Маленький веган у родині м’ясоїдів: звідки він з’явився і чим його годувати 

Людина за своєю природою всеїдна. Проте, хоч і нечасто, але в родинах, де батьки дотримуються звичного способу харчування, діти відмовляються їсти м’ясо. Чи небезпечно це для організму, що росте, як поводитися батькам і який раціон повинен бути у дитини, щоб вона отримувала для нормального розвитку всі потрібні речовини?

Чи небезпечна відмова від м’яса в дитячому віці

Якщо в сім’ї не практикують вегетаріанство або веганство і дитина постійно бачить, як батьки їдять м’ясні страви, то її відмова від м’яса природно викликає занепокоєння. Перейматися не варто. Зі здоров’ям у дитини все відмінно! Патологій, які б стали причиною такої харчової поведінки немає, а індивідуальна непереносність тваринного білка — вкрай рідкісне явище.

Не треба насильно годувати дитину м’ясом, а також ховати його в стравах за іншими продуктами. Адекватні лікарі таку вибірковість дитячого смаку та особливість апетиту радять навіть заохочувати.

Провідні асоціації дієтологів відносять веганські й всі різновиди вегетаріанських дієт до здорової та повноцінної системи харчування, яка підходить людям будь-якої статі й віку. Ба більше, дослідження показали, що при дотриманні деяких умов, діти-вегетаріанці здоровіші, ніж їхні «всеїдні однолітки». Якщо ж дитина відмовляється від м’яса, але при цьому їсть рибу, дари моря, яйця і молочні продукти, то батькам не варто нервувати й поготів.

З точки зору дієтології, м’ясо цінується за вміст заліза, вітамінів В12 і D, цинку, білків. Проте і без м’яса, навіть в період росту, діти можуть спокійно обійтися:

  1. Усі тваринні білки спокійно заміняються білками рослинного походження. Оптимальні альтернативні джерела — бобові (в першу чергу соя), горіхи, насіння.
  2. Залізо, що міститься в м’ясі та субпродуктах, найкраще засвоюється організмом. Однак воно нічим не відрізняється від заліза, що знаходиться в інших продуктах: горіхах, морській капусті, гречці, бобових (особливо в сочевиці й сої), яйцях, яблуках, шоколаді, хлібі, рибі.
  3. Вітамін D виробляється в людському організмі під дією сонячних променів, а основне його зовнішнє джерело — це жирна риба. Крім цього, він є в яйцях, сирах, вершковому маслі. Жовток курячого яйця покриває добову потребу у вітаміні D у дитини на 50%, а стакан козячого молока — на 25%.
  4. Крім м’яса, відмінними «постачальниками» цинку є пшеничні висівки, бобові, горіхи та насіння, сири кисломолочні й тверді, каші, особливо гречана ядриця і вівсяна крупа.
  5. Вітамін В12 — найпроблематичніший з точки зору відмови від м’яса. Але його дефіцит можна заповнити, споживаючи рибу, тверді сири, згущене молоко і шоколад.

Якщо ж дитина не хоче їсти рибу і не любить твердий сир, дати її організму потрібну кількість вітаміну D і B12 допоможуть спеціальні вітамінно-мінеральні комплекси для дітей, наприклад Дикал В12. У нього для оптимізації засвоєння включено ще й третій елемент — кальцій.

Однак, щоб бути точно впевненим в тому, що раціон дитини повністю задовольняє потреби в рості, рекомендується здати аналізи крові на вміст гемоглобіну і сироваткового заліза, В12, D2 + D3, цинку. На підставі результатів лікар зможе підібрати потрібні препарати, дозування та режим приймання, а також порекомендує підхожий варіант тижневого меню. Проходити таке обстеження, коригувати дозування препаратів і раціон харчування треба 1 раз на рік.

Увага! При самостійній замісній вітамінотерапії можливе або продовження стану дефіциту, або настання надлишку концентрації одного чи декількох нутрієнтів. І той, і інший стан — гіпо- чи гіпервітаміноз — є патологічним. Вони однаковою мірою негативно впливають на розвиток і здоров’я дитини.

Мамам, татам, бабусям і дідусям слід також розуміти, якщо дитина буде дотримуватися відмови від вживання м’яса і в дорослому віці, то у неї в рази знижується ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, деяких видів раку і хвороби №1 у літніх людей 21 століття — хвороби Альцгеймера.

Альтернатива м’ясним продуктам

Пропонуємо 2 нескладних рецепти, які напевно будуть прийняті на «ура» дітьми, та й інші члени сім’ї будуть раді таким частуванням.

Соєво-фруктово-горіхова запіканка на другий сніданок

Підготовка буде тривалою, проте вона не потребує багато зусиль.

Залийте 3 склянки сої теплою водою і залиште на 24 години. Потім перекрутіть боби на м’ясорубці, додайте 6 літрів холодної води, поставте каструлю на плиту. Коли маса закипить, варіть на повільному вогні 5 хвилин, постійно помішуючи. Після цього процідіть вариво через марлю. Його можна просто пити або зробити з нього тофу. А ось з соєвої макухи виходить смачна запіканка.

Змішайте отриману соєву макуху з 1 великим нарізаним яблуком, чашкою запарених родзинок, склянкою дрібно мелених горіхів, ложкою пшеничних висівок або житнього борошна, 2 ст. л. какао, 5 ст. л. вершкового масла, дрібкою солі, 2 ст. л. цукру. Корж випікається близько 30-35 хвилин, а печиво — трохи швидше.

Мус-желе для полуденків

За винятком цукру, всі продукти, що входять до списку, допомагають відновити дефіцит нутрієнтів у разі відмови від м’яса:

  • 4 сирих курячих жовтки;
  • 165 г чорного шоколаду;
  • 300 мл вершків;
  • 80 г цукру + 10 г води;
  • 15 г желатину.

Технологія приготування проста. У підігрітий водний розчин цукру цівкою вводять збиті білки та збивають суміш до охолодження. У розтоплений на паровій бані шоколад по одному вбивають яйця, вливають вершки, а потім запарений і розчинений в частині вершків желатин. Охолоджувати мус-желе в холодильнику можна в склянках або глибокій мисці.

І на закінчення хочемо ще раз заспокоїти батьків, у яких діти «вередують» при вигляді м’яса. Відмова від нього або пройде сам по собі, або стане корисною звичкою на все життя.

6 Вересня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки