Цвіте та пахне: сезон алергій

Усі ми так сильно радіємо приходу теплого сезону! Нарешті сонечко стало теплим та яскравим, пташки співають голосно й весело, усе зеленіє і розквітає навкруги! Втім не кожній людині період цвітіння приносить велику радість, адже, разом із ним розпочинається такий неприємний сезон алергій. Сьогодні поговоримо про весняну алергію: чому вона розпочинається, чим проявляється та як з нею боротись.

Причини весняної алергії

За даними статистики біля 30-40% населення планети страждають від різноманітних алергічних реакцій. Збудників цього захворювання існує безліч, а основними з них називають шерсть тварин, плісняву та пилок квітучих рослин. Алергічні реакції у різних людей проявляються по-різному: декого впродовж цілого року непокоять проблеми з диханням та шкірою, інші ж починають погано себе почувати лише з приходом весни.

Весняна алергія має свою наукову назву – поліноз (від латинського слова «полін» – пилок). Перші її симптоми можуть з’явитись вже в середині квітня, коли починають розпускатись берези, клени, ясені, вільха. До списку алергенів входять біля сотні рослин, і чим дрібнішим є їх пилок, тим більш шкідливими вони вважаються.

До основних причин появи весняної алергії фахівці відносять:

  • знижений імунітет;
  • неправильне харчування;
  • низький рівень стресостійкості;
  • спадковість.

Що стосується останнього пункту, в його випадку поліноз зазвичай проявляється, починаючи з сьомого року життя. Найбільш схильними до алергічних реакцій вважаються жителі мегаполісів. Це пов’язано з поганою екологічною обстановкою через токсичні викиди промислових підприємств та підвищену запиленість місцевості.

Як проявляється поліноз

Серед основних симптомів виділяють: легкий нежить, шкіряні висипання і інколи, навіть, напади бронхіальної астми. У більшості випадків, весняну алергію діагностують через алергічний риніт та кон’юнктивіт.

Цікавим є той факт, що приблизно п’ята частина алергіків навіть не підозрюють в себе наявність полінозу. Найчастіше це пов’язано із тим, що симптоми даного захворювання є дуже схожими з проявами звичайної простуди. Втім, уважно прислухавшись до свого організму, відрізнити ці недуги все ж можливо, і ось вони – основні відмінності алергії від ОРЗ:

  • відсутність підвищеної температури тіла;
  • часте, багаторазове чхання;
  • рідкі, прозорі виділення з носової порожнини;
  • свербіж у носі, горлі, вухах та ротовій порожнині.

Симптоми полінозу стають яскравішими, коли на вулиці сухо та вітряно, а під час дощу слабшають. Ознаки ОРЗ тривають лише декілька днів, у той час як прояви алергії зберігаються протягом досить довгого часу. Якщо у Вас виникають труднощі у визначенні хвороби, обов’язково зверніться до лікаря!

Особливості лікування алергії

Найкраща порада – це змінити місце проживання на період алергії. Звісно, зробити так досить проблематично, тож єдиний вихід – лікувати поліноз. Терапія зазвичай назначається суто індивідуальна, проте є й загальні моменти:

Профілактична імунотерапія – найбільш дієвий метод лікування полінозу. Її сенс полягає у тому, що протягом певного часу в організм людини вводяться невеличкі дози алергену, що врешті має призвести до формування імунітету.

Наступний спосіб – вжиття заходів, що захищають людину саме у період цвітіння. Сюди відносять: носіння сонцезахисних окулярів, використання спеціальних очищувачів повітря, оснащення домашніх вікон дрібними сітками.

Не треба забувати і про медикаментозну терапію. Антигістамінні препарати полегшують симптоми алергії та роблять життя алергіків у період цвітіння більш вільним.

Чи можливо запобігти появі алергічної реакції?

Алергіки зі стажем мають бути готовими до весняного сезону. Підвищення імунітету та корисне харчування – це терапевтичні засоби, які можна використовувати цілий рік. Разом із тим, людина із полінозом повинна знати усі засоби безпеки. Наприклад, не бувати надворі, коли сильний вітер або пекуче сонце. Для прогулянок краще обирати вологу погоду: обов’язково виходьте на вулицю після весняного дощу, коли повітря свіже та приємне, а пилок прибитий донизу краплями води. Врешті решт, якщо уникати неблагополучних погодних умов ніяк не виходить, використовуйте захисну пов’язку.

Окрім цих рекомендацій, спеціалісти радять наступне:

  • дівчатам намагатись використовувати якомога менше декоративної косметики у період цвітіння;
  • частіше купати домашніх улюбленців та вичищати їх домівки;
  • обов’язково щодня приймати душ, який допоможе змити пилок з тіла;
  • не сушити випрані речі на відкритому повітрі.

Якщо Ви помітили у себе або у когось зі своєї родини симптоми весняної алергії – скоріше зверніться до спеціаліста. Нелікування такої банальної недуги, як поліноз, може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, таких як гастрит, міокардит та зниження імунітету. Тож, не гайте часу, особливо, якщо безпричинні прояви ОРЗ затягнулись у Вашої дитини. А ми, як завжди, бажаємо Вам найміцнішого здоров’я! Зустрічайте теплий сезон з посмішкою та гарним настроєм!

16 Травня / 2018 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті