Не червоніючи: підбірка дитячих книг «про це»

Коли діти дорослішають, у них з’являється безліч питань, відповіді на які вони шукають у батьків. Причому з віком питання стають зовсім «незручними», і часто батьки не готові розповісти дитині правду і доступно пояснити все, що хоче знати малюк.

На щастя, сьогодні існує безліч книг, які цікаво і доступно розповідають про ті процеси, що відбуваються в людському організмі. Вони розраховані на різну вікову категорію, тому теми в них підібрані для певного віку. Але перш ніж давати видання про сексуальну грамотність дитині, прочитайте його. Так ви зможете визначити, чи дійсно книга підходить вашому малюкові.

Книги для найменших (від 2-х років)

У віці двох років діти вже починають цікавитися, звідки вони з’явилися. Краще відповідати дітям правду, але подати її треба правильно. Ці книги допоможуть батькам доступно пояснити дитині цей та інші процеси, які відбуваються в людському організмі.

Анна Герцог, Жоель Турлоніас «Не в капусті й не лелека»

Ця книга — одне з найкращих видань для найменших, в якому можна знайти відповіді на поширені питання. У книзі розповідається про матку, в якій розвивається дитина, смак навколоплідних вод і чому дитина не може потонути в них. Також автори спрощено пояснюють, що таке секс і як відбувається зачаття, розповідають про відмінності між близнюками та двійнятами. Тема пологів не розглядається.

Книга містить яскраві ілюстрації, які малюки з цікавістю розглядатимуть. Проте вона здатна задовольнити інтереси лише найменших діток.

Цитати з книги:

  • «Починаючи з п’ятого місяця вагітності, мама вже може відчувати свою дитину. Спочатку поштовхи нагадують гикавку чи бурчання в животі. Поштовхи трапляються часто, адже малюк активно вовтузиться».
  • «У дівчаток матка за розміром нагадує маленьку водяну бомбочку чи сливу, в жінок — невелику грушу. Матка розташована одразу за сечовим міхуром і частково тисне на нього зверху, тому жінкам, що носять в животику дитину, частіше хочеться в туалет».

Рут Мартін, Аллан Сандерс «Моє дивовижне тіло»

Автори цієї книги дуже просто розкривають такі питання, як-от про появу дітей, процес травлення, випорожнення та інші. Видання поділене на розділи, кожен з яких присвячений відповіді на конкретне дитяче питання.

Ця книга однозначно буде цікава малюкові, оскільки в ній вміщено дуже багато ілюстрацій та рухомих віконець. З її допомогою дитина зможе самостійно досліджувати власне тіло. Книга входить у серію «Дивовижні дослідники» для дітей 3-5 років.

Цитати з книги:

  • «Дитина отримує все, що їй потрібно для росту, через такий собі мотузок. Подивися на свій животик, і побачиш, де той мотузок приєднувався. Це пупок!»
  • «Гени — це штани! Завдяки генам брати і сестри часто схожі. Гени — неначе звісточки, які наші тіла отримують від батьків».

Книги для дітей від 4-х років

У чотири роки дітям цікаво абсолютно все, але особливу увагу вони приділяють тому, що стосується саме їх. Це можна сказати і про тіло дитини. Щоб задовольнити цікавість малюка, можете запропонувати йому наступні книги.

«Відверта розмова про “ЦЕ”»

Ця книга розповість малюкові практично про всі процеси, які відбуваються в його тілі. Вона починається з будови тіла, відмінностей між дівчатами і хлопцями. З кожним розділом теми стають більш складними, у них розглядаються зміни тіла, якими супроводжується статеве дозрівання, зачаття та народження дітей, сексуальне здоров’я. Окремий розділ присвячений сексуальному насиллю.

Така різноманітність тем задовольнить цікавість і більш дорослих дітей. Батькам краще читати її разом із дитиною, щоб вони могли контролювати, які саме теми обирає малюк.

Цитати з книги:

  • «З самого моменту народження хлопчики та дівчатка відрізняються одне від одного. Вони мають різні статеві органи. Тому одразу після народження батьки присвоюють дітям або жіноче ім’я, бо чоловіче, відповідно до їхньої статі».
  • «Період статевого дозрівання у дівчат починається з 10 і, зазвичай, триває до 14, 15 років. Одна з перших змін в організмі, яку відчувають дівчата — це груди, які будуть збільшуватися протягом деякого часу».

Хосе Р. Діас Морфа, Катерина Марассі Кандія «Звідки я взявся? Правдиві відповіді на «незручні» запитання»

Автори цієї книги просто і захопливо розкривають різні теми, присвячені статевому вихованню. На початку книги міститься інформація про фізіологію статевих органів. Окремі розділи присвячені статевому дозріванню, взаєминам у сім’ї, появі дітей. У книзі також розповідається про різну сексуальну орієнтацію. Автори також торкаються теми сексуального насильства, декілька сторінок присвячені СНІДу. Книга містить яскраві ілюстрації, які допоможуть дитині краще зрозуміти деякі теми.

Цитати з книги:

  • «З моменту народження дівчинки й хлопчики відрізняються, насамперед, статевими органами. Їх називають по-різному, але ми будемо давати їм правильні імена».
  • «Якщо ми подивимося на хлопчика без одягу, то побачимо статевий член, або пеніс. Головка пеніса вкрита шкіркою — крайньою плоттю. Під пенісом видно яєчка. Вони схожі на дві кульки й знаходяться всередині мошонки — спеціальної сумки з м’язів і шкіри».

Книги для школярів (від 7-ми років)

Коли діти йдуть до школи й опиняються в постійному оточенні однолітків, вони обговорюють найрізноманітніші теми. Щоб зі слів інших у дитини не склалася хибна думка про статеві процеси, краще дати їй ознайомитися з відповідною літературою.

Робі Г. Харріс «Давай поговоримо про те, звідки беруться діти. Про зачаття, народження, новонароджених і сім’ї»

Автор цієї книги доволі зрозуміло розкриває питання, які можуть виникнути в дитини молодшого шкільного віку. У книзі пояснюється різниця між чоловіком і жінкою та розкриваються найрізноманітніші теми, як-от репродукційна система, зачаття, розвиток дитини в утробі та пологи, що таке секс і любов. Окремі розділи присвячені сексуальній безпеці та хворобам ВІЛ і СНІД.

Інформація подана в доступній формі. Книга містить окремі ілюстрації та тематичні комікси.

Доннер Керол «Таємниці анатомії»

Ця книга знайома багатьом нинішнім батькам, які читали її у своєму дитинстві. Головні герої книги — Моллі та Макс — знайшли книгу з анатомії, яка перенесла їх усередину живої людини. Подорожуючи організмом, вони досліджують його будову і процеси, що відбуваються в ньому.

Видання містить яскраві ілюстрації, які вдало доповнюють текст. Виклад матеріалу простий і зрозумілий для дитини.

Цитати з книги:

  • «— Напевно, листок був покритий оливковою олією, яка охороняла його в шлунку, — припустив Макс. — А зараз жовч змила масло! І листок почав перетравлюватися».
  • « — Подивися! — Макс тицьнув пальцем через плече. Їх наздоганяла ціла низка пухких червоних дисків. — Це еритроцити, червоні кров’яні клітини. Прямо як в книзі! Ми з тобою в крові!»

Книги для підлітків (від 10-ти років)

У підлітковому віці вже починається статеве дозрівання, тому діти прагнуть поглибити свої знання по ці процеси. У цьому можуть допомогти правильно підібрані книги.

Джеррі Бейлі «Моє тіло змінюється»

Це енциклопедія для підлітків, яка розповість усе про статеве дозрівання, сексуальний потяг, появу прищів на тілі, різкі зміни настрою тощо. Ця книга також містить поради стосовно запобігання вагітності та венеричних захворювань, розкриває тему зачаття та пологів. Також автор розвінчує деякі міфи про секс, які й досі побутують навіть серед дорослих людей.

Всю інформацію подано легкою і доступною для підлітків мовою. Видання ілюстроване, що допомагає краще засвоїти нові знання.

Цитати з книги:

  • «Статеве дозрівання — один із найпрекрасніших періодів у життя, але іноді ти почуватимешся дивно. Річ у тім, що твоє тіло і твоя свідомість змінюються. І зовсім не обов’язково ці зміни відбуватимуться одночасно».
  • «У більшості жінок, як і в чоловіків, є чутливі місця на тілі, які швидко реагують на сексуальну стимуляцію. Ці місця називають ерогенними зонами».

Робі Г. Харріс «Давай поговоримо про стосунки. Дорослішання, нові бажання і зміни в тілі»

Ця книга доступно, а головне чесно, розповідає підліткам про ті зміни, які відбуваються в їхньому тілі під час статевого дозрівання. У книзі йдеться не лише про фізіологічні, а й про емоційні зміни. Також автор розкриває тему запліднення і пологів, розвінчує міфи про секс і розповідає про засоби контрацепції. Окремі розділи присвячені захворюванням, які передаються статевим шляхом, і догляду за тілом.

Цитати з книги:

  • «Секс пов’язаний з багатьма сферами життя: дорослішанням, своренням сім’ї, появою дітей, любов’ю, турботою, цікавістю, почуттями, повагою, відповідальністю і здоров’ям».
  • «Гендер — ще одне слово, пов’язане з приналежністю людини до чоловічої або жіночої статі. Це соціальна стать, що визначає поведінку людини в суспільстві і те, як вона сприймається».

Говорити з дитиною про статеве дозрівання — це нормально. Але якщо ви соромитеся або не знаєте, як краще пояснити дитині, що відбувається в її організмі, запропонуйте їй одну з цих книг.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки