7 кращих дитячих секцій, гуртків, занять

5 років — оптимальний вік для початку занять у вузькоспеціалізованих секціях і гуртках. Та у ранньому дитинстві ще складно визначитися з уподобаннями, і багато дітей хочуть займатися всім і одразу. Тому батькам потрібно акуратно підвести малюка до вибору, але ставити його інтереси вище своїх бажань. Якщо ж дитина нічого не хоче, мамі й татові під час запису в групу слід враховувати особливості її темпераменту.

Пропонуємо огляд дитячих секцій, з яких дитині варто почати знайомство зі світом спорту і мистецтв.

1. Плавання

Уміння добре плавати стане у нагоді будь-якій людині. Так, знання правил поведінки й техніки безпеки на воді вбереже від небезпеки, а в екстремальних ситуаціях врятує життя.

На заняттях дитину навчать плавати різними стилями, пірнати, стрибати у воду. Ці навички розвивають дисципліну, координацію рухів, вольові якості й загальну витривалість.

Крім того, тренування в воді:

  • розвантажують хребет, запобігають виникненню сколіозу та сутулості;
  • зміцнюють вестибулярний апарат;
  • дають оздоровчий ефект.

А видихи у воду та загальне загартовування підвищують стійкість дитячого організму до гострих респіраторних інфекцій.

2. Східні єдиноборства

Хлопчикам дошкільного віку для початку занять рекомендовані ушу чи айкідо, а дівчаткам — ушу або дзюдо. Та сьогодні тренування в усіх видах боротьби й східних єдиноборств адаптовані для дітей 3-4 років. Так що сміливо віддавайте дитину на карате, тхеквондо, джиу-джитсу, самбо тощо.

Читайте також: «Чим зайняти непосидька»

Заняття допоможуть розвинути розтяжку, спритність і швидкість реакції. І хоча в такому юному віці ще рано опановувати навички самооборони, та дітей привчать до дисципліни, покажуть, як можна і як правильно «спускати пару», прищеплять звичку вирішувати конфліктні ситуації розмовою, а не кулаками. На тренуваннях також працюють над становленням аналітичного та логічного мислення.

Для гармонійного виховання дитини потрібно приділяти рівну увагу й фізичному, й творчому розвитку. З 5 років малюку буде корисно 2 рази на тиждень відвідувати спортивну або танцювальну секцію і по 1 разу — художній чи театральний гурток.

3. Футбол і хокей

Ці командні види спорту підійдуть дошкільнятам, особливо холеричного і сангвінічного темпераменту. На тренуваннях вони будуть грати, вчитися піддаватися та працювати у команді на спільний результат. Загальнофізична і спеціальна технічна підготовка сприятиме розвитку сили волі.

Батьки, у кого дочка шибайголова, запропонуйте своїй дівчинці спробувати ці види спорту. Вони давно вже стали «жіночими», і з кожним роком у них стає все більше прихильників по всьому світу. Не варто непокоїтися, що з дівчинки виросте чоловікоподібна жінка. Зірки жіночого футболу та хокею — чарівні, на 100% представниці жіночої статі.

4. Дитячий кросфіт

Серед прихильників активного способу життя чи не наймоднішою системою підтримки й удосконалення фізичної форми є кросфіт. При спеціалізованих кросфіт-залах і звичайних фітнес-клубах вже є адаптовані групи для дітей, зокрема й для дошкільнят.

Основна мета кроссфіту — тренування серцево-судинної та дихальної системи, гармонійне формування сильної мускулатури, становлення вольових характеристик. Для цього залучають човниковий біг, веслування на тренажері, стрибки на скакалці, підтягування, віджимання, присідання. Також дітям розповідатимуть про здорове харчування. На них чекають велотренування, заняття в басейні або на відкритій воді. Щоб процес був цікавий, тренування проводяться в ігровій та змагальній формі.

5. Танці

Якщо дитину не цікавить спорт, можливо, вона знайде себе в танцях? Це ж 3 в 1:

  • користь для здоров’я;
  • розвиток культури рухів;
  • музичне та естетичне виховання.

Рухи під музику сприяють розвитку координації, допомагають опанувати почуття темпу й ритму, а розучування зв’язок тренує пам’ять.

Танцювальних напрямків багато: балет, народні або бальні танці, спортивний рок-н-рол, хіп-хоп, брейк-данс. Легко розгубитися. Тому почніть з класичного хореографічного гуртка. А там уже педагог підкаже, чим краще займатися дитині з огляду на її фізичні дані й темперамент.

6. Художня студія

Уроки живопису допомагають дитині відчути свою індивідуальність, а фахівцю розгледіти в ній майбутнього великого художника, скульптора, архітектора або дизайнера.

На заняттях в ізостудії юний художник:

  • опанує різні техніки малювання олівцями, крейдою, аквареллю та гуашшю;
  • познайомиться з поняттям геометрії;
  • навчиться сприймати красу світу в її просторовій глибині й різноманітті колірних відтінків.

У більшості ізостудій діти займаються ще й прикладною творчістю: працюють з пластиліном і глиною, роблять вироби з шишок, намистин та інших підручних матеріалів. Крім того, для дітей-холериків або меланхоліків уроки малювання є арт-терапією.

Творча робота руками не лише стимулює уяву. Доведено, що розвиток дрібної моторики сприяє розвитку інтелекту.

7. Театральний гурток

Заняття в театральному гуртку не пройдуть марно. Наприклад, сором’язливим дітям акторська майстерність допоможе позбутися від тілесних і голосових затисків, подолати бар’єри у спілкуванні, стати більш розкутими й почуватися впевнено.

Гра на сцені допомагає становленню грамотної мови без слів паразитів, правильної дикції та артикуляції. Діти збагачують словниковий запас і розширюють кругозір, розвивають пам’ять, фантазію й уяву. На уроках будуть також навчати пластики, співу, танців. Нудьгувати не доведеться, і точно буде весело!

Віддаючи дитину в секцію або гурток, насамперед враховуйте її бажання. Також дайте їй зрозуміти, що якщо футбол чи малювання не припадуть до душі, то напрямок можна буде змінити. Малюк повинен відчувати вашу підтримку й розуміти, що шукати себе — це нормально і зовсім не страшно.

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як правильно викладати дитину на живіт
15 Березня / 2023 Виховання і розвиток
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток
КЩМ знижки