Найкращі БАДи та вітаміни для дітей

Правильне і збалансоване харчування відіграє найважливішу роль для гармонійного росту і розвитку дітей. Саме з раціону організм, що підростає, отримує всі необхідні поживні речовини, але іноді, навіть продумавши до дрібниць режим харчування, дитині бракуватиме тих чи інших вітамінів і мінералів… У таких випадках на допомогу приходять біодобавки. Чому можуть виникати предефіцитні стани та які поживні речовини важливі для дітей. Пропоную саме про це і поговорити в цій статті.

Час читання: 13 хвилини та апельсиновий фреш 🥤

статья доступна на русском языке

У яких випадках без вітамінно-мінеральних комплексів не обійтися

У яких випадках без вітамінно-мінеральних комплексів не обійтися

Будьмо відвертими, налагодити раціон дитини – те ще завдання, адже тут слід враховувати низку нюансів:

  1. Вимушені дієти. Наявність у дитини будь-яких захворювань, що вимагають виключення певних продуктів у харчуванні.
  2. Харчова алергія. У дитячому віці це, на жаль, не рідкісне явище. Батькам доводиться шукати альтернативу серед продуктів.
  3. Особливості харчування в садочках і школах. Діти не завжди їдять те, що їм подають, вередують і відмовляються від прийому їжі або їдять дуже мало. У школах більш дорослі дітки частіше віддають перевагу менш корисній їжі – булочкам, пиріжкам, піцам.
  4. Втрата поживних речовин під час приготування страв. Термообробка зводить до мінімуму кількість поживних речовин, що теж стає причиною їх нестачі.
  5. Відмова від певних продуктів. Діти дуже перебірливі: часто відмовляються від овочів, фруктів і низки страв через те, що вони їм не подобаються. І тут батьки починають морочити голову над тим, чим же нагодувати чадо?

Шукай EVA Blog в Instagram

Тому харчові добавки – це чудовий спосіб підтримати здоров’я дитини, а також усі процеси, що протікають в організмі, який активно росте. Сьогодні можна придбати різні вітамінно-мінеральні комплекси, які точно сподобаються діткам. Хто ж відмовиться від желейних вітамінок або смачного сиропу?

Додавати в раціон біодобавки для дітей рекомендується після попередньої консультації з лікарем.

17 важливих вітамінів і мінералів для дітей

Існує низка нутрієнтів, які вкрай необхідні для зміцнення імунної системи, підвищення рівня енергії та повноцінного розвитку дитини. Розглянемо одні з найважливіших вітамінів і мінералів:

Цікаво на тему: Скільки прихованого цукру вживають наші діти?

Вітамін А

Вітамін А

Цей нутрієнт відіграє дуже велику роль для здоров’я як дітей, так і дорослих. До його основних функцій можна віднести:

  1. Бере участь у рості та формуванні кісткової та зубної тканини.
  2. Зміцнює волосся і нігті.
  3. Підтримує здоров’я шкіри.
  4. Сприяє регенерації тканин.
  5. Необхідний для обмінних процесів.
  6. Відповідає за нормальну роботу органів зору.
  7. Зміцнює імунітет.
  8. Захищає організм від окислювального стресу.

Зверніть увагу, що вживання вітаміну А у більш високих дозах має призначати тільки лікар, оскільки цей нутрієнт може бути токсичним для організму.

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B

До цієї групи поживних речовин входить велика кількість як вітамінів, так і вітаміноподібних речовин. Усі вони по-своєму важливі, але якщо дивитися на їхні функції загалом, то можна помітити, що ці нутрієнти більшою мірою потрібні для підтримки обміну речовин, підвищення енергетичного запасу, здоров’я серцево-судинної, нервової та травної систем. Важливо пам’ятати, що вісім вітамінів групи B (тіамін, рибофлавін, ніацин, пантотенова кислота, піридоксин, біотин, фолат, ціанокобаламін) є водорозчинними та не можуть накопичуватися в організмі, тому мають постійно потрапляти в нього ззовні. Розгляньмо роль кожного вітаміну в організмі.

Цікаво на тему: Гіперактивна дитина: як спрямувати енергію в мирне русло

Вітамін B1 (тіамін). Вивільняє енергію з білків, жирів і вуглеводів, що вкрай важливо для росту, розвитку і функціонування клітин. Крім цього, тіамін покращує роботу мозку і когнітивну діяльність.

Вітамін B2 (рибофлавін). Бере участь у створенні ферментів, необхідний для підтримки здоров’я слизових оболонок і органів зорової системи. Також рибофлавін потрібен для кровотворення і вивільнення енергії.

Вітамін D

Вітамін B3 (ніацин, вітамін P, нікотинова кислота). Як і більшість нутрієнтів цієї групи, ніацин допомагає перетворювати білки, жири та вуглеводи на енергію, бере участь у клітинному метаболізмі, підтримує здоров’я шкірного покриву, травної та нервової системи.

Вітамін B5 (пантотенова кислота). Потрібен організму для утворення клітин крові та перетворення споживаної їжі на енергію. Крім цього, Вітамін В5 піклується про здоров’я шкіри, волосся й органів зору, він регулює роботу нервової системи та травного тракту, знижує рівень стресу в організмі.

Цікаво на тему: Як зберегти зір дитини

Вітамін B6 (піридоксин). Цей вітамін має безліч важливих функцій:

  • сприяє здоровому розвитку мозку;
  • знижує ризик виникнення захворювань очей;
  • бере участь у виробленні нейротрансмітерів (серотоніну), які допомагають регулювати настрій і навіть покращувати сон;
  • підтримує роботу нервової системи;
  • бере участь в утворенні гемоглобіну та антитіл;
  • налагоджує вуглеводний обмін.

І справді, без вітаміну В6 не обійтися.

Вітамін B7 (біотин)

Вітамін B7 (біотин). Дорослі добре знають, що таке біотин і не з чуток знайомі з його властивостями. Зіткнувшись із проблемою випадіння волосся і ламкістю нігтів, ми відразу ж купуємо біодобавку з цим вітаміном. Але крім міцних нігтів і красивого волосся, біотин має додаткові корисні властивості, про які багато хто забуває:

  • перетворює жири, білки та вуглеводи на енергію;
  • необхідний для глюконеогенезу, синтезу жирних кислот і розщеплення амінокислот;
  • піклується про здоров’я шкіри;
  • підвищує когнітивні здібності та функції нервової системи.

Вітамін B9 (фолієва кислота, фолат). Це ще один вітамін, який завжди у всіх на слуху. Для дитячого організму він особливо важливий і ось чому:

  • допомагає формуватися, рости клітинам і тканинам;
  • синтезує і відновлює ДНК і РНК;
  • підтримує розвиток головного мозку і нервової системи;
  • бере участь у виробленні еритроцитів;
  • регулює метаболізм;
  • підвищує енергетичний запас.

Вітамін B12 (метилкобаламін). Без нього не обходиться процес розвитку мозку і нервів, а також утворення червоних кров’яних тілець.

Ви там ще не втомилися від кількості інформації? Якщо ні, пропоную переходити до наступного нутрієнта.

Цікаво на тему: Продукти, на яких ми виросли: жах для дитини?

Вітамін С

Вітамін С

Це один з улюблених вітамінів дітей. Солоденький і злегка кисленький – ну, як від нього відмовитися? Вітамін С (він же аскорбінова кислота) дуже важливий для організму дитини. Він зміцнює імунну систему, підвищує еластичність судин, бере участь у формуванні колагену, робить міцними кістки та зуби, активізує регенераційні процеси.

Крім цього, аскорбінова кислота є хорошим антиоксидантом, що підтримує здоров’я дитини на клітинному рівні.

Вітамін D

Якщо потрібно зміцнити захисні функції організму, то без цього нутрієнта не обійтися. Також у парі з кальцієм вітамін D зміцнює кісткову систему.

Цікаво на тему: Як уберегти себе та дитину від хвороб восени

Вітамін Е

Можливо, ви не надавали йому раніше великого значення, але пропонуємо подивитися на вітамін Е трохи під іншим кутом. Він зміцнює імунітет дитини, допомагає боротися організму з бактеріями, підтримує нормальний кровообіг і чистоту судин.

Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти

Неможливо собі уявити повноцінний раціон дитини без поліненасичених жирних кислот, адже вони відіграють провідну роль у процесі росту та розвитку дитячого організму. Давайте ж розберемося, як працюють Омега-3 жирні кислоти:

  1. Підтримують розвиток головного мозку і позитивно впливають на когнітивні функції.
  2. Позитивно впливають на зорову систему.
  3. Покращують сон.
  4. Сприятливо впливають на серцево-судинну систему.
  5. Покращують пам’ять.
  6. Зміцнюють імунітет.
  7. Знижують резистентність до інсуліну в дітей, які страждають від ожиріння.

З цікавого: Мозок і очі людини переважно (на 60%) складаються з жирів. 97% з усіх жирів у мозку і 93% з усіх жирів в очах припадають на жирні кислоти класу омега-3. Ці поживні речовини починають накопичуватися в організмі ще під час внутрішньоутробного розвитку. Тому так важливо збагачувати свій раціон ПНЖК ще під час вагітності, в період активного росту дитини й в більш зрілому віці.

Цікаво на тему: Ранній розвиток: чому я проти

Кальцій

Кальцій

Усі добре знають, що кальцій потрібен організму для зміцнення кісток і зубів. Але крім цих функцій він підтримує скорочувальну функцію м’язової системи, відіграє ключову роль у згортанні крові, необхідний для нормальної роботи нервової та серцево-судинної систем.

Залізо

Цей мінерал дуже важливий для здоров’я дітей, оскільки бере участь у синтезі гемоглобіну і низки гормонів, підтримує когнітивні функції та запобігає ризику розвитку анемії.

Цікаво на тему: Маленький веган у родині м’ясоїдів: звідки він з’явився і чим його годувати

Цинк

Цинк

Це справжній друг імунітету вашої дитини. Він на п’ять з плюсом підвищує захисні функції організму, прискорює загоєння ран, підтримує роботу кишківника і піклується про здоров’я шкіри. Але на цьому позитивний вплив цинку на організм не закінчується. Ще він сприяє гармонійному росту, а також мозковому та когнітивному розвитку.

Йод

І завершує наш рейтинг найважливіших мікроелементів йод. Він є необхідною поживною речовиною для головного мозку, розвитку когнітивних функцій, даний елемент потрібен для оптимальної роботи щитоподібної залози та вироблення гормонів, які відповідають за енергетичний потенціал організму, частоту серцевих скорочень і температуру тіла.

Добірка найкращих БАДів для дітей

Щоб забезпечити організм дитини всіма необхідними поживними речовинами, EVA Blog рекомендує купувати тільки якісні харчові добавки. Для вашої зручності, ми зробили кілька невеликих добірок.

Мультивітаміни

Мультивітаміни

Цей вид вітамінно-мінеральних комплексів містить оптимальну кількість поживних речовин для підтримки здоров’я і росту дітей. Мультивітаміни можна купити з урахуванням потреб організму як найменших діток, так і підлітків.

Рекомендовані товари:

Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти

Якщо ви уважно читали статтю, то, напевно, задумалися над необхідністю додати до раціону дитини додаткове джерело поліненасичених жирних кислот. Це дійсно дуже важлива біодобавка, особливо якщо маленькі непосиди не їдять у достатній кількості рибу або продукти, багаті цим нутрієнтом.

Рекомендовані товари:

Вітамін D

Вітамін D

Обов’язково подбайте про те, щоб дитина отримувала оптимальну для організму кількість вітаміну D. А допоможуть вам у вирішенні цього питання якісні харчові добавки.

Рекомендовані товари:

Інші добавки

Інші добавки

Якщо у дитини є потреба в інших вітамінах і мінералах, їх теж можна придбати окремо, що дуже зручно. Налагодити баланс поживних речовин не складе труднощів.

Рекомендовані товари:

І не забувайте про найголовніше – перед тим, як вводити в раціон дитини будь-які вітаміни й мінерали, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Адже будь-які харчові добавки мають приносити виключно користь зростаючому організму, а не навпаки!

Читайте також:

3 Листопада / 2023 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *