Направлення в інфекційну лікарню: що брати з собою мамі з дитиною?

«Виписуємо направлення на госпіталізацію в інфекційному відділенні…» — зазвичай ці слова викликають сироти на спині в мами. По-перше, це великий стрес для дитини, а по-друге, лякає невідомість. Проте не варто панікувати: лежати в інфекційному відділенні не так страшно, як може здатися на перший погляд.

Ваша дитина завжди під наглядом лікарів, ви поруч, а ваші сусіди за палатою — такі самі мами й діти. Тому замість емоцій пропонуємо зосередитися на важливому: взяти потрібні документи, зібрати речі та якомога швидше відправитися на лікування.

Список необхідних речей під час госпіталізації

В інфекційному відділенні планування палат відрізняється від звичайного стаціонару. Ви не побачите довгих коридорів і спільної вбиральні на поверсі. Тут працює (переважно) система боксів, розрахованих на 1-2 пари (доросла особа+дитина) зі своїм санвузлом.

Спочатку зберіть сумку з документами:

  • для мами: медична карта, договір із лікарем, паспорт;
  • для малюка: медична карта, направлення, свідоцтво про народження.

Якщо у вас є якісь аналізи, не вклеєні в карту, їх теж варто взяти. Якщо карти немає, то вам її оформлять в конкретній лікарні. Не турбуйтеся, якщо щось забули: рідні зможуть передати вам необхідні документи та речі.

Для мами

Мамі (або іншій дорослій людини) потрібно зібрати речі в лікарню. Рекомендуємо взяти найнеобхідніше:

  1. Техніка: телефон, зарядний пристрій, інша компактна техніка, якщо вона потрібна (електронна книга, планшет, ноутбук тощо).
  2. Столові приладдя: чашки, виделки, ложки (столові та чайні). Вони можуть не знадобитися, якщо відділення забезпечує ними пацієнтів, проте краще мати власні.
  3. Гігієна: зубна щітка та паста, гребінець, резинки для волосся, засоби жіночої гігієни, дезодорант, шампунь.
  4. Серветки сухі та вологі (бажано великі пакування), рушник.
  5. Одяг: шкарпетки, білизна, одяг для сну, домашній одяг, капці.
  6. Їжа на перші 12 годин: печиво, вода, бутерброди. Можливо, на кухні вже є заявка на дитину, але ще немає на вас.
  7. Інше: блокнот і ручка для записів, сміттєві пакети, накладки на унітаз, гумові капці для душу (собі й дитині).

Для дитини

  1. Одяг: штани, піжама, кофта з довгим рукавом, футболка, шкарпетки, білизна, панчохи, зручні капці.
  2. Гігієна для малюків: горщик, підгузки, крем, одноразові пелюшки, серветки, рушник.
  3. Інше: пляшка для води, одноразовий шприц без голки (якщо дитина не п’є, щоб дати ліки).

Також в залежності від стану відділення можуть стати в пригоді: кип’ятильник, термос, тверде та рідке мило (для прання та купання), туалетний папір, дзеркальце. У стаціонарі мамам і дітям забезпечують харчування. Зазвичай воно збалансоване, ситне, але ви можете попросити родичів передавати вам щось перекусити (тільки порадьтеся з лікарем).

Читайте також: «5 простих вправ для відновлення маминих сил». 

Інфекційне відділення живе за своїми правилами: вам доведеться змиритися з тим, що ви не зможете побачити родичів або вийти погуляти на вулицю. Це все зроблено на користь дитині, щоб не випробовувати її імунітет. Сусіди за палатою не є для вас загрозою: бокси комплектуються так, щоб інфекції «не чіплялися» від одних хворих до інших. Але обережність не завадить, тож не забувайте мити руки та користуйтеся антибактеріальними серветками.

 

Розваги в палаті: як урізноманітнити лікарняні будні

Коли малюк хворіє, мамі психологічно складно. Але між процедурами він залишається просто дитиною, якій хочеться розваг. Тут вам стануть у пригоді альбом, олівці, фломастери, гумові та пластикові іграшки, настільні ігри, завантажені мультики, книги.

Ці речі потім можуть передати ваші родичі. Пам’ятайте, що в інфекційній лікарні ви не можете залишати бокс, тому різноманіття розваг вкрай обмежене.

Увага! Залежно від правил конкретного медзакладу вам можуть заборонити приносити м’які іграшки або книги. Або ж вам доведеться залишити їх після виписки, щоб не допустити повторного інфікування. З цієї причини не радимо перевозити всі улюблені речі дитини в бокс.

Мамі доведеться багато імпровізувати. Наприклад, з дошкільнятами можна грати в:

  • заспівай пісню, вгадай слово/предмет;
  • називати предмети за кольорами, першою літерою;
  • розвиток пам’яті: розкладіть на столі дрібні предмети, а коли дитина відвернеться, приберіть один. Вона повинна сказати, що саме зникло;
  • розвиток моторики: вгадуємо предмет із заплющеними очима навпомацки.

Якщо дитина під час хвороби почувається добре, можна вчитися читати й писати. Дозволені помірно активні ігри, які не заважатимуть сусідам за палатою: ладушки, театр тіней. Навіть за допомогою кишенькового дзеркала можна навчитися пускати сонячних зайчиків.

Винахідливі мами примудряються зробити іграшки з обгорток цукерок і порожніх пакувань соку! Обираючи активності, враховуйте темперамент малюка: деякі діти зовсім незатишно почуваються в оточенні інших людей. Вам пощастить, якщо вашими сусідами виявляться однолітки: тоді дитині буде зовсім не нудно.

А ще епоха цифрових технологій теж грає на руку. Будьте готові до того, що в лікарні не виявиться Wi-Fi. Тому дивитися доведеться вже завантажені мультики. У такому разі корисним буде планшет зі спеціальним перехідником, до якого можна під’єднати флешку. Також відволікти дитину, поки ви підете в душ чи пратимете білизну, можуть ігри в смартфоні.

Багато батьків тримають сумку «про запас», де складені речі першої необхідності та ксерокопії документів. Це допоможе вам не збиратися в паніці, а відразу поїхати в лікарню. Пам’ятайте, що не варто відмовлятися від лікування через страх потрапити в стаціонар: здоров’я дитини набагато важливіше за будь-який дискомфорт у палаті.

Міцного здоров’я вам і вашим дітям!

14 Лютого / 2020 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *