Як подорожувати з дитиною, яку закачує?

Подорожі з дитиною в машині часто перетворюються на справжній кошмар для батьків, оскільки не всі діти спокійно переносять тривалі поїздки. Кожна друга дитина у віці від 2 до 12 років страждає на хворобу руху, яка в медицині називається кинетоз.

Однак це не привід відмовлятися від сімейних подорожей. Батькам потрібно просто перестрахуватися і бути готовими до того, що дитину може закачати.

Чому дитину закачує?

Це відбувається тому, що вестибулярний апарат дитини ще не повністю розвинувся, і під час руху транспорту мозок отримує неправильні сигнали. Коли ви їдете в машині або автобусі, дитина бачить зміну картинок за вікном. Але водночас вестибулярний апарат фіксує, що її тіло залишається нерухомим. У результаті цього в мозок надходять суперечливі сигнали. Через це з’являються симптоми закачування:

  • починає паморочиться в голові;
  • з’являється блідість і слабкість;
  • шкіра вкривається холодним потом;
  • дитина може відчувати сонливість;
  • прискорюється серцебиття;
  • з’являється нудота і блювота.

Зазвичай закачування проявляється саме у віці від 2 до 12 років, оскільки вестибулярний апарат дітей тільки розвивається і дуже чутливий до руху. Проте хвороба руху може з’явитися в будь-якому віці і свідчити про порушення в серцево-судинній системі.

Якщо симптоми закачування в малюка з’явилися різко і стали для вас несподіванкою, краще проконсультуватися в сімейного лікаря. Якщо буде необхідність, він випише направлення до вузького спеціаліста.

Профілактика закачування

Чутливий вестибулярний апарат — головна причина закачування, тому тренувати його можна з перших місяців життя дитини. Існують деякі вправи, які сприяють його розвитку.

Вправи для малюків до 2-х років

У такому віці малюк не може сам виконувати вправи, тому тренування вестибулярного апарату лягати на батьків. Для цього виконуйте наступні вправи:

  • кружляйте малюка на руках, танцюйте з ним, качайте з боку в бік, але не робіть занадто різких рухів;
  • грайте в літачок. Кладіть малюка на зігнуті в ліктях руки спинкою вгору й імітуйте політ, рухаючи руками в різні сторони;
  • кладіть малюка на фітбол і катайте його в різні сторони. При цьому міцно тримайте дитину, щоб вона не зісковзнула з м’яча;
  • катайте дитину на ногах як на гойдалках. Для цього вам потрібно сісти і витягнути ноги, поклавши малюка на них. Робіть кругові рухи або рухайте ноги вгору-вниз.

Вправи для дошкільнят

Чим старшою стає дитина, тим більше існує вправ для розвитку вестибулярного апарату. У дошкільному віці вона здатна виконувати їх самостійно, але батьки обов’язково повинні стежити за нею:

  • дитина може перекочуватися на ліжку з боку в бік, але стежте, щоб вона не впала;
  • навчіть малюка утримувати рівновагу. Почніть з ходіння по мотузці, витягнутій на підлозі, а потім переходьте на дитячий майданчик і вчіться утримувати рівновагу на спеціальних турниках;
  • перекиди добре розвивають вестибулярний апарат, але виконувати їх потрібно на спеціальній поверхні;
  • якщо дитина любить стрибати, водіть її в дитячий центр на батути;
  • попросіть малюка закрити очі, розкрутіть його, а потім зупиніть. Коли дитина відкриє очі, усе навколо буде плавати перед ними. У цей момент вестибулярний апарат почне активно працювати, щоб відновити рівновагу.

Поради школярам

Зазвичай у віці 10-12 років хвороба руху проходить, але це не означає, що не потрібно тренувати вестибулярний апарат. Для дітей молодшого шкільного віку підійде більшість вправ для дошкільнят. Також батькам потрібно стежити, щоб малюк проводив більше часу на повітрі, оскільки з початком школи в дітей знижується рухова активність. Добре, якщо дитина буде ходити на танці або відвідувати інші рухливі секції, оскільки будь-яка активність зміцнює вестибулярний апарат.

Підготовка до поїздки

Якщо закачування малюка для вас не новина, потрібно ретельно готуватися до поїздки, щоб запобігти появі симптомів.

  1. Перед поїздкою потрібно добре виспатися. Якщо дитина погано спить, можна напоїти її на ніч теплим молоком з медом або заспокійливим трав’яним чаєм.
  2. Правильний раціон. Вирушати в дорогу на повний шлунок не варто, але й зовсім не їсти теж не можна. Найкраще годувати дитину за 1,5-2 години до поїздки. Їжа повинна бути легкою і без різкого запаху. Поїти дитину можна не солодким чаєм або звичайною водою.
  3. Морально підготуйте малюка до поїздки. Поясніть, що він не винний в тому, що його закачує, — таке трапляється і з іншими дітьми. Розкажіть малюкові, що з віком це мине, і попросіть його відразу говорити вам, якщо з’являться симптоми закачування.

Важливо також і самим морально підготуватися до того, що в поїздці дитину може закачати. Якщо ви плануєте їхати на громадському транспорті, то не думайте про реакцію інших пасажирів, а зосередьтеся на здоров’ї малюка. Якщо ви вчасно помітите появу перших симптомів хвороби руху, то, можливо, вам вдасться обмежитися протиранням дитини вологими серветками і питтям води.

Загальні рекомендації батькам

Щоб знизити ймовірність закачування малюка в дорозі, варто дотримуватися наступних порад:

  • не паліть у машині і не користуйтеся парфумами з різким ароматом. Такі запахи сприяють закачуванню. Освіжувач для машини теж краще прибрати;
  • забезпечте прохолоду в машині. Спека підвищує ймовірність появи нудоти, тому рекомендується залишати вікна відкритими. Якщо ваш автомобіль оснащений кондиціонером, то можна включити його;
  • обов’язково майте при собі прохолодну воду без газу. Поїти дитину варто потроху і дрібними ковтками. Це допоможе позбутися нудоти;
  • возіть із собою фартух, клейонку або паперовий пакет, щоб у разі появи блювоти малюк не забруднив одяг. Якщо це сталося, то добре мати з собою запасний комплект одягу;
  • дотримуйтеся спокійної манери водіння. Занадто різкі рухи можуть спровокувати нудоту і блювоту;
  • посадіть дитину так, щоб вона бачила горизонт у лобове скло. Так у мозок будуть подаватися сигнали про візуальне підтвердження руху;
  • не варто давати дитині гаджети. Концентрація уваги на екрані підвищує ймовірність закачування;
  • намагайтеся відвернути увагу дитини, наприклад, граючи з нею в міста або просто розмовляючи. Головне, щоб малюк не опускав очі;
  • діти краще переносять поїздку лежачи, тому краще купувати таке автокрісло, у якому малюк зможе зайняти лежаче положення. Ще краще, якщо дитина засне.

Лікарські засоби від закачування

Якщо малюкові нічого не допомагає і його все одно закачує, то можна використовувати медикаменти, що запобігають появі симптомів закачування. Приймати їх потрібно за 30 хвилин до поїздки.

Дітям можна давати такі препарати:

  • імбирні капсули — від народження;
  • фенибут, вертігохеель, дименгидринат — від 1 року;
  • кинедрил — від 2 років;
  • цинаризин — від 5 років;
  • циклізин, зофран — від 6 років;
  • меклозин, аерон — від 12 років.

Також можна використовувати спеціальний гелевий пластир з екстрактом м’яти та імбиру, який клеїться за вушко. Категорично заборонено дітям використовувати пластир зі скополаміном.

Зверніть увагу, що всі лікарські засоби від закачування можуть мати побічні ефекти. Приймати їх можна тільки після консультації з лікарем.

Існують спеціальні «тревел браслети», які діють за принципом точкового масажу, знижуючи симптоми хвороби руху. Це єдиний засіб, який можна використовувати самостійно.

Закачування — це тимчасова проблема, яка не повинна ставати на заваді сімейним поїздкам. Якщо ви знаєте про схильність малюка до закачування, вам варто заздалегідь підготуватися до подорожі і підготувати до неї малюка. Тоді ваша поїздка мине спокійно і весело.

 

15 Липня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *