З чого починати ранок перед школою. Тижні підготовки

Літні канікули – період розслаблення та відпочинку. Всі школярі з нетерпінням чекають на цей час, та проводять його у своє задоволення. Тим не менш, всьому приходить кінець, і з закінченням літа закінчується і вільна від навчання пора. Повертатись у робочий стан після трьох місяців відпочинку надзвичайно важко, ось чому останні тижні перед навчальним роком необхідно провести з користю і підготуватись до нового розкладу та режиму.

Початок дня – найважливіший

Не дарма ж кажуть, що як день почнеш – так його і проведеш. У період навчання ранок є чи не найважливішим часом доби. Адже саме вранці необхідно отримати заряд бадьорості та енергії і позитивно налаштуватись на продуктивний день. Проте, зробити це якісно у перші ж дні після канікул практично неможливо.

Зазвичай, літній ранок школяра виглядає зовсім по-іншому: він розслаблений і пасивний, ніхто нікуди не поспішає, навіть снідати не хочеться раніше 9-10 годин, бо організм просто не бажає так рано прокидатись. У перші пару місяців літа така картина є абсолютно нормальною, але вже з початком серпня необхідно по-троху намагатись повертати дитину у навчальний режим. По-перше, спробуйте лягати спати раніше, хоча б на 5 хвилин кожного дня. Таким чином, за 2 тижні Вам вдасться повернутись до тієї систему сну та неспання, що була до канікул. Лягаючи спати раніше, дитині і прокидатись вранці буде легше, а це значитиме, що перший крок на шляху до повернення у робочий стан зроблений успішно.

Згадайте про зарядку

Вже за декілька днів Ваша дитина знову буде по півдня сидіти за партою та сумлінно вчитись. За довгий період відпочинку організм учня сильно розслабляється, тож аби не допустити появу проблем зі спиною, необхідно повернути тонус м’язам та підготувати кістки до навантажень. Зробити це якнайкраще зможе ранкова зарядка, яка буде корисна не тільки дітям, а й дорослим. Тож, заведіть собі за правило, що першою справою після прокидання та банних процедур буде легка фізкультура. Достатньо приділити вправам буквально 15-20 хвилин вранці – і Ваш організм та організм дитини отримає необхідну порцію енергії на весь день.

Переходьте на повноцінний сніданок

Літній сніданок школяра – це зазвичай легкий перекус, а потім ще один, і ще, і так до самого обіду. Річ у тому, що їсти одразу після сну не хочеться нікому, а той факт, що завжди є можливість закинути щось до рота, дозволяє дитині відмовлятись від щільної трапези. Проте, в школі так не буде, тому необхідно по трохи привчати своє чадо знову до повноцінного сніданку. Це, так само як і у випадку зі сном, потрібно робити поступово. Почніть з йогурту та бутерброду, за декілька днів запропонуйте дитині тарілку поживних вівсяних пластівців, і десь через 2 тижні переходьте на комплексний сніданок: омлет, каша, чай.

Привчайте дитину виконувати всі важливі справи у першій половині дня

Нагадайте школяру, що декілька годин до обіду – це період вирішення справ, а не час для ігор. Тому, відкладіть розваги до вечора, а на ранок складіть список питань, які необхідно негайно вирішити. Заплануйте прибирання у дитячій кімнаті, дістаньте з поличок цікаві книжки, можливо, спробуйте трохи почитати або пописати. З кожним днем давайте дитині більш складні та тривалі завдання, і вимагайте того, щоб вони були виконані у першій половині дня. Таким чином школяр швидко звикне до ранкової зайнятості, і уроки в школі не будуть для нього тягарем.

Зацікавте дитину навчанням

Навряд чи можна зустріти такого школяра, який би сказав, що шкільні канікули йому вже набридли і він не може дочекатись початку навчального року. Втім, діти є діти, і вигадливі досвідчені батьки добре знають, як підігріти їх інтерес до школи. Найбільш дієвий метод – це відвідання шкільного ярмарку, який можна знайти практично у кожному місті. Придбайте дитині новий рюкзак, шкільну форму, яскраві канцтовари. Нехай всі ці речі школяр обирає самостійно, на свій смак, і в такому разі бажання якнайшвидше ними скористатись буде значно сильнішим, аніж відчуття ностальгії за теплими днями відпочинку. Адже згадайте, що в дитинстві такі зміни, як початок навчання, сприймались нами легше і простіше. Та й є у новому навчальному році щось цікаве і бажане: зустріч з друзями та однокласниками, знайомство з новими вчителями, відносини, розмови, почуття… Якщо Ваша дитина до сих пір це не розуміє, просто нагадайте їй всі ці моменти.

Дорогі батьки! Початок навчання в школі – це важкий період для дитини як у психологічному, так і в фізичному плані. Підготовка до школи зробить мить переходу на новий режим життя більш м’якою та практично непомітною.

Тому, не ігноруйте наші поради і не відкладайте підготовчий процес у далекий ящик. Починайте вже сьогодні корегувати розклад дитини й підганяти його під шкільний, і тоді Ваша дитина не буде витрачати сили на заспокоєння свого емоційного стану, а розпочне навчання з гарними відмітками та позитивним настроєм.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки