Як популяризувати книги українською мову серед дітей? 

Час читання: 6 хвилин та склянка соку 🥃

статья доступна на русском языке

Мова – важлива складова самоусвідомлення нації. І як же класно і круто, коли діти з дитинства контактують з якісною українською книгою. Можливо, до 24 лютого частина батьків не бачила різниці, читати дітям українською чи російською, та за місяці, що минули, книги рідною мовою стали джерелом натхнення та способом прояву любові до своєї країни. 

Українським дітям – українську книгу!

Українські книги для дітей

Для того, щоб підтримати родини вимушених переселенців, підбадьорити їх позитивними емоціями та ближче познайомити зі багатим різноманіттям української книги, стартувала серія благодійних заходів “Українським дітям – українську книгу”. Її організатори – Ambient Event House за підтримки Держкомтелерадіо, Офісу Президента України та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Стартував проект у Міжнародний день дитячої книги, 3 квітня, у Львові. У буремному вирі воєнного часу це був острівець радісного, мирного життя. На час івенту діти та їх батьки змогли сфокусуватися на приємному: поспівати, потанцювати, дізнатись нове та цікаве, сфотографуватися, зайнятися арт-терапією. А головне – познайомитися ближче з рідною мовою. 

Українські книги

На деяких івентах окрім веселих аніматорів, місцевих музикантів та творчих колективів були присутні ще й зіркові гості. Наприклад, у Чернівцях малеча мала змогу наживо побачити Аліну Гросу та Вадима Олійника. Символічно, що для цих артистів сцена центру “Юність Буковини” була однією з перших, де вони виступали ще маленькими. А тепер мають змогу підтримати своєю творчістю нове покоління. 

Аліна Гросу співає

Аліна Гросу в Чернівцях

Аліна Гросу з дітьми

Вадим Олійник

Вадим Олійник з дітьми

Головна мета заходу – попри всі життєві складнощі дати дітям насолоджуватись дитинством, впевнити, що світ добрий. 

Вже встигли відвідати позитивний івент родини:

  • у Львові (3 квітня); 
  • у Тернополі (10 квітня), 
  • у Чернівцях (16 квітня);
  • в Івано-Франківську (30 квітня). 

Наступними зустрічатимуть можливість познайомити дітей з українською книгою, весело провести час всією родиною та покращити настрій  мешканці Ужгороду ( 7 травня) та Хмельницького (попереднього 14 травня).

Виступ українського колективу

Під час заходу маленькі українці та україночки отримають у подарунок книжки рідною мовою (примірники яких благодійно надані Державним комітетом телебачення та радіомовлення України).

 Зберегти дитинство – важливо

Діти малюють

Подібні позитивні сімейні заходи є важливими, оскільки допомагають дітям отримати приємні емоції та повернутися у стан дитячої безтурботності. Стан, в якому з цікавістю малюєш, граєш, жартуєш, а не з тривогою вслухаєшся у вий сирени. Ми не можемо дозволити, щоб війна позбавила дітей весни та радості, заморозила їх відчуття. Бо майбутнє, воно починається прямо зараз: у кожній несміливій усмішці, у кожному нетерплячому русі, у кожному сміливому відкритті нового для себе. 

Цікаво по темі: Як зайняти дитину під час сирени, щоб відволікти та заспокоїти?

Любов до рідного з наймолодшого віку

Подія

Ви, напевно, не раз зустрічали історії в мережі про те, як українці, що виїжджали з окупованих територій, могли видихнути з полегшенням, лише коли, нарешті, чули на блокпостах рідну мову. Значна кількість російськомовних українців стала надавати перевагу спілкуванню українською. Бо вона пронизана домом та свободою. 

Допоможіть дітям ближче познайомитися з рідною мовою. Читайте разом книжки українською, слухайте їх аудіоверсії, додайте у плейлист українських пісень, дивіться фільми з озвучкою рідною мовою. Розкажіть друзям, у яких є діти, про проект “Українським дітям – українську книгу” (наприклад, поділившись з ними цим посиланням). 

Наостанок нагадаємо, що наступні благодійні заходи “Українським дітям – українську книгу” відбудуться 7 травня в Ужгороді та 14 травня у Хмельницькому

 

Читайте також:

3 Травня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки