тому, якщо в цьому віці часті затримки є нормою.

Цікаво на тему: Менопауза і клімакс: що варто знати

Гострі захворювання

Гострі захворювання

На жаль, різні гострі захворювання теж можуть позначитися на циклі. Наприклад, висока температура, пневмонія, захворювання нирок можуть стати причиною швидкої втрати ваги, дефіциту поживних речовин і, як наслідок, збоїв у роботі ендокринної системи. Це нормальна реакція організму, але в такій ситуації йдеться більше про нетривалу затримку. Після одужання цикл нормалізується.

Медикаменти

Медикаменти

Існує низка медичних препаратів, здатних вплинути на менструацію. До них належать протизаплідні, засоби екстреної контрацепції, антидепресанти, нейролептики, гормональні медикаменти тощо.

Обов’язково повідомте свого гінеколога, що приймаєте ті чи інші препарати, можливо, саме вони й стали причиною нерегулярних місячних.

Захворювання щитоподібної залози

Захворювання щитоподібної залози

Щитоподібна залоза безпосередньо впливає на репродуктивну функцію (менструальний цикл і овуляцію). При гіпо- і гіпертиреозу можуть спостерігатися рідкісні менструації та їх відсутність. Ці захворювання є досить поширеними, тому так важливо регулярно перевіряти щитоподібну залозу.

Якщо ви зіткнулися із затримкою або відсутністю місячних, не поспішайте ставити самі собі діагноз, а тим більше шукати розв’язання проблеми в інтернеті. Запишіться на прийом до лікаря і не відтягуйте цей момент. Адже що раніше ви знайдете причину збою менструального циклу, то швидше розпрощаєтеся з її наслідками.

Читайте також:

16 Серпня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Що таке ОКР і чим воно небезпечне
18 Вересня / 2023 Жіноче здоров'я
0-Чи-можна-завагітніти-під-час-місячних
22 Січня / 2024 Жіноче здоров'я