Ігри з дитиною до трьох місяців

Час радісного та хвилюючого очікування малюка лишився позаду. І ось, нарешті, ви стали мамою. Ви вже навчилися доглядати за новонародженим, і тепер саме час освоїти ще один важливий етап — познайомити дитину з навколишнім світом.

Игры с ребенком до трех месяцев

Її розвиток починається ще з внутрішньоутробного життя. Перебуваючи в маминому животику, малюк вже реагує на наш емоційний стан і звуки, що надходять до нього. Цей процес триває надалі, після народження. Мозок аналізує те, що відбувається навколо, і розвивається, формуючи зв’язки. Наприклад, якщо ви читаєте казки, багато розмовляєте, швидше за все, в майбутньому дитині буде простіше опанувати мовлення. У той час як діти, з якими мало спілкувалися, з більшою ймовірністю заговорять пізніше. Звичайно, на мову та навчання впливає безліч факторів, але в наших силах допомогти малюкові розвиватися краще й гармонійніше. У цьому допомагають ігри для дітей до трьох місяців.

Формуємо увагу, зір, вміння стежити за предметом

Увагу дітей, в першу чергу, привертають обличчя людей, тому особливо важливо якомога більше спілкуватися з дитиною. Адже обличчя мами — найулюбленіше та найрідніше. Коли співаєте або розмовляєте з малюком, міняйте міміку, відкривайте й закривайте очі, видавайте різні звуки.

А ще мами дуже люблять мобілі та підвісні іграшки. Вони допомагають:

  • розвивати увагу й зір;
  • навчити фокусувати погляд, стежити за предметами, що рухаються;
  • познайомити з різними кольорами.

Для цього добре підходять мобіль в ліжечко, підвісна іграшка в коляску. Також дітям подобається лежати на розвиваючому килимку з підвішеними різнокольоровими іграшками. Пізніше, коли малюк підросте та зможе дотягнутися до них ручками, на килимку він буде вчитися взаємодіяти з різними предметами. А ви зможете їх замінювати іншими: використовувати музичні іграшки, брязкальця, шуршалки тощо. Така гра на деякий час займає дитину й дає мамі можливість відволіктися на свої справи.

Формируем внимание, зрение, умение следить за предметом

Розвиваємо слух: дитячі ігри з брязкальцями

Вважається, що до народження діти вміють розрізняти голоси батьків. Тим не менш, у перші місяці життя їхній слух ще незрілий і необхідно стимулювати його розвиток. Найпростіший спосіб це зробити — брязкальця. Покажіть дитині й подзвеніть біля неї спочатку одним брязкальцем, потім — іншим. Їхній звук має бути м’яким і не надто гучним, щоб не налякати дитину. Наприклад, підійдуть такі м’які іграшки, що дзвенять як дзвіночки, і це пластикове брязкальце з кульками всередині. Потім, коли побачите, що дитина звернула увагу на звук, повільно пронесіть іграшку в інший бік.

Приблизно з двох місяців можна починати вкладати брязкальця малюкові в руки, щоб він навчився їх тримати, а пізніше — сам отримувати з них звуки. Для цього іграшка повинна бути легкою і невеликою, щоб маленькі пальчики могли її обхопити.

Развиваем слух

Співаємо пісні й використовуємо музичні іграшки

Дивовижно, але з перших місяців життя діти вже по-різному реагують на пісні. При веселому темпі починають танцювати, махати ручками й ніжками, а коли чують спокійну мелодію, затихають. Тому обов’язково співайте малюкові пісні: веселі та спокійні колискові.

Дітям подобаються повторювані мелодії — так побудовані практично всі колискові. Ви також можете вмикати неголосні інструментальні твори з повторюваними уривками або використовувати музичну іграшку з тихою приємною музикою.

Допомагаємо дитині познайомитися зі своїм тілом

Такі ігри з дитиною корисні не тільки для фізичного розвитку, але і зміцнюють емоційний зв’язок між вами, розвивають тактильні відчуття.

  • Гра «Я тебе люблю». Коли тримаєте дитину на руках, співайте їй пісню «Люлі-люлі-люлі-лю, я тебе люблю». На слові «люблю» цілуйте її в різні частини тіла: носик, ручку, животик, щічки та ін.
  • «Вітер». Візьміть у свої руки стопи дитини й подуйте на них, примовляючи «це твої ніжки», потім м’яко погладьте їх. Повторюйте з іншими частинами тіла: ручками і т.д.

Зміцнюємо ручки й ніжки

У кожної дитини є вроджений хапальний рефлекс. Коли ви торкаєтеся своїм пальцем її ручки, вона міцно його стискає. Так і з ніжкою: вона вигинає стопу, немов намагаючись схопити ваш палець. У міру дорослішання ця реакція зникає.

Додайте також пальчикові ігри з дитиною. Акуратно помасажуйте й порухайте пальчиками малюка, потріть долоні та виконайте кілька кругових рухів по ним. Такі прості дотики сприяють руховому розвитку малюка, розвивають координацію, увагу, моторику.

З ніжками можна пограти в велосипед. Коли дитина лежить на спині, візьміть її ноги у свої руки й порухайте ними так, ніби вона їде на велосипеді. У цей час можна наспівувати пісеньку або з різними інтонаціями розповідати веселі віршики.

Розвиваємо тактильні відчуття

Мамині дотики та погладжування дуже важливі для дитини, але крім ваших рук, познайомте її з іншими фактурами. Наприклад, потріть її долоньки по різних видах тканин, які добре відрізняються на дотик. Підійде шовк, плюш, вовна, махровий рушник. З цією метою можна використовувати й різні види іграшок для дітей: м’які та тверді, гладкі та з нерівностями.

Развиваем тактильные ощущения

Мамі на замітку

  • Грайте кожен день і закріплюйте вміння та знання, які малюк отримав раніше.
  • Повторюйте кожну гру по кілька разів. Це допомагає зміцнювати нейронні зв’язки в мозку малюка та краще розвиватися.
  • Намагайтеся для ігор вибирати моменти, коли дитина сита й задоволена. Слідкуйте за нею і якщо помітите, що вона втомилася, хоче їсти або спати, припиняйте гру.
  • Не намагайтеся навчити дитину чомусь раніше, ніж вона може це засвоїти, і пропонуйте ігри за віком. Зручно вибрати й купити іграшки для дітей з народження можна в магазині EVA.UA.
  • Хваліть малюка за будь-які, навіть найменші досягнення — і тоді наступні ваші ігри будуть ще більш захопливими.

Є нескінченна кількість способів організувати корисні ігри з дитиною до 3 місяців. І більшість з них зводяться до того, щоб підтримувати візуальний, тактильний, звуковий контакт та багато спілкуватися. Ваша любов і увага — найкраща розвиваюча методика!

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Мар'яна Лоняк

    Користуємось засобом для купання від Johnson’s. Шкіра зволожена, чудовий запах! Дуже задоволені.

  2. Марта

    Користуємось Джонсон бебі від макушки до пяток:)

VISUAL by EVA