5 простих вправ для відновлення маминих сил

Життя деяких жінок нагадує відомий фільм, в якому головний герой проживав той самий день знову й знову. Коли ти дружина, мама, працівниця/домогосподарка в одній особі й щодня маєш виконувати буденні задачі, то потрапляєш в замкнене коло «робота-дім», що призводить до вигорання та накопичення втоми. Чим небезпечний такий стан і як швидко прийти до тями, читайте у статті.

Накопичення втоми: за крок від хронічних хвороб

Середньостатистична жінка працює близько 12 годин щодня: 8 на роботі та 4 вдома. Приготування їжі, прибирання, догляд за дітьми частіше за все лягають саме на її плечі. Через це:

  1. Швидше настає фізична і психоемоційна втома. 
  2. Не залишається часу на себе.
  3. Напруга й очікування наступного дня не дозволяють якісно виспатися.
  4. Виникає постійний стрес, який провокує зниження імунітету та часті застуди.

Домогосподаркам теж нелегко, попри думку, що вони не втомлюються, адже цілий день проводять удома. Але коли жінка довгий час перебуває у замкненому просторі, не спілкується з друзями, весь час пере, прибирає, готує та няньчить малюка вона втомлюється.

Особливо небезпечна така ситуація для молодих мам. Через примхи немовляти, постійне годування та заколисування вони не можуть повноцінно спати, їсти, доглядати за собою, і це призводить до виснаження.

На фоні тривалого стресу може виникнути синдром хронічної втоми хвороба, яка характеризується виснаженням навіть після тривалого відпочинку. Частіше виникає після перенесеного вірусного захворювання.

Не менш небезпечний стан — емоційне вигорання. Людина втрачає здатність співчувати, виражати емоції, її реакції притуплюються. У молодих мам на фоні цього може виникати післяпологова депресія.

Ігнорувати такі стани не можна. Втомлюватися від буденних справ по господарству й жінці, що працює, й домогосподарці, й молодій мамі це нормально. Але зверніться до лікаря, якщо ви:

  • відчуваєте апатію та безсилля;
  • маєте уповільнені реакції;
  • страждаєте на безсоння;
  • помітили, що ваш настрій різко змінюється без видимих причин;
  • весь час хворієте на застуду, але не маєте часу відлежатися.

Ці симптоми можуть свідчити не просто про накопичену втому, а бути передвісниками депресії. Попросіть близьких підтримати вас, взяти на себе частину ваших обовʼязків.

Як швидко відновити сили

Наведені нижче способи лише тимчасово усувають симптоми. Радимо їх використовувати, коли треба ще кілька годин побути активною. Але пам’ятайте, що повне відновлення сил можливе тільки після хорошого відпочинку.

1. Дихальна практика

Навіть якщо ви не займаєтеся йогою, спробуйте дієвий варіант, запозичений з цієї практики:

  1. Сядьте, зафіксуйте рівно спину, звівши лопатки й опустивши плечі. Голова, спина і шия мають знаходитися на прямій лінії. 
  2. Закрийте ліву ніздрю великим пальцем, плавно вдихніть повітря через праву. Затримайте дихання на кілька секунд.
  3. Тепер закрийте праву ніздрю й видихніть через ліву та одразу зробіть нею ж вдих. Після цього закрийте цю ж ніздрю, затримайте дихання й видихайте через іншу.

Лічіть вдихи й видихи так: вдих 1, затримка на 4, видих на 2. Повторюйте цикли до 3-5 разів, якщо не маєте досвіду дихальних практик.

2. Точковий масаж вушної раковини

Людське вухо має безліч чутливих точок, які відповідають за роботу певного органу. Це своєрідна «швидка допомога», коли треба розслабитися, збадьоритися, зняти втому чи стрес. Наприклад:

  • щоб зменшити напруження й позбутися сонливості, круговими рухами масажуйте мочку, рухаючись вгору і розтираючи усю поверхню вуха. Тричі повторіть вправу;
  • аби спокійно спати, злегка помасажуйте мочку ближче до твердого хряща. Рухайтесь за годинниковою стрілкою. 3-4 хвилини — і ви спокійні, розслаблені та готові до якісного сну;
  • масаж центральної частини мочки зніме напруження в очах.

3. Масаж активних точок на стопах чи руках

На кистях рук та стопах теж розташовані чарівні місця, масаж яких допоможе відновитися. Пропонуємо кілька варіантів:

  • Стискати з обох боків мізинець протягом 3-5 хвилин. Ця точка відповідає за серце, а також допомагає отримати трохи сил.
  • Масажувати точку на середньому пальці. Вона знаходиться на кінці першої фаланги (приблизно 3 мм від нігтя донизу) з боку сусіднього вказівного пальця.
  • Погладити коліна, якщо ви знервовані та напружені. Далі виконати масаж точок, які надають сил.
  • Походити босоніж нерівними поверхнями. 
  • Масажувати стопи, натискаючи на активні точки, щоб розігнати кров.

4. Розминання долонь

Легкий масаж й потирання долонь стимулюють кровообіг. Добре працює в холодні пори року, коли організм намагається зігрітися. Не бійтесь помʼяти пальці, потерти долоні одна об одну, поплескати, постискати кулачки, помасувати центр долоні (де є впадина) тощо. Руки одразу нагріються, кров потече інтенсивніше, а організм на деякий час «прокинеться». 

5. Самомасаж шиї та потилиці

Допомагає розігнати кров, надає бадьорості. Виконувати плавними рухами середньої інтенсивності:

  1. Розминайте шию долонями протягом 5 хвилин. Зверніть увагу на плечову зону та ділянки під волоссям.
  2. 2 хвилини масуйте великими пальцями місце біля черепа (там, де перший хребець). 
  3. Повторіть цикл 2-3 рази.

Такий масаж займає до 20 хвилин, але ви отримаєте заряд енергії. Також ця вправа допомагає зняти напругу у зоні плечей, порелаксувати. 

Є різні способи для відновлення сил. Користуйтеся ними по черзі, комбінуйте, а якщо нічого не допомагає, спробуйте пожувати жувальну гумку, з’їсти чогось, що містить швидкі вуглеводи, прийняти контрастний душ, зробити присідання, планку чи віджимання, випити каву або енергетичний напій (але друге не підходить для мам, які годують груддю).

Та найкращий варіант — відпочивати якісно, розподілити обовʼязки з чоловіком, не соромитися просити про допомогу. І тоді ви ніколи не зіткнетеся з наслідками хронічної втоми.

9 Грудня / 2019 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Петра

    спасибо, очень актуально

Рекомендовані статті